2015.11.13. 15:30:30 10037 231

Teher a karácsonyi ajándékvásárlás? - Csak nyíltan és reálisan!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Jönnek az ünnepek, és a hajunk már most, november derekán az égnek áll az ajándékozással és a karácsonnyal kapcsolatos költségek miatt. Hogy ne szaladjon el velünk a ló, tartsuk be ezt a néhány egyszerű szabályt, és tegyünk egy kis szívességet a pénztárcánknak (s az idegeinknek is).

Stresszes karácsonyi ajándékozás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Stresszes karácsonyi ajándékozás

A férjem és az én családom különbözőképpen közelíti meg a karácsonyi ajándékozást. Náluk egyáltalán nem szokás egymásnak ajándékot venni, kivéve a gyerekeknek, nálunk pedig mindenkit megajándékozunk... Bevallom, az utóbbi években kezdek kifogyni az ötletekből, és inkább tehernek élem meg a karácsonyi ajándékozást, semmint jó mókának, kedvességnek - pedig régen így volt. Vagy én nőttem fel, vagy a világ változott óriásit körülöttem...

Akárhogyan is történt, ideje végre nyíltan és reálisan beszélni a karácsonyi ajándékozásról, hogy ne vesztegessük se a pénzünket se az időnket, és az ünnep tényleg arról szóljon, amiről kell: a szeretetről és az együttlétről.

1. Csak reálisan!

Nem kell extra költségekbe bocsátkoznod, csak azért mert karácsony van. Hidd el, senki nem várja el ezt tőled. Határozz meg egy összeget, amit a karácsonyi ajándékokra szánsz, és ne lépd túl a keretet! Ez az első lépés. Sokan ész nélkül el kezdik vásárolni az ajándékokat, és csak a végén lepődnek meg azon, hogy mennyit költöttek összességében. Ráadásul a kézzel fogható ajándékokon kívül annyi mindent lehetne adni: segítséget, együtt töltött időt, élményt!

2. Beszéld meg a pároddal!

Egymásnak sem kell feltétlenül kézzelfogható ajándékot vásárolni. Meg is beszélhetitek, hogy milyen alternatív programnak örülnétek mindketten a tárgyi ajándékok helyett. Ebben az a jó, hogy minőségi időt tölthettek el egymás társaságában, és közben a kapcsolatotok is mélyülhet.

Van, aki egy együtt töltött hétvégét jobban értékel, mint egy új telefont... Még csak elutazni sem muszáj, teremtsetek magatoknak otthon egy kis szerelmi kuckót, és töltsétek azzal az időt, amivel szeretnétek. (A gyerekeket pedig biztosan bevállalja a nagyi.)

3. Beszéljétek meg nyíltan a családdal és barátokkal!

Beszéljétek meg a családtagokkal és a barátokkal, hogy milyen összegig vásárolhattok ajándékot egymásnak, vagy csak egyszerűen vessetek véget az ajándékozásnak! A vendégségbe inkább vigyetek egy tálca süteményt vagy egy üveg bort, de ne legyen nagy ajándék, a gyerekeknek is ésszerűen vásároljunk.

Kérdezzük meg a rokongyerekek szüleit, hogy mire van szükségük. De a család is csinálhat valamit együtt, az ajándékozás helyett: egy közös kirándulás során rengeteg élménnyel gazdagodhattok. Sokan otthon is bevezették a „húzást”, azaz mindenkinek csak egy valaki számára vesz ajándékot.

4. A gyerekek ajándékai szervezést igényelnek

A barátok és a rokonok szívesen meglepik a család legkisebb tagjait, Neked, mint szülőnek felelősséged van, hogy tájékoztasd az ajándékozókat, mire lehet szüksége a gyereknek és mire nem. Ugye Te sem szeretnéd, hogy mások felesleges dolgokra költsék a pénzüket? Inkább beszéljétek meg nyíltan ezt is. Az sem baj, ha valamilyen alternatív dolog mellett döntötök!

5. Az idősebbeket is kérdezzük meg

A nagyszülők gyakran kapnak meleg harisnyát, pizsamát, pulóvert, papucsot, de mivel sokkal kevesebb ruhára van szükségük, nem biztos, hogy ezek hiánypótló dolgoknak számítanak, főleg, ha évek óta ezeket a dolgokat kapja.

Kérdezzük meg őket is nyíltan, hogy mire lenne szükségük, és ajánljunk fel alternatívákat: lehet, hogy jobban örülnének, ha ebédet vinnél neki néhányszor, vagy segítenél kitakarítani a lakást... Ha valami nagyobb dolog elhasználódott nála, és jó lenne cserélni például az ágyat, akkor összefoghat minden rokon, és együtt megvalósíthatjátok ezt is. Csak valakinek fel kell vállalni a kezdeményező szerepet.

6. Vigyetek ehető-iható ajándékokat

Az irodába, a baráti összejövetelekre, karácsonyi partikra, nagy családi vacsorákra sem megy az ember üres kézzel ilyenkor, de nem is szeretne mindenkinek ajándékot venni. Vigyünk süteményt, bort, házi készítésű likőrt, csokit stb. Ezek biztosan nem lesznek porfogók.

7. Legyünk hálásak és tegyünk valami jót!

Vannak olyan családok és rászorulók, akiknek nem adatik meg az, ami nekünk természetes: egy meleg otthon, szaloncukor a fára, étel az asztalra. Adjunk hálát azért, hogy ez nekünk megadatott, és segítsünk másokon! Keressük a lehetőségeket, vegyünk részt például a cipősdoboz akcióban vagy adakozzunk a különböző segélyszervezeteknek!

Írta: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában