2015.03.19. 17:00:00 10733 337

Te sem érted, mit karattyolnak a bankban?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy kutatás szerint az emberek 50%-a nem érti, amit a bankokban mondanak neki, sőt még azok sem igazodnak el teljesen az apró betűk banki világában, aki az átlagosnál képzettebbek pénzügyileg. Nem csoda, hogy kiszolgáltatottnak érzi magát az ember, amikor belép egy ilyen intézménybe.

Pár a bankban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pár a bankban

Három héten át tartó Pénzügyi Tudatosság Teszten mérte fel a Cofidis és a BankRáció.hu a magyar lakosság pénzügyi ismereteit. A válaszadók az átlagnál magasabb pénzügyi ismeretekkel rendelkeznek, de minden második ember még így sem érzi magát túl magabiztosnak a pénzügyek területén. A nagy többség szerint például nehezen átláthatóak a banki hitelek, amelyeket tízből négyen egyedül képtelenek összehasonlítani. A válaszolók közel harmada pedig úgy érzi, nincs annyi pénze, hogy befektetése legyen.

A férfiaknál gyakoribb a bankkártya használata

Bankszámlája szinte minden válaszadónak (97%) van, ehhez képest alacsonyabb a betéti kártyával (36%) vagy hitelkártyával (40%) rendelkezők aránya. A többség (56%) inkább bankkártyát használ, minden negyedik ember (24%) szinte kizárólag kártyával fizet, minden hetedik ember (14%) viszont csakis készpénzzel fizet. Érdekes, hogy a nőknél az átlagosnál gyakoribb a készpénz, a férfiaknál pedig a bankkártya használata.

Próbálunk tudatosan félreérteni

Relatíve sokan (73%) rendelkeznek megtakarítással, és tízből nyolcan (79%) tartják fontosnak, hogy rendszeresen félretegyenek, ez havonta (54%) vagy sokszor (25%) sikerül is. Azonban jóval kevesebben (42%) tartják spórolt pénzüket valamilyen befektetésben. A válaszolók harmada (31%) érzi úgy, hogy nincs annyi megtakarított pénze, hogy érdemes lenne befektetésben gondolkodnia. Általánosságban elmondható, hogy a férfiak inkább félreraknak, mint a nők, és gyakrabban van befektetésük is.

Nehéz kiigazodni a hitelajánlatok között

Tízből négy embernek (44%) van hitele, és tízből három ember (26%) az, aki jelenleg nem is szeretne módosítani rajta. Minden tizedik válaszoló (11%) viszont kategorikusan elutasítja, hogy eladósodjon. A válaszolók nagy többsége egyetért abban, hogy nem elég átláthatóak a hitelajánlatok (77%), illetve hogy az apró betűs részektől kell a leginkább tartani (62%). Tízből négy ember pedig úgy érzi, egyedül képtelenség összehasonlítani a banki ajánlatokat. Minden negyedik válaszoló (27%) kifejezetten csak a nagynevű, sok bankfiókkal rendelkező bankoknál mer hitelt felvenni.

A válaszolók meglehetősen bizonytalannak tűnnek abban, hogy mi a legfontosabb egy hitellel kapcsolatban. A tesztet kitöltők ötöde-ötöde a THM-et (21%) vagy az összes visszafizetni valót (19%) jelölte meg, fele (52%) azonban a „biztonságos” egyéb válaszlehetőséget választotta (miközben hét konkrét válaszlehetőség volt). Minél idősebb valaki és magasabb a végzettsége, annál gyakoribb, hogy a THM-et tartja a legfontosabbnak.

Bizonytalanok vagyunk a pénzügyi kifejezésekben

A válaszolók fele (50%) nem tartja magát túl magabiztosnak a pénzügyek területén. A férfiakra inkább jellemző, hogy otthon érzik magukat a pénzügyi világban, és elégedettebbek is a saját tudásukkal, mint a nők. A válaszolók több mint fele nem érti a banki nyelvezetet (56%), és közel fele tapasztalja, hogy nem ismeri jól a bankok által gyakran használt kifejezéseket (44%). Minden tizedik válaszoló nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem érthetőek számára a banki szövegek.

A megtakarítások/befektetések és hitelek/kölcsönök területén is a válaszolók nagyjából kétharmada (64% és 63%) érzi úgy, hogy nem kifejezetten könnyű az eligazodás.

Az interneten próbálunk eligazodni

A válaszolók durván fele (52%) az interneten néz utána, ha elakad pénzügyeiben, harmada (33%) több embert is megkérdez ilyen esetben. Minden harmadik ember (31%) fordul pénzügyi tanácsadóhoz, ha segítségre van szüksége, ugyanennyien (29%) vannak, akik a saját bankjukhoz mennek tanácsot kérni, és ugyanennyien (27%), akik családtaghoz fordulnak.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...