2016.09.11. 14:35:41 10487 289

Születés és személyiség – Mi az összefüggés?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Személyiségünket sok minden befolyásolja: szüleink viselkedése velünk szemben, az, hogy hogyan neveltek, milyen ingerek, élmények értek minket gyermek, kisgyermek, vagy csecsemőkorunkban, sőt, már anyaméhben is. De karakterünk szempontjából az sem mindegy, mikor jöttünk a világra.

Születés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Születés

Az, hogy egy kisbaba a kiírt napon jöjjön a világra, elég ritka dolognak számít. Van, aki annyira jól érzi magát odabent, hogy még ráhúz pár napot, esetleg hetet. Ezzel szemben mások nem bírják ki már bent, napokkal, hetekkel előbb bújnak elő, hiszen annyira érdekes ez a világ, nem „vesztegethetnek el” egy percet sem a kinti életből.:-)

Nem mindegy a mikor

Talán nem is gondoltuk volna, de születési időnk, vagyis hogy mely héten, a kiírtnál előbb, vagy később jövünk a világra, nagyban befolyásolja azt, milyen emberek is leszünk majd később. Ezt egy kutatás is igazolja, melyet a Warwicki Egyetem pszichológusa, Dieter Wolke végzett. A kísérletben 200 olyan férfit és nőt vizsgáltak, akik a 33. terhességi hét előtt születtek.

Érdekes eredmények

A kutatás szerint az előbb világra jött gyerekekből félénkebb, visszahúzódóbb, nem annyira barátságos, a kockázatot kevésbé vállaló felnőtt lett. Az eredményekre hivatkozva azt is megállapították, hogy az előbb születettek alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkeztek.

De miért?

Többféle okot is felsorol a pszichológus, mely szerint a korábban születettek agya a születés után túl nagy stressznek van kitéve, illetve ezek a csöppségek jóval gyengébbek, mint az időre vagy annak közelében született társaik, így sokkal fogékonyabbak a betegségekre is. Ezen kívül a korai születés valószínűleg nem csak a piciket, hanem a szülőket is megviselte, így jobban óvják gyermekeiket, többet aggódnak a picikért, mint a kiírt időpontban szülővé vált felnőttek, és ezt az aggódást átragasztják gyermekeikre is.

„Szabályt” erősítő kivételek

Valószínűleg mindenki ismer olyan babát, gyerkőcöt, vagy már felnőttet, aki kicsit korábban látta meg a napvilágot, ám ma már ő a játszótér egyik „legspanolósabb” fiúcskája, friss diplomás, reményekkel teli fiatalember, vagy fontos pozíciót betöltő, felelősségteljes felnőtt.

Forrás: brigitte.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...