2014.05.13. 07:00:00 5870 53

Takarítsuk ki a notebookot!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tavasszal készülünk a melegebb időre, lecseréljük az autón a téli gumit nyárira, elpakoljuk a kabátokat és előszedjük a rövidnadrágokat. Kirándulóhelyeket keresünk az Interneten, közben a notebook egyre hangosabban zúg, majd újraindul... Nem kell rögtön másik számítógépet venni, lehet, hogy csak kis karbantartás hiányzik.

A poros számítógép zajos, melegszik, és még ki is kapcsol - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A poros számítógép zajos, melegszik, és még ki is kapcsol

Röviden a működésről

Melegszik. Ez a legfontosabb. A hő elvezetésére hűtőbordákat használnak, amelyeket ventillátorok egészítenek ki. Viszont a por kifejezetten szereti befészkelni magát ezekre a helyekre. Ugye néztünk már be néhány év után a nem elmozgatott hűtőszekrény mögé? Ugyanaz van a számítógépek érzékeny hűtőrendszerében is.

Mivel a hőmérséklet folyamatosan emelkedik, a poros hűtőbordák nem tudják elvezetni a felesleges hőt, a ventillátorok pedig egyre gyorsabban pörögnek (amivel lehet, hogy még több port szívnak be).

Érdemes évente egyszer - leginkább tavasszal, még a forró nyári napok előtt - kitakarítani a számítógépet is!

Javítás kezdőknek

Porszívózzunk! A notebook hátulján jól láthatók a ventillátorok szellőzőnyílásai, kis porszívófejjel alaposan tisztítsuk ki azokat! Ne használjuk a sörtés fejet (amit pl. a billentyűzethez lehet), csak azt, amelyiknek a vége egy sima műanyag négyzet.

De a legjobb megoldás: számítógépszerviz. Egy notebook kitakarítása nem vesz igénybe többet 1 óránál, ez a kiválasztott szerviz áraitól függően néhány ezer forint. Én mindig az adott márka hivatalos szervizpartnereit ajánlom, a magas szakértelem megér 1-2 ezer forintot.

Javítás haladóknak

A notebookot szét kell szedni, és alaposan kitakarítani. A szervizben is ezt teszik, de mi szeretjük az ilyet magunk elvégezni! :)

Szükségünk lesz egy megfelelő csavarhúzóra, és egy flakon sűrített levegőre.

A videomegosztók tele vannak típusonkénti szerelési útmutatókkal, akkor is nézzük meg, még ha nem is egy általunk beszélt nyelven van, legalább a csavarok pontos helyét látjuk rajta.

Miért is jó ez?

Mert javul a gép teljesítménye, valamint halkabb is lesz, és még az akkumulátor üzemidején is javít valamennyit. Ráadásul ha a gép nagyon poros, gyakran fog kikapcsolni, újraindulni.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...