2015.10.25. 10:36:40 10273 274

Tévhitek a megfázásról, amit talán még Te sem tudtál
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Réteges öltözködés, citromos tea, sok gyümölcs, erőt adó húsleves és persze „sapkasál”. Annyit olvastunk a megfázásról, arról, hogyan előzzük meg, vagy hogyan kecmeregjünk ki belőle minél hamarabb, hogy azt hihetnénk, nekünk már nem mondhatnak újat ezzel kapcsolatban. Vagy talán mégis?

Nátha - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nátha

Íme, néhány érdekes tény, vagy inkább igaznak vált állítás a megfázásról.

Csak akkor fázhatunk meg, ha hideg van

Ez azért nem teljesen van így. A megfázást ugyanis egy vírus okozza, amit, ha elég erős az immunrendszerünk, szervezetünk könnyen legyőz. Ám télen például védekezőképességünk takarékra kapcsol és ezért, illetve a szárazabb, fűtés okozta nyálkahártyának köszönhetően könnyebben „benyeljük” ezeket a vírusokat. Sajnos, van is miből begyűjteni őket, hiszen már sok száz ilyen vírusfajról van tudomás.

Csak az fertőz, aki náthás, tüsszent és köhög

Habár nagyobb az esély, hogy ezek a betegségek cseppfertőzés útján terjedjenek tovább, azért nem ez az egyetlen lehetőség, hogy a vírus emberről emberre kerüljön. Ugyanúgy elkaphatjuk a betegséget kézfogás alkalmával, közös törölköző használatával, az ajtó kilincs egymásnak adogatásával. Sőt, a számítógépünk billentyűzete is komoly veszélyforrás lehet. Ám ezekre talán kevesebb figyelmet fordítunk, mint mondjuk egy köhögő, tüsszentő, netán orrfújó embertársunkra.

Az influenza a megfázás egyenes következménye

Ebben sincs sok igazság, hiszen teljesen különböző vírusok okozzák. A megfázást okozó „apróság” kevésbé veszélyes, mint az influenzát okozó vírus, hiszen utóbbinak akár az életben maradást fenyegető lefolyása is lehet. S míg az influenza ellen védekezhetünk oltással, addig a megfázás ellen nem.

Ha sok C-vitamint eszel, meggyógyulsz

Ha már megtörtént a baj, a szokásosnál több C-vitamin bevitele a szervezetbe már nem sokat segít, hiszen a panaszokat nem enyhíti. A szakemberek amúgy is lebeszélnének a kiegészítő vitaminkészítmények szedéséről. Ha lehetőség van rá, jobban tesszük, ha inkább zöldséggel, gyümölccsel, kiegyensúlyozott táplálkozással pótoljuk az eltűnt vitaminokat. Ha vitaminokban gazdag ételeket eszünk, az valóban hozzájárulhat az megfázásból való mielőbbi kilábaláshoz.

A meleg sör jó gyógymód megfázás ellen

Nos, én azt sem tudtam, hogy van ilyen lehetőség, de most jó, hogy a tudomásomra jutott, hogy ha ki is próbálnám, nem használ. Habár az adott pillanatban talán elbódít és jól is alszik tőle az ember, de másnap elég kemény macskajajj vár rá. Amellett, hogy sem a nátha, sem mondjuk a torokfájás nem javul, még a fejünk is fájhat, nem is kicsit. Ha a nyugodtabb alvásra keresnél megoldást, inkább igyál langyos tejet finom mézzel ízesítve.

Forrás: 100-gesundheitstipps.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...