2015.10.30. 14:00:58 7445 186

Szüntesd meg az orrdugulást 3 lehetséges módszerrel!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az orrfújás a szükséges rossz, ráadásul irritálja a bőrt, így előbb-utóbb a vörös nóziddal nézhetsz farkasszemet a tükörben. Ja, és nem elég, hogy kipirosodik, még fájhat is. A legjobb, ha ezt az állapotot megelőzzük, és már a legelején feloldjuk az orrdugulást.

Orrfújás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Orrfújás

Az erős orrfújástól elpattanhat néhány ér is, ami orrvérzést okozhat. Ráadásul az eldugult orr gyakran vezet fülgyulladáshoz is. Mivel a nyák termelődése folyamatos, amikor betegek vagyunk, gyakorlatilag az orrfújásnak soha nincs vége, mivel teljesen úgy sem tudod kitisztítani a légutakat. Nyúlhatsz a zsebkendőért is, de ha erre nincs időd, energiád és mielőbb meg kellene szabadulnod a csöpögő kellemetlenségtől, akkor inkább a következő módszereket javasoljuk.

Jobb a kiváltó okot kezelni, ami nem más, mint az orrüreg szöveteinek megduzzadása az itt tanyázó baktériumok miatt, ami lezárja a légutat. Megnyugtathatod a nyálkahártyát a következő három módszerrel. Valószínűleg semmi újat nem fogunk mondani, de az orrfújásnál hatékonyabb ötletekkel látunk el.

1. Gőzölj!

A magas páratartalmú levegő segít megnyitni a légutakat, és felszakítani a letapadt nyákot. A legegyszerűbb módja ennek egy hosszú, forró zuhany, de még hatékonyabb a kamillás gőzölés. Tudod, amivel gyerekkorodban annyit kínoztak. Felforralod a vizet, beáztatod a kamillát és letakarod a fejed egy törölközővel. Csak vigyázz, ne legyen túl forró a levegő, inkább kezdd távolabbról vagy várj egy kicsit, hadd hűljön a víz. Kb. 20 percig inhalálj! Ezzel kétszeresen is jót teszel magaddal: a párás levegő jó a nyálkahártyának, a forróság pedig segít elpusztítani az ott megtelepedett baktériumokat is.

2. Orrspray

A gyógyszertárakban kapható orrsprayk és orrcseppek is segíthetnek az orrdugulás elmulasztásában. Ezek valóban segítenek az orrfolyás megszüntetésében, mivel nem csak átmeneti megkönnyebbülést nyújtanak, hanem gyulladáscsökkentő hatóanyagot is tartalmaznak. Csak arra vigyázz, hogy bizonyos orrcseppek függőséget okozhatnak, és később még erőteljesebben térhet vissza az orrdugulás. 7 napnál tovább ne használd őket!

3. Vegyél be egy allergia gyógyszert

Lehet, hogy az orrdugulásodat és orrfolyásodat nem az allergia okozza, de az ellene szedhető gyógyszerek mégis beválhatnak, mégpedig antihisztamin tartalmuk miatt. Ha enyhült az orrfolyás azonnal hagyd abba a gyógyszerszedést, mivel ezek is függőséget okozhatnak.

Forrás: menshealth.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...