2014.12.18. 16:31:47 6604 20

Télen-nyáron Lisszabon!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amióta a portugál barátnőm elmesélte, hogy ők karácsonykor mindig kimennek az óceánhoz sétálni – ez náluk egy családi szokás – el akarok jutni Lisszabonban. Lehetőség szerint ilyenkor, karácsony környékén, amikor nálunk már hidegebb az idő, de ott még mindig langyos. Ez sajnos idén sem valósult meg, de egy virtuális sétát még tehetünk. Tudtad, hogy Lisszabonban van Európa legnagyobb karácsonyfája?

Európa legmagasabb karácsonyfája | wikipedia.org - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Európa legmagasabb karácsonyfája | wikipedia.org

A lisszaboniak karácsonyfája

A fát 2005 óta minden évben máshol állítják fel a városban, sőt egyszer Lisszabon helyett Portóban várták vele a karácsonyt. A 76 méter magas karácsonyfát idén a Praca do Commercio téren állítják fel.

Lisszabon dióhéjban

Kezdetnek néhány jelző, amivel illetni lehet a portugál fővárost: történelmi levegőjű, szerénykedő és egyben hivalkodó, illatokkal átitatott, egyedien izgalmas, hosszú sétákra ösztönző, jámbor módon élettel teli, hagyománytisztelő, ízig-vérig mediterrán, turistás. Lisszabon barátságosabb, áttekinthetőbb, családiasabb, mint sok más mediterrán nagyváros, ugyanakkor azokkal egyenrangú a látnivalók gazdagsága tekintetében. Érdekes az, ahogy a portugálok vélekednek saját fővárosukról. A vidékiek szerint Lisszabon egy élvhajhász város. Ismert arrafelé a mondás: „Porto dolgozik, Braga imádkozik, Coimbra tanul, Lisszabon szórakozik”. A lisszaboniak legyintenek erre, és felhőtlen büszkeséggel tekintenek a városukra, no meg magukra is. Önbizalmukat legfeljebb az ország jelenlegi gazdasági válsága miatti jogos aggodalom gyengíti némileg.

A Lisszabonnal való ismerkedésben hamar feltűnik a látogatónak a dicső régmúlt és az ahhoz képest szerény jelen közötti ellentmondás. A műemlékek meglátogatásakor letaglózza a látogatót, hogy a középkorban Portugália a földrajzi és történelmi előnyeivel, gyarmataival, hajózási rutinjával, a felfedezésekben játszott kiemelkedő szerepével és persze a szerencséjével élve micsoda világhatalom volt. Ehhez képest Lisszabon ma a legszegényebb nyugat-európai ország fővárosa. Persze a magyar utazó erre rávághatja, hogy bár lennénk mi ennyire szegények.

Lisszabont két nap alatt csak nagyon felületesen lehet megismerni. 3-4 nap alatt már tisztességesen képet lehet alkotni a városról, de ideálisan 5-6 napot szánjunk rá, amibe már belefér a környékbeli nevezetes helyekre (Sintra, Cascais, Estoril) való kirándulás is. Meglepő, hogy Lisszabon meglátogatása után mennyi turista hangoztatja azt, hogy ide még visszajön és bepótolja mindazt, amit idő hiányában kihagyott. Lisszabonnak hivatalosan kb. 600 ezer lakosa van, de a vonzáskörzetében közel három millióan élnek, azaz el lehet képzelni, hogy munkanapokon milyen tömeg van és forgalom. Terjeszkedő nagyváros, melynek a turisták jellemzően csak egy pici részét ismerik meg.

A belváros építészetileg teljes kavalkád. Egyaránt találunk itt régi, 20. század elejei méltóságteljes lakó- és hivatali épületeket, tarka kis építményeket, elhagyott házakat és modern tornyokat. A külföldi látogatók, néha keresztezve a szemet kevésbé gyönyörködtető utcarészeket, szépen bejárják a turistás „ösvényeket” és nagy többségükben örökre beleszeretnek ebbe a városba. Az északabbra élők már önmagában azt is irigylik, hogy milyen meleg klímát, mennyi napsugarat élvezhetnek csaknem egész évben a lisszaboniak. Télen azért itt is van hűvösebb van, igaz ez általában csak 5-10 fok közötti hőmérsékletet jelent (jelenleg 10 fok felett).

Lisszabont hét dombra építették, ami lefordítva a mai turista nyelvére azt jelenti, hogy bizony sokat kell felkaptatni és lejtőn lejönni, tehát szükség van kényelmes cipőre a városnézés során. Lisszabon bejárásához kell a jó fizikai kondíció. Gyerek, idősebb vagy nehézkesebben járó útitárs esetén ilyesmivel kalkulálni kell a programok tervezésekor. A város felfedezésekor az idő gazdaságos kihasználása szempontjából nem csak az a lényeges, hogy a térképen adott A és B pont között mennyinek néz ki a távolság, hanem, hogy mennyi vajon az adott gyalogos szakaszon a lejtmenet és a felmenet.

A legfontosabb látnivalók képekben

A lisszaboni 28-as villamos

A 28-as villamosA 28-as villamos

A vár (Castello de Sco Jorge)

Lisszaboni várLisszaboni vár

Jeromosok kolostora (Mosteiro dos Jerónimos)

Jeromosok kolostoraJeromosok kolostora

Torre de Belém

Torre de BelémTorre de Belém

Sintra egyik látványossága

SintraSintra

Lisszaboni csempék és a Fado (gitárzene)

Azulejo - csempék és Fado - portugál zeneAzulejo - csempék és Fado - portugál zene

Forrás: utikritika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...