2016.07.14. 11:11:52 11245 286

Te is álmos vagy? – Küzdd le a fáradtságot!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az időjárás hirtelen változása többféleképpen megviselheti a szervezetünket. A napokig tartó hőség is megcsapolhatja az energiaraktárainkat, aztán egy hirtelen jött lehűlés, és azt hisszük, hogy az majd segít. A valóságban azonban még fáradtabbnak érezhetjük magunkat, hiszen a fronthatások is megviselik a szervezetet. Ilyenkor a legtöbben folyamatosan ásítozunk… :) Mit tehetsz az álomkóros napok ellen?

Fáradtság, dekoncentrált vezető - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fáradtság, dekoncentrált vezető

Először is zárjuk ki azt, hogy beteg vagy, bár tény, hogy nagyon sok egészségügyi probléma velejárója a fáradtság érzet, ilyen például a cukorbetegség, az érrendszeri és szív problémák, a reuma, de néhány gyógyszer mellékhatása is lehet. Ha a fáradtság és álomkór azonban egyértelműen a fronttal érkezett, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem ezekről van szó. (Ha mégis gyanakodnál, keresd fel házi orvosod.) Szóval 10-15 fokos lehűlés után mit tehet az ember, aki nem tud megszabadulni a fáradtságérzetétől, az ásítozástól és a moccanni nem akarástól?

1. Kávé

Az egyértelmű doppingszer, amihez ilyenkor nyúlhatunk az a kávé. Aki szokott inni, neki valószínűleg azonnal eszébe jut, aki nem szokott inni, az vigyázzon, és éhgyomorra semmiképpen ne fogyassza. Ha alapvetően rosszul szoktál lenni a kávétól, akkor inkább ne erőltesd most sem, inkább próbáld ki a többi tippet!

2. Mozogj!

Bár a tested ezt kívánja a legkevésbé, hiszen a kávés poharat is nehéz volt felemelni, hidd el, nagyon jót fog tenni, ha mégis erőt veszel magadon, és nem a kanepén töltöd az estét. Menj el kerékpározni, futni vagy sétálni, esetleg úszni – hihetetlen frissítő hatása lesz, és kellemesen el is fogsz benne fáradni. Ennek köszönhetően éjszaka jobban fogsz aludni is, másnap pedig sokkal kipihentebben ébredhetsz, front ide vagy oda…

3. Munka közben is mozogj!

Ha nem szoktál nyújtó gyakorlatokat végezni meló közben, akkor most tedd meg. Ebédszünet előtt, pisi szünet után vagy bármikor, amikor úgy érzed, hogy fel kell állnod vagy másféle mozgást kellene végezned. Próbálj ki egy-két gyorsan elvégezhető jógapozíciót:

Fa póz:

Vagy csak egyszerűen állj meg terpeszállásban, kicsit hajlítsad be a térdeidet, és tárd ki a karod, tartsd vállmagasságban, a vállakat engedd le (ne húzd fel a nyakadba) és – ha jól esik – döntsd hátra a fejed.

Ha több időd van, egy 10 perces gyakorlatot is elvégezhetsz, amely csak álló ászanákból áll, és teljesen kezdőknek is menni fog:

4. Igyál több vizet!

Ha dehidratált vagy, kevésbé tudsz összpontosítani, és kevés az energiád is. Ha a vizeleted nem halványsárga vagy szalmaszínű, hanem sötétebb ennél, akkor valószínűleg nem iszol elegendő folyadékot. Ettől csak még fáradtabb leszel. Igyekezz minimum 2 liter folyadékot elfogyasztani mindennap! Ha unod a vizet, akkor a cukros üdítők helyett próbáld ki a gyömbéres-citromos vizet vagy a zöld teát.

5. Étkezz könnyű ételeket és egyél gyakrabban!

A zsíros és cukros ételek, vagy a túl sok szénhidrát (a sok kenyér is), illetve ha egyszerre sokat eszel, az lehúz, elnehezít, a szervezet rengeteg energiát felhasznál ilyenkor az ételek megemésztésére. Sokkal jobb, ha többször eszel keveset, és odafigyelsz az ételek minőségére is. A húsok helyett, válaszd most inkább a halas fogásokat, a fehér liszt helyett a teljes kiőrlésűt, a burgonya helyett a salátát, és ne hagyd ki a leveseket. Két étkezés között fogyassz friss gyümölcsöt, a tejcsokit és a desszerteket inkább hanyagold, de étcsokiból ehetsz pár kockát.

6. Menj ki a friss levegőre!

Most, hogy hűvösebb az idő, lehet, hogy jobban is fog esni a szabadban eltöltött idő, mint 35 fokban, de öltözz fel azért rendesen, nehogy megfázz. Tölts minimum fél órát a friss levegőn, és lélegezz mélyeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...