2016.05.09. 16:35:34 9202 255

Tiéd lehet az álommeló: gyakori tévhitek az állásinterjúkról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hiszed vagy sem, az állásinterjú, akár egy nagyszerű élmény is lehet, ha a jó helyre pályázol, és ha nem aggódod túl magad. Az alábbi 6 gyakori tévhit segíteni fog abban, hogy egy kicsit lazábban vedd a következő fordulót, ha éppen új munkára pályázol.

Állásinterjún - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Állásinterjún

Tévhit no. 1: Az interjúztatóid maximálisan felkészültek

Nos, ez egyáltalán nem biztos. Ha magához a céghez mész, és nem egy fejvadászhoz, akkor 90%, hogy nem így van. Az is lehet, hogy most interjúztat először, és nincs elképzelése arról sem, hogy milyen kérdéseket fog neked feltenni. Szóval ezt a részét nem kell túl gondolnod, Te viszont készülj fel a cégből, amennyire csak tudsz.

Tévhit no. 2: Stresszes szituációba fognak helyezni

Azt gondolná az ember, hogy az interjúztató szánt szándékkal stresszes helyzetbe akarja hozni a jelentkezőt, és trükkös kérdéseket fog feltenni. Ám ez általában nem így van. Ha direkt a stressztűrő képességet szeretnék szűrni, arra vannak speciális feladatok, de nem az interjúztató személye lesz rád ilyen hatással. Persze vannak érdekes egyéniségek, de általában azért nem ez a jellemző. Ha speciális feladatokra kell számítani az interjún, akkor erről előre tájékoztatni fognak. Nem kell előre rágörcsölni.

Tévhit no. 3. Az idegességedet rossz jelnek tekintik

Az, hogy egy állásinterjú előtt vagy alatt ideges vagy, az teljesen normális, és ezt az interjúztatóid is tudják. Amíg ez nem változtat jelentősen a teljesítményeden, addig nincs miért aggódnod. Az idegességed pusztán annyit jelent, hogy tétje van a dolognak, hogy szeretnéd az állást, ez pedig még jól is jöhet.

Tévhit no. 4. Az interjún az egész életedre kíváncsiak

Gyakori első kérdés a következő: „Beszéljen egy kicsit magáról!” Nem, nem a koroddal kell kezdened, és nem is kíváncsiak a születésedtől fogva minden részletre, csupán a szakmai előmeneteled szempontjából releváns tapasztalataid érdekli ilyenkor az interjúztatót, így szűkítsd le a mondandódat erre.

Tévhit no. 5. Nem diszkriminálnak.

Sajnos el kell, hogy keserítsünk, de igen, a legtöbb munkahelyen igenis diszkriminálnak. Ha olyan kérdésbe illetve félmondatba, utalásba ütközöl, ami arra enged következtetni, hogy bármilyen nem vagy faji (sőt, akár a korod miatt) előítélettel vannak irányodba, akkor el kell gondolkozni, hogy biztosan-ez az a munkahely, ahol a következő éveket szívesen töltenéd. Tipikus ilyen magatartás, amikor egy hölgytől megkérdezik, hogy mikor szeretne gyereket.

Tévhit no. 6: Fel lehet előre készülni a kérdésekből

Nos, valóban vannak tipikus kérdések, kérések az állásinterjúkon, de ez nem azt jelenti, hogy egy előre begyakorolt szöveget kellene megtanulnod vagy elmondanod. Elgondolkozhatsz azon, hogy milyen kérdéseket tehetnek fel és a lehetséges válaszaidon is, de kérlek, ne írd le a válaszaidat, és főként ne próbáld meg bemagolni őket. Nincs is annál zavarba ejtőbb, mint amikor javítgatod magad, mert egy bemagolt szöveget próbálsz visszaadni.

Tipikus kérdések az állásinterjún:

  • Meséljen magáról!
  • Miért szeretne váltani?
  • Mit szeretett a leginkább előző munkahelyén? Miért?
  • Hogyan képzeli el egy napját nálunk?
  • Hogyan képzeli el magát 5 év múlva?
  • Mi a bér igénye?

Ennél a kérdésnél tudnod kell, hogy aki először összeget mond, az van vesztes helyzetben. Utalhatsz arra, hogy bizonyára megvan a cégnél az az összeghatár, amit erre a pozícióra szánnak, és annak fényében tudsz te is bérről tárgyalni. Ha minden kötél szakad, esetleg egy tól-ig összeget mondhatsz, aminek az alsó határa nincs lejjebb a tényleges elképzeléseidnél.

Forrás: http://recruitmentresus.com/

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...