2016.07.08. 12:51:22 21450 223

Több kilométer hosszan elnyúló, homokos tengerpart? Irány az olasz Adria!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az olasz Adria vonzereje sekély vizű, homokos tengerpartjában rejlik. Akik kisgyermekes családként kizárólag fürdőzésre vágynak a külföldi nyaraláson, keresve sem találhatnának jobb helyet. Kiépített kerékpárutak és strandok, sok-sok kilométer hosszan. Lássuk, mit érdemes tudni az olasz Adriáról!

Bibione, Olaszország - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bibione, Olaszország

Az olasz adriai tengerpartról dióhéjban

  • Az olasz Adria mintegy 600 kilométeres és Velencétől le Puglia-ig nyúlik el, sík terület, csak nagyon kevés helyen húzódik ki hegy a partra.
  • Átlagos autózás a térségbe Budapestről ezer kilométert jelent.
  • Legismertebb helyek a magyarok körében: Lido di Jesolo, Lignano, Rimini, Bibione, Caorle.

Kinek ajánljuk?

Csakis kisgyermekes családoknak az egész napos strandolás, homokvárépítés, könnyű tengeri fürdőzés reményében, romantikára vágyó pároknak nem érdekes, városlátogatóknak lehet jó kikapcsolódás pár napra a kulturális turizmust megszakítva, no de nem augusztusban.

A sok száz kilométeres keleti parton vannak homokos és kavicsos strandok is, a hétvégéken, és augusztusban iszonyatosan nagy a tömeg, főleg maguk az olaszok révén; a természetes homokfövennyel megáldott strand kínálkoznak Rimini térségében, vagy a Le Marche partszakaszon Senigallia-nál a Velvet Beach.

Rimini, OlaszországRimini, Olaszország

A tenger jellemzően lassan mélyülő. Bibione-nél pl. 50 métert befelé haladva sincs még mély vízben egy felnőtt.

Hasznos információk utazóknak

Az olasz Adria északi részén a tenger vize nem átlátszó, és ez nem a homok miatt van így, ez ottani sajátosság, fél méternél már nem látszik a tenger alja, persze ha a vízben sokan vannak az önmagában felkavarja, zavarossá teszi a tengert, valamint az apály és a dagály is befolyásolja, hogy mennyire áttetsző a víz. Az olasz adriai tengernek az átlagosnál alacsonyabb a sótartalma a sok odatorkolló folyó édesvize miatt, az olasz Adriánál a tengervíz tiszta, és kevesebb az alga, mint régen.

A fizetős strandokon a belépődíjért a strandoló kap napozóágyat és napernyőt. A szabad strandokat így jelölik: entra libera vagy spiaggia pubblica. A strandoknak nevei vannak és gyakran egyben számozásai is a beazonosítást megkönnyítendő, csak Jesoloban létezik az a szállodai, vagy apartmanházas szolgáltatás, hogy az árban benne van a strandoláshoz szükséges napozóágy és -ernyő használat.

Jesolo közel van Magyarországhoz (autóval 690 km. Budapesttől számítva), homokos a tengerpart, nagyon lassan mélyülő a tenger. A tenger egyébként tiszta, normálisan lehet fürdeni benne. Egész Jesolo is tiszta és rendezett.

Lido di Jesolo világítótoronyLido di Jesolo világítótorony

Emilia-Romagna tartomány partjainál van egy kicsi, de annál nevesebb szakasz, amit az olaszok Riviera Romagnola-nak neveznek, jellemző, hogy itt a strandolás mellett nagy a jelentősége az éjszakai életnek. Egy következő partszakasz a le Marche sok színvonalas, kék zászlós stranddal, az adriai part Abruzzo szakasza (ide tartozik Pescara kb. 15 kilométeres partszakasza is) kevésbé látogatott felkapott, viszont így vannak jócskán nyugis homokos strandok; lent délen, Puglia tartományban az adriai part nagyon népszerű az olaszok körében, a homok aranyszínű vagy fehér.

Nyaranta a velenceiek vaporetto-ra szállnak és a város saját strand szigetét, a keskeny, homokos Venice Lido-t szállják meg. Itt a homok szemcsés, apró-kavicsos.

