2015.01.24. 19:40:44 5997 25

Szexi, de egészségtelen: a magas sarkak veszélyei
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kevés férfiszemet gyönyörködtetőbb látvány létezik a magassarkú cipőbe bújtatott, formás, női lábnál. Egy nő számára pedig kevés fantasztikusabb érzés van, mint kilépni abból a bizonyos magassarkúból egy végigtáncolt éjszaka vagy rohangálós nap után. Megsínyli a lábunk a hosszú órákig tartó magassarkúban való toporgást.

Magas sarkak, fájó láb - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Magas sarkak, fájó láb

Persze, inkább esztétikailag előnyös, mint egészségügyi szempontokból, igaz azért az sem elhanyagolható szempont.

Néhány centi plusz

Senkinek sem kell bemutatni a magas sarok alacsony nőkre gyakorolt hatását. A lábra húzott néhány centi, ha a fellegekbe nem is, de azzal a néhány centivel magasabbra emelhet minket, így téve még esztétikusabbá megjelenésünket. Van olyan öltözet, amihez szinte kötelező: egy csinos kosztüm, szexi szoknya nem is létezhet magas sarok nélkül.

Néhány kiló mínusz

Viselésével pár másodperc alatt „fogyhatsz” néhány kilót, mindenféle erőlködés, diéta és csodaszer nélkül. A magas sarok szépen megnyújtja az alakot. Talán egyetlen hátránya, hogy az eredmény nem túl tartós: amint a magassarkú lekerül, a kilók, centik is visszavánszorognak ránk.

Még több gyönyör

Egy olasz tanulmány szerint a minimum 5 centis cipősarok erősíti a szex során is fontos szerepet kapó gátizomzatot, így emelve közvetve a gyönyör fokát. Amennyiben lábunkat a cipőnk minimum 15 fokos szögben tarja, gátizmunk környékén alacsonyabb elektromos aktivitás „észlelhető”, tehát optimális helyzetben van, hogy összehúzódási képessége és erőssége is nő. Ennek az izomnak egyébként nemcsak a szexben van fontos szerepe, hanem a medence bizonyos szerveinek is alátámasztást nyújt. Nohát, magassarkú, a vény nélkül kapható csodaszer?

A feketeleves

Mert karcsúság ide, jó szex oda, azért a magassarkú folyamatos viselésének megvannak az egészségünkre igencsak ártalmas hatásai.

Balesetveszélyes

Nem túlzás kijelenteni, hogy egy magasabb sarok és egy, a járdán található mélyebb lyuk találkozása akár bokaficamhoz, vagy töréshez is vezethet. Ennek oka, hogy „magasabban” egyensúlyérzékünk is bizonytalanabbá válik. Egy biztos: ha már fel kell húzni azt a magas sarokkal megáldott cipőt, legalább ne akarjunk sietni benne.

Deformál

Ha lábunk huzamosabb ideig magassarkú cipőbe van passzírozva, az lábujjainkat is könnyedén eldeformálhatja. Kialakulnak a bütykök, ami a nagylábujjunk mellett kifejődve a legveszélyesebb, hiszen ezzel szinte arra kényszeríti legnagyobb ujjunkat, hogy a többiekhez nyomódjon. A szűk orrnak köszönhetően 3. és 4. lábujjak idegei „kikészülhetnek”, ami gyulladáshoz, dermedtséghez vezethet. Ha át nem is formálja, de bőrkeményedés, bütyök sarkunkon is megjelenhet magassarkú viselésének következtében.

Nem épp tartásjavító

Ha magassarkút viselünk, testünk súlypontja áthelyeződik, ami a normálistól igencsak eltérő testtartásba kényszerít bennünket. Ez pedig nemcsak lábunkra gyakorol kedvezőtlen hatást, hanem gerincünkre, térdünkre, bokánkra, csípőnkre és vádlinkra is.

Ha a fejed fáj…

…annak okai nem feltétlenül a folyton cikázó frontok. Bizony, a magas sarok is okozhat fejfájást, hiszen viselése a nyaki gerincre is hatással van. Ezt úgy kell elképzelnünk, hogy a fent már említett rossz testtartás miatt gerincünk nyomhatja nyaki idegeinket, ami fejfájáshoz vezethet.

Szép, szép, de…

… nem épp kényelmes viselet. Ha alkalmanként hordjuk (mert néha akkor is kell), furcsán közlekedünk benne, hiszen nem vagyunk hozzászokva a viseléséhez. Ha mindennapos viselet számunkra, nem kis túlzással tönkreteszi testünket. Akkor mi a megoldás? Egyszerű, de nem olyan könnyen betartható: a megfelelő magasságú cipőt kell kiválasztanunk. Ez pedig pont akkora, amekkorában még csinosak vagyunk, ám kényelmesen, viszonylag könnyedén, nem pedig botorkálva tudunk közlekedni.

Forrás: news.bbc.co.uk, divany.hu, cipeszmester.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!