2015.03.09. 08:00:00 7619 166

Tippek 13 pontban a konyhai balesetek megelőzéséhez!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A statisztikák szerint a háztartásokban a legtöbb baleset a konyhában történik. A lehetséges baleseteknek több típusa is lehet. Mi most a teljesség igénye nélkül összefoglaltunk azonban pár tippet, mire érdemes odafigyelni a konyhában.

Főzés a konyhában - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Főzés a konyhában
  1. A sütés és főzés során lehetőség szerint nyissuk ki a konyhai ablakot, még akkor is, ha hideg tél van. Ez főleg akkor fontos, ha gáztűzhelyt használunk, hiszen a főzés során termelődő szén-dioxid túl nagy mennyiségben életveszélyes lehet. Lehetőség szerint teljesen nyitható ablak legyen a konyhában is.
  2. A gázt, ha már nem használjuk, kapcsoljuk ki. Ugyan így a villanytűzhelyt is. Így nem csak az égési veszélyt akadályozzuk meg, de spórolhatunk az energiával is.
  3. Az elektromos konyhai kisgépeket csúszásmentesen, száraz felületen használjuk.
  4. A darálók, aprítók használata során nem szabad a munkafolyamatot kézzel gyorsítani (pl. darálóba nem toljuk az aprítanivalót kézzel).
  5. Használat után a kisgépeket azonnal áramtalanítani kell. Kihúzásnál a gép csatlakozódugóját kell megfogni és kihúzni. A vezetéket megrántani nem szabad.
  6. Gyerekek csak akkor segítsenek a konyhai feladatokban, ha már biztonsággal kezelik a kisgépeket, de akkor is kizárólag szülői felügyelet mellett.
  7. Figyeljünk a konyha tisztaságára. A padlóra leeső ételdarabok, vagy lecsepegő folyadékok csúszás, és baleset veszélyesek.
  8. A tűzhelyre helyezett nyeles edényeket úgy használjuk, hogy a nyele ne lógjon túl a tűzhely szélénél. A kilógó nyelekbe beleütközhetünk, és könnyen leforrázhatjuk magunkat.
  9. A fedővel ellátott edényeket óvatosan emeljük le. Legjobb, ha csak résnyire emeljük fel egy oldalon, közben a fejünket eltartjuk a felcsapó gőz irányától. - Praktikus, ha üvegfedővel ellátott edényekben és lábosokban főzünk, hiszen így folyamatosan szemmel tarthatjuk a készülő ételt, és nem kell pánikszerűen emelgetni a fedőt.
  10. A magas fokra felhevült tepsikhez és edényekhez sütőkesztyűvel nyúljunk csak, így elkerülhető a kéz megégése, felhólyagosodása.
  11. További praktikus tanács, hogy az étel mennyiségének megfelelő méretű lábosokat használjunk. A túl nagy lábosokban tovább tart a kis mennyiségű étel elkészítése.
  12. Gáztűzhely esetében a gázláng ne érjen túl lehetőség szerint az edény oldalán, mert így már a levegőt is melegíti, nem csak az ételt.
  13. Ruháinkra vigyázzunk úgy, hogy kötényt használunk.

Írta: Hadarik Rita, http://www.ritakonyhaja.hu

Forrás: delimano.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.