2015.01.20. 18:34:31 7111 47

Tartozást is örökölhetünk, nem csak vagyonokat!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az örökösök sokszor csak az elhunyt hozzátartozó halála után szembesülnek azzal, hogy az mennyi tartozást halmozott fel; hogy kölcsönöket vett fel, esetleg több számlát hagyott rendezetlenül. Az örökös természetesen nem csak a hátra maradt vagyont örökli, hanem a tartozásokért is felel, mely felelősség azonban nem korlátlan.

Tartozást örökölni - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tartozást örökölni

A Polgári Törvénykönyv részletesen szabályozza a hagyatéki tartozások sorsát. Először is fontos tisztázni, hogy pontosan milyen költségek, tartozások számítanak a hagyatéki tartozásnak. Hagyatéki tartozások az örökhagyó illő eltemetésének költségei; a hagyaték megszerzésével, biztosításával és kezelésével járó szükséges költségek, valamint a hagyatéki eljárás költségei; az örökhagyó tartozásai; a kötelesrészen alapuló kötelezettségek; a hagyományon és a meghagyáson alapuló kötelezettségek.

A jogszabály alapján az örökös a hagyatéki tartozásokért a hitelezőknek a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel. Saját vagyonával csak speciális, a törvényben meghatározott esetben felehet. Az, hogy mi tartozik a hagyaték tárgyai közé, minden esetben a hagyatéki leltárból derül ki. Az örökösnek természetesen lehetősége van a hagyaték tárgyait értékesíteni, hasznosítani. Ebben az esetben azonban a hitelezők kielégítésére a saját vagyonát is fel kell használnia. Mindemellett kiegészítő szabály, hogy az örökös a hagyatéki költségekért és a hagyatéki eljárás költségeiért saját vagyonával is felel, azaz a közjegyzői hagyatéki eljárás költségeit az örökösnek akkor is meg kell fizetnie, ha egyébként csak tartozást örökölt, pénzt, vagyontárgyakat nem.

Amennyiben több örökös van, a hagyatéki tartozásokért egyetemlegesen felelnek. Ez azt jelenti, hogy a hagyatéki hitelező bármelyik örököstől követelheti a teljes tartozás kiegyenlítését.

Nagyon sűrűn előfordul az az eset, amikor az örökhagyó tartozást hagy maga után, azonban a hagyaték tárgyain az özvegy haszonélvezeti jogot szerez, így azon vagyontárgyakat az özvegy használhatja és a megörökölt vagyontárgyak nem kerülnek az örökösök birtokába. A jogszabály alapján azonban a házastárs tűrni köteles, hogy a házastársi haszonélvezetével terhelt vagyonból a hitelezők kielégítést nyerjenek. Amennyiben a túlélő házastárs ennek ellenszegül, a bíróság kötelezheti a tartozások kiegyenlítésének tűrésére.

dr. Bezzegh Edina

jogtanácsos

Forrás: D.A.S. JogSzerviz

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Baleset? Internetes csalás? Fizetési meghagyás? - Mire elég egy jókor jött jogi tanács?

Az életben szinte naponta történnek velünk olyan események, amikor sokat segíthet, ha tisztában vagyunk jogainkkal. Dolgozunk, utazunk, nyaralunk, vásárolunk, étterembe, színházba járunk. Amikor minden rendben van fel sem merül bennünk, hogy sokszor bizony csak a szerencsén múlik, hogy nem kerülünk nehéz helyzetbe. De a szerencse forgandó, a baj nem válogat. Ha pedig megtalál, akkor jól jöhet, ha van valaki, akire számíthatunk. - A Jog365 szakértőjének írása.

A szomszéd fűje… – indulnak a kerti munkák

Beköszöntött a tavasz, eljött a kerti munkák ­ideje. Ugyanúgy ahogy a Társasházban élők a terjengő ételszag és a felszálló cigarettafüst miatt tudnak éveken keresztül megoldhatatlannak tűnő vitákat folytatni, addig vidéken, illetve kertes házban élő szomszédok ugyanilyen megoldhatatlannak tűnő konfliktusa a fűnyírás és az egyéb zajjal járó kerti munkák.

A gyöngyhalászok bizarr munkanapjai és gyakori végzetük: a fűrészfogú halál

A drágaköveiről egykor híressé vált Ceylon szigete később a gyöngyhalászatnak adta át a stafétát. Hajdanán a nemesgyöngy-halászatra specializálódott bennszülöttek egy cápabűvölő jelenlétével és bátorításával ugrottak be a vízbe, hogy kagylózsákmánnyal a kezükben térjenek vissza a hajóra. A halászok által összegyűjtögetett kagylókat felhalmozták, majd elárverezték. A felvásárlók sokat kockáztattak ezzel az üzlettel, hiszen rengeteg kagylóban nem lelték meg a gazdagság forrásaként számon tartott gyöngyszemet. Ám a kereskedők kockázatvállalása eltörpült az életüket minden nap kockára tevő gyöngyhalászokéi mellett.