2014.08.24. 11:51:36 6588 39

Tippek a zsebkendőmentes hagymapucoláshoz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy finom pörkölt, egy jó lecsó, egy ellenállhatatlan leves és még rengeteg ínycsiklandozó ételünk alapja a hagyma. Jellegzetes, intenzív illata és íze remek zamatot ad bárminek, amibe csak belekerül. De valljuk be, a megpucolás, felszeletelés, felkockázás folyamata nagy tortúra mindannyiunk számára. Van, aki már akkor könnyezni kezd, ha csak az előkészületekre gondol. Hogy ezentúl ez másként legyen, íme, néhány érdekes és hasznos tipp.

Tippek a zsebkendőmentes hagymapucoláshoz. - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tippek a zsebkendőmentes hagymapucoláshoz.

Ki a „bűnös”?

Elsőként nem árt tisztázni, kivel állunk szemben, amikor könnyeinket hullatjuk egy-egy nagyobb vagy kisebb példány feldarabolásakor. Nos, a szipogást kiváltó egyik ok a hagymában, pontosabban annak illóolajában lévő alkilszulfid nevű kéntartalmú vegyület.

Valójában ez az, ami a hagyma jellegzetes csípősségét adja, és baktériumölő, melegítő hatása sem utolsó. A nyálkahártyát borító nyálkát is feloldja, épp ezért alkalmazható ez a „könnyeztető zöldség” köhögés, nátha, meghűléses megbetegedések esetén.

Ha azt mondjuk…

…a hagymapucolás közbeni sírás tulajdonképpen egészséges? A belélegzett illóolaj a szemünket borító könnyrétegben feloldódik, mely ily módon bekerül az orrüregbe, illetve a könnycsatornába, ahol elvégzi a nyálkamentesítést, fertőtlenítést és az átöblítést.

De azért vannak trükkök…

…ha ezt a folyamatot néhanapján elkerülnéd.

1. Tedd hűvösre!

Hasznos, lehet, ha szeletelés előtt néhány percre a mélyhűtőbe dobjuk a hagymát. A hideg hatására daraboláskor az irritatív anyagok lassabban szabadulnak fel.

2. Forró vizet a hagymára!

Van, aki a fent írtaknak pont az ellenkezőjével próbálkozik: felvágás előtt pár percre forró vízbe dobja a hagymát, így előzi meg a „szabdaláskor” előforduló könnyezést.

3. Fürdesd meg!

Az előzőhöz hasonló eljárás, annyi különbséggel, hogy itt a megpucolt és már félbevágott hagymát és az ezt elvégző kést is le kell öblíteni egy kis hidegvízzel az aprítás előtt. Ez a hártyavékony vízréteg megakadályozza, hogy a hagyma illóolajai a levegőbe kerüljenek.

4. Áztatva

De akad, aki egy tál vízbe teszi a hagymát, sőt, ott is végzi a feldarabolást. Ám ezzel nemcsak az illóolajok „érezhetetlenek”, hanem az aromák nagy része is kimosódik.

5. Állj a rajtkőhöz!

De kezdetben elég, ha egy úszószemüveget húzol (de lehet búvár-, vagy hagyományos szemüveg is). Ha tutira akarsz menni, egy kendőt, vagy kórházi maszkot is tegyél a szád és orrod elé.

A dupla védekezés azért is fontos, mivel a hagymában többféle irritáló hatású anyag van, mely vagy a szemet, vagy az orr nyálkahártyáját zavarja. Szerencsésebb esetben egyiket sem, de akad, akinél mindkét terepen megbolygatja a dolgokat.

6. Ha már megszáradtak a ruhák…

…vegyél kölcsön egy ruhacsipeszt és biggyeszd az orrodra. Ezzel az orron át nem jutnak az irritáló anyagok a szervezetbe. (Más kérdés, hogy melyiket könnyebb elviselni: a hagyma könnyeztető hatását vagy a csipesz szorítását. Nos, ezt rátok bízzuk!)

7. Vagy egyszerűen csak…

… lélegezz a szádon át. Nagy levegő be, erőteljes fújás ki. Ennyi a titok. Hogy egy percre se merengjünk el és biztosan a szánkon keresztül jusson be a levegő, néhány trükk: tarts a fogad között egy kanalat vagy fakanalat, esetleg egy szelet kenyeret, vagy egy kockacukrot. Utóbbiak előnye, hogy felszívják a bajt okozó illóolajakat is.

8. Koccints!

Jó, túlzásba vinni nem kell, kezdetben egy korty víz is megteszi. A hagymapucolás, aprítás közben a szájpadlás hátsó részén tartott víz hasonlóan viselkedik, mint a fent írt cukor vagy kenyér: az illóolaj feloldódik a vízben, kevésbé fog csípni.

9. Ráhajolni veszélyes!

Egyszerűbben: ne hajolj a vágódeszka fölé szeletelés közben. Így kitérhetsz az irritáló anyagok elől, mely a felszálló levegőmolekulákkal egyenesen a szemedbe és/vagy az orrodba kerülne.

Forrás: www.tudasfaja.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...