2014.09.29. 13:40:55 8722 60

Színpompás virágok őszre!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hamarosan elvirágzanak az őszirózsák is, de nem kell, hogy színek nélkül maradj a lakásban vagy a teraszon, hiszen azért akadnak olyan szobanövények és dísznövények, amelyek ősszel is virítanak. Sőt! Némelyik kimondottan kedveli az őszi hőmérsékletet. Melyiket válaszd?

Korallvirág | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Korallvirág | Fotó: 123rf.com

Mielőtt szobanövényeket vásárolnál

Arra kell ügyelned, hogy a lakásod fényviszonyainak megfelelő növényt válassz, és figyelembe kell venni, hogy télen kicsit megnő a természetes fényigénye a virágoknak. A bemutatott növények pedig kimondottan fényimádóak, tehát szeretnek akár az ablakban is lenni: mielőtt belevágsz a vásárlásba, alakíts ki nekik megfelelő helyet!

Ne aggódj, ha sötét a lakásod, arra is van egy-két ötlenünk! (Igaz kevésbé színes megoldások, mint az alábbi szobanövények.)

Korallvirág

Ez a virágocska szinte folyamatosan virágzik, ha megfelelően gondozzák, és ugyanúgy ajánlható kültérre, mint beltérre. Ősztől tavaszig a lakás egyik világos csücskébe helyezzük el, nyáron pedig akár a sziklakert dísze is lehet. Nem igényel sok vizet, de annál több fényt és gondoskodást, hiszen ahhoz, hogy sok virágot hozzon, metszeni kell.

Egy-egy csokorka elvirágzása után, azonnal vágjuk le a tőről, majd a virágzás legvégén a maradék leveles részeket is metsszük meg (hagyjunk száron azért pár levelet). Így lehet olyan szépségeket nevelgetni, mint ami a képen is látható. Előnye még, hogy viszonylag olcsó és hatalmas színválasztékban kapható.

Fokföldi ibolya

Nagyon egyszerű, kis helyigényű, de egész évben virágzó növény. Szintén kedveli a világos helyeket, de a közvetlen napfényt annyira már nem szereti. Ha a fokföldi ibolyát választjuk – vagy más néven afrikai ibolya – akkor arra kell még ügyelnünk, hogy felülről véletlenül se öntözzük meg, viszont folyamatosan biztosítsuk a kellő vízmennyiséget: a földje soha ne legyen száraz.

A virágzást követően a száraz szirmokat távolítsuk el és várjuk a következő színpompás időszakot - ami hamar be fog következni. :)

Ciklámen

Ciklámen | Fotó: 123rf.comCiklámen | Fotó: 123rf.com

Gyönyörű szép, őszi növény, amely a megfelelő gondoskodást hosszú virágzó időszakkal hálálja meg: szeptembertől-januárig gyönyörködhetsz majd szirmaiban. Ezt a szobanövényt egy hűvösebb szobában, vagy az előszobában is elhelyezheted, ha az kellőképpen világos. Alulról kell öntözni, akárcsak a fokföldi ibolyát.

Ha elvirágzik a növény, nem kell kidobni, többféle módszer is van a nyár átvészelésére. Tápoldatos vízzel locsolgassuk, folyamatosan csökkentve a folyadékmennyiséget. Nyáron hagyjuk kiszáradni, majd augusztusban ültessük át úgy, hogy a gumó felső része ne legyen a földben (kb. 1/3). Utána tegyük világos helyre és öntözzük rendszeresen! Decemberben már ismét örülhetünk neki.

Azálea

Az azálea egy nagyon érzékeny növény, ügyelni kell egyrészt arra, hogy kellőképpen hűvös (max. 17°) helyen, másrészt világosban és folyamatosan nedvesen tartsuk. Heti egyszer egy kevés, virágos növényekhez való tápoldatot dús virágzással hálál majd meg. Ha észre vesszük, hogy túl hamar kiszárad a földje, akkor hetente többször is vízbe márthatjuk a cserepet, hogy alaposan megszívja magát. A víz minősége is fontos: ha úgy gondoljuk, hogy nem elég lágy a csapvíz, akkor forraljuk fel, és ezzel az állott vízzel locsoljuk.

Nem túl drága, de bámulatosan szép növény, ennek megfelelően igényes is. Szabad földbe is kiültethető, a savanyúbb talajt kedveli.

Mi kedvet is kaptunk egy korallvirághoz! :) Te melyiket választanád?

Forrás: viragcenter.hu, kertvarazsmagazin.hu, viragok-szobanovenyek.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...