2015.10.05. 13:50:52 10163 259

Tedd változatosabbá étrended vegakajákkal! 5 recept és 6 tipp!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem vagyok vegetáriánus, és rendesen hozzá kellett szoktatni magamat a zöldségevéshez, ami eleinte nagyon nehezen ment, mert kevés zöldségfélét ettem jóízűen (gyerekkori főzelék-trauma?). Mostanában viszont nem nagyon kívánom a húst, legalábbis nem mindennap. Így egy-két vega vacsi ötletet osztanék meg veletek.

Vega pizza - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vega pizza

Minden a fűszerezésen múlik! A vegetáriánus ételek is lehetnek ínycsiklandóak, ha jól ízesítjük őket. S ha olyan zöldségeket használunk, mint például a bab, az avokádó, a lencse, a csicseriborsó vagy a padlizsán, akkor még egy húsimádónak sem lesz hiányérzete. Lássunk egy-két ötletet!

1. Bab-burító

Úgy készítjük el, mint a normál burritót azzal a különbséggel, hogy a darált húsos szósz helyett, csak bab kerül a töltelékbe. Ezt salátával, paradicsommal turbózhatjuk a tekercsben. Házi guacamoléval és tortilla chipsszel tálaljuk.

2. Grillezett padlizsános szendvics

Imádjuk a padlizsánt fokhagymával, oreganóval és sóval ízesítve, egy szelet paradicsom és mozzarella sajt társaságában megsütve. Ha ránk hallgatsz vékonyra szeled a padlizsánt és addig sütöd, míg szinte pépes lesz a belseje. Ezeket a kis finomságokat aztán olívaolajjal lecsepegtetett bagettbe helyezzük és egy kis friss rukkolával egészítjük ki.

3. Meleg bébi spenót saláta buggyantott tojással

Egy serpenyőbe önts egy kis olajat és futtass meg pár maréknyi bébispenótot benne, majd halmozd egy tányérra. 1 gerezd apróra vágott fokhagymát, karikákra vágott újhagymát, felkockázott gombát piríts meg. Fűszerezd sóval, borssal, kakukkfűvel, zsályával. Amikor a gomba megpuhult, add hozzá a bébispenótot és egy kis borecetet, némi reszelt sajtot. Forgasd át a serpenyőben, majd adagold tányérokra. Tégy fel vizet főni egy kis ecettel, amikor forrásba kezd, óvatosan üsd bele a tojásokat. Főzd kívánságodnak megfelelő lágyságúra, majd tedd a meleg gombás-spenótos salátára, sózd és borsozd!

4. Penne zöldségekkel

Gyakorlatilag bármilyen zöldséget összerottyanthatsz, amit otthon találsz, csak nagyjából a főzési idejüknek megfelelő sorrendben és időpontban add hozzá a szószhoz. Természetesen a hagymafélékkel kezdd! Utána jöhet a gomba, a padlizsán, a cukkini, a paprika, articsóka, olívabogyó, brokkoli, bébispenót és paradicsom. (Természetesen nem kell az összes, itt felsorolt zöldséget hozzáadni, csak a lehetőségeket szedtük össze.) A végén ne felejtsd el sajttal megszórni a zöldséges-penne remekművedet! Egy kis extra szűz olívaolajjal is meglocsolhatod.

5. Őszi zöldséges curry

Édesburgonya, karfiol, hagyma, csicseriborsó, konzerv paradicsom... és kész is a zöldséges egytálétel. Először hevíts olajat egy serpenyőben, majd adj hozzá egy csészényi felkockázott édesburgonyát. Pirítsd 3-4 percig, majd vedd vissza közepesre a hőmérsékletet, és adj hozzá 1 csésze karfiolt, negyed csésze vékonyra karikázott hagymát, fűszerezd curry-vel. Kevergesd egy percig. Adj hozzá fél csésze zöldségleves alaplevet. Sózd meg, és jöhet bele 1 teljes konzerv csicseriborsó és 1 konzerv szeletelt paradicsom. Főzd össze a zöldségeket, és ha szereted szórd meg egy kis friss korriander zölddel. Natúr görög joghurttal tálald.

6. További tippek

A jó öreg héjában sült burgonya: tégy a sütőbe személyenként 2-3 db közepes burgonyát, és süsd meg kb. 45 perc alatt. Tálald reszelt sajttal, tejföllel és apróra vágott lila hagymával.

Vegetáriánus pizza: pakold meg a pizzát sült zöldségekkel (pl: gomba és fokhagyma, cukkini, padlizsán, brokkoli), paradicsommal, paprikával hagymával és sok sajttal!

Készíts vega-fasírozottat: a kenyér és tojás mellé a hús helyett gyakorlatilag bármilyen zöldséget tehetsz. Kukoricával a gyerekek kedvence lesz, itt is kulcs a fűszerezés!

Sajtos-tejfölös tészta: néha nagyon jól tud esni ez a koleszos klasszikus. Frissen őrölt borssal nagyszerű!

Rántott zöldségek: karfiol, brokkoli, karalábé, cukkini, patisszon, tök – rántva szinte mindenkinek bejönnek!

Zöldséges kencék: avokádókrém, padlizsánkrém, sárgarépakrém... Pirítóssal mindegyik nagyszerű!

Spanyol omlett (Tortilla): 2 db apró kockákra vágott burgonyát olajban megsütjük, leszűrjük. Visszahelyezzük a serpenyőbe és ütünk rá 2-3 tojást, és omlettet sütünk belőle. Amikor kész, megszórjuk egy kis sajttal.

Mint láthatod a vegetáriánus ételek nemcsak tofuból és salátából vagy rántott sajtból állnak. Kísérletezz Te is és variáld a különböző recepteket!

Forrás: myrecipes.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...