2016.03.14. 14:30:13 14361 332

Tippek a horvát nyaraláshoz – mit, hol, mikor?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Horvátországi nyaralást tervezel? Érdemes idejében lefoglalni a szállást, és eldönteni, hogy hova is szeretnél menni. Jó, ha tudod: Horvátországba inkább a kavicsos, sziklás, tengerparti strandok vannak többségben, csak elvétve találni homokos szakaszt. Bár ennek is megvannak az előnyei, de a horvát tengerpart rajongóinak ezt valószínűleg mondanom sem kell.

Rovinj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rovinj

Hogyan foglaljak szállást?

Ha szállást foglalnál, akkor javasoljuk a tripadvisor.com és a booking.com oldalakat, ahol úgy le tudod foglalni az apartmant vagy a hotelt, hogy nem kell előre kifizetned egy forintot sem, és a legtöbb hely az érkezés előtt egy héttel ingyenes lemondást biztosít, így gyakorlatilag kockázatmentesen szervezheted meg a nyaralásodat. Ha bármi közbe jönne, előtte egy héttel még sztornózható a szállás, és mivel az utazást valószínűleg önállóan oldottad volna meg, ezért azzal sincsen semmilyen probléma. Ha busszal mennél, akkor érdemes olyan biztosítással együtt megvásárolni a jegyet, ami az ingyenes lemondást magában foglalja.

Az ajánlott weboldalakon minden szállásról elolvashatod az utazók véleményét, így nem futhatsz bele átverésbe, rossz szolgáltatásba, érdemes tehát jó alaposan körülnézni ezeken az oldalakon. Persze nemcsak Horvátországról találsz itt infót, hanem a világszerte minden városról és nyaralóhelyről. Még az árakat is összehasonlíthatod az elő-, fő- és utószezonra vonatkozóan, így a legmegfelelőbb időpontot választhatod ki. Az előszezon utolsó két hete (június 12-26.), az utószezon első két hete (augusztus 27-től) valószínűleg az időjárás szempontjából sem árul zsákbamacskát, és rengeteget spórolhatsz a száláson, plusz valószínűleg a tömeget is megúszod. Úgyhogy mi ezeket az időpontokat javasoljuk.

Horvátországban hova menjek, mit nézzek meg?

Lelkes Horvátország-rajongókként a férjemmel már több részét is bejártuk már az országnak az Isztriai-félszigettől, Spliten keresztül egészen Dubrovnikig. Sőt, a hegyekben is kalandoztunk motorral és a Plitviczei-tavakat is megnéztük már. Ha egy várost ki kellene emelnem a sok közül, amit megnéztünk, akkor az valószínűleg Trogir lenne, a csodás, labirintusszerű belvárosa miatt. Az Unesco világörökségek védelme alatt álló Óvárost direkt építették ilyen kacskaringósra, ráadásul egy mesterséges szigetre, hogy távol tartsák az ellenfeleiket. Sok eltévedt, bőrönddel a szálláshelye után kutató turistát látni itt. :) Az utcácskák néhol olyan szűkek, hogy ha a két kezünket kinyújtjuk, akkor elérjük az ellentétes oldalon lévő házak falát. Sok étterem, fagyizó és bár bújt el az ókori falak között, amelyeket érdemes meglátogatni. Dubrovnik is hasonló, de rácsszerkezetű utcácskákkal, és egy várfallal, ami teljes egészében megmaradt, és amin körbe lehet sétálni. A bástyákkal és a kilátással ez is egyedülálló látványt nyújt, ám egy kicsit messze van, és tavasztól őszig folyamatos a tömeg.

Trogir | fotó: proaktivdirekt.comTrogir | fotó: proaktivdirekt.com
DubrovnikDubrovnik
Pula - tengerpartPula - tengerpart

Ez a hely egyszerűen elbűvölő, és bármikor visszamennénk ide. Egy kirándulás erejéig. Fürdeni inkább a városon kívül, egy kisebb faluban fürdenénk, hiszen itt a strandok zsúfoltak, és a víz nem féletlenül a legtisztább. Tulajdonképpen ez a helyzet az összes nagyobb várossal a tengerparton, érdemes egy kicsit eltávolodni a kiépített, városi strandoktól, és felfedezni a környéket.

Az Isztrián Pula volt számunkra az igazi ékkő, bár valóban gyönyörű Rovinj is. Mindkét városról írtunk már itt a PROAKTIVdirekt magazinban, így arra bátorítunk, hogy olvasd el ezeket a cikkeinket is (pár sorral feljebb a város nevére kattintva).

Pula - AmfiteátrumPula - Amfiteátrum

A szárazföldön a Plitvicei-tavak egyszerűen lenyűgöző látványt nyújtanak. Pár órás vagy akár pár napos kirándulást is lehet ide tervezni. Mi azt a megoldást választottuk, hogy hajnalok hajnalán elindultunk Budapestről, reggel 9-re már Plitvicén voltunk, és az egész délelőttöt ott töltöttük. Ez jó döntésnek bizonyult, mert 9 órakor még simán volt parkoló hely, délben viszont már vadászták a helyeket, és megérkezett a tömeg. Hétköznap is érdemes korán odaérni. Hogy mit láthatsz itt? Csodásan kék tavakat, amelyek szinteltolással, rengeteg hatalmas és apró vízesés révén folynak egymásba. Egyszerűen lenyűgöző látványt nyújtanak, nem véletlenül kapott a terület helyet az Unesco világörökségek között.

Plitvicei-tavakPlitvicei-tavak

Ha a biztos melegre, jó időre és napsütésre pályázol, akkor azt javasoljuk, hogy minél délebbre utazz Horvátországban. Makarska környéke (Makarska riviéra) például már egészen napsütéses, és több kis falu is van (Krvavica, Promajna – kevésbé felkapott, eldugott, igaz program sincs sok, Brela, Baska Voda – népszerű települések, kissé túlzsúfoltak), ahol akkor is találni fogsz szállást, ha nem foglaltál előre. (Ám, megkíméled magad az esti keresgéléstől, ha ezt megteszed). Igaz, egy kicsit távolabb van, mint például a magyarok körében népszerű Zadar, de érdemes elutazni idáig. Egyrészt teljesen más a hangulata a tájnak, másrész melegebb is az idő, így a tenger is. Innen akár Splitbe és Trogirba is el lehet kirándulni, ám készüljünk fel a szerpentinre, ami gyönyörű, de a horvátok egy kicsit veszélyesen vezetnek rajta.

A szigetek közül mindegyiknek megvan a maga szépsége, előnye és hátránya. Ezeket egy következő cikkben vesszük sorra.

Evés-ivás

Jó, ha tudod, hogy Horvátországban aranyáron mérik a vizet... Nagyon drága az ásványvíz, nemcsak az éttermekben, hanem a boltokban is. Ugyanakkor nagyon jó sörük van, viszonylag jó áron. :) Az éttermek között sok a pizzéria, ezek általában jók és olcsók is, az olaszok hatása nagyon érvényesül, érdekes módon azonban halat drágán lehet fogyasztani. Az árak helyenként változnak, a kisebb városok, falvak stabilan olcsóbbak, mint a felkapott városok.

Írta: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...