Nem vitás, hogy az utóbbi 10 évben a horvát Adria leelőzte vonzerőben az olasz Adriát; az olasz Adria egyhangúbb, unalmasabb, mint a horvát Adria. Az olasz Adria előnye még mindig az, hogy kisgyerekekkel utazó családoknak egyszerűbb a strandolás a sík partokon, a lassan mélyülő tengervízzel; a horvát Adrián kreativitást igényel itt-ott az, hogy a kisgyerekek számára (na és persze maguknak is) komfortossá tegyék a szülők a strandolást. Korábban az olasz Adria előnye volt a divatosabb éjszakai élet, de ez az előny is elveszett, mert ma már a horvát Adria nyaraló településein menőbb a buliélet.

Az olasz Adria északi része nyilván népszerűbb a magyarok körében a rövidebb autózás miatt, az olasz Adria középső vagy déli szakasza strandolás szempontjából sokkal többet nem kínál, mint az északi rész, de érdekes lehet azoknak, akik már unják az északi részt és új helyeket akarnak felfedezni, akár több autókázás árán is.

Az olasz Adrián a szolgáltatások teljessége többnyire a húsvéti ünnepnapoktól szeptember végégig működik, a legtöbb üzlet, vendéglő októberben bezár, csak kevés tart nyitva egész éven át.

Bibione dióhéjban

  • Bibione Budapesttől autóúton 641 kilométer távolságban van. Ez - megállás nélküli utazást feltételezve - 7 órás vezetést jelent. E távolságból 597 kilométeren autópályán vezethetünk. Egy irányban a költség (üzemanyag, matrica) 83 euróra becsülhető.
  • Bibione nyaraló város Caorle és Lignano települések között található. Kb, 3 ezer állandó lakosa van. A legtöbb nyaraló: német, osztrák, holland, belga, cseh, magyar és lengyel. Nyáron a helyi lakosság létszámának negyvenszeresét kitevő külföldi és belföldi strandoló sereglet tartózkodik itt egyszerre.
  • Nyaralók május és szeptember között jönnek. Ezen kívül holtszezon van, amikor a boltok zárva vannak.
  • Bibione egy viszonylag új keletű város, s így műemlékeket hiábavaló keresni. Van egy modern templom (Santa Maria Assunta), egy főtér (Piazza Fontana és egy világítótorony (Faro di Punta Tagliamento).
  • Bibione városrészei: B. Lido dei Pini, Bibione Pineda, Bibione Spiaggia és Lido del Sole. Ezek közül a Lido del Sole a legnyugisabb, és még ilyen a Lido dei Pini is.
  • A város lényege: a tengerparti nyaralás. Ehhez egy kb. 10 kilométer hosszú, széles, finom homokos partszakasz áll rendelkezésre. A tengervíz lassan mélyülő, s ez príma a kisgyermekes családok számára. Szép tiszta a tenger. Nagyon vigyáznak, hogy elkerüljék a tengervíz szennyezettségét.
  • Velence csupán 90 kilométerre van.

5+1 dolog, ami tetszett

  1. Bibione Pinedában a Maxim nevű hely pizzája és az Europa de Sole fagyizói
  2. A Launa Park előtt a keddi piac, amelyen ruhacuccok, strandholmik mellett legalább halakat, sajtokat és olasz szalámit is árulnak (reggel fél nyolctól délután kettőig)
  3. Pineda városrész, ahol ugyan sok épület van, de szép zöldövezeti környezetben
  4. Tényleg a városban nagyon tudatosan gondoskodnak a gyermekbarát jellegről, pl. sok játszótér, trambulinos játékok
  5. Igazán hosszú kiépített kerékpárúton lehet bicajozni +1. Tuti átlátszó a víz, jól láthatod a lábujjaidat

5 dolog, ami nem tetszett

  1. A forró homok bizony égeti a talpakat
  2. Nyáron a sok szúnyog
  3. Az éttermi választék unalmasan azonos szinte mindenhol.
  4. Ugyan biztosak lehettünk abban, hogy lesz napozóágyunk, de hozzá kellett szokni a nagy strandtömegben az eligazodáshoz, a számrendszerhez
  5. A főszezonban az irtó nagy strandoló tömeg

Forrás: utikritika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...