2014.12.04. 10:19:43 5472 35

Szerviz előtt fogadd meg ezt a 4 tanácsot!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Jártál már úgy, hogy elvitted a dedikált szervizbe az alig egy éves fényképezőgépet, telefont vagy televíziót, és még rosszabb állapotban került vissza? Sajnos nem ritka, hogy kijátsszák a fogyasztókat az ilyen ügyekben tapasztaltabb vállalkozások. Hogy ne kerülj ilyen helyzetbe, olvasd el ezt a cikket!

Szakszerviz? - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szakszerviz?

A hatályos jogszabályok értelmében mind jótállási, mind pedig szavatossági igényünk érvényesítése esetén annak a körülmények kell bizonyítást nyernie, hogy az általunk hivatkozott hiba már a teljesítés időpontjában megvolt. A fenti követelményen túl előírás továbbá, hogy a fogyasztó jótállási, vagy szavatossági igényét megfelelő határidőn belül jelentse be a vállalkozás felé, amely tény következtében egy-egy probléma észlelését követően érdemes haladéktalanul felkeresni a jótállásra, vagy a szavatosságra köteles vállalkozást.

Annak érdekében, hogy a hiba bekövetkezésének időpontja, és a kijavítandó hiba pontosan azonosítható legyen, valamint, hogy a vállalkozás esetleges visszaéléseit megelőzzük, a termék leadásakor, illetve azt megelőzően célszerű az alábbi néhány óvintézkedést elvégezni.

4 tanács szervizbe adás előtt

  1. A termék leadása előtt készítsünk néhány - a hibás, illetve sérülésmentes területet is rögzítő - fényképfelvételt, amelyeken lehetőség szerint szerepeltessük készítésük időpontját is. Ezen eljárás által igazolhatjuk, hogy - az általunk megjelölt problémán kívül - a terméken további külsérelmi nyom nem található.

  2. A termék leadásakor valamennyi esetben figyeljünk arra, hogy a vállalkozás nevében eljáró személy jegyzőkönyvet - vagy más hasonló funkciót betöltő iratot - vegyen fel a készülék leadásáról. Kérjük továbbá, hogy a jegyzőkönyvben kerüljön rögzítésre valamennyi tartozék megléte, illetve a termék hibátlan állapota (ide nem értve természetesen az általunk bejelentett meghibásodást), és a jegyzőkönyvet csak ezt követően lássuk el aláírásunkkal.

  3. Amennyiben a vállalkozás fenti kérésünk ellenére sem tesz eleget jegyzőkönyv felvételi kötelezettségének, abban az esetben kérjük el a panaszkönyvet és rögzítsük benne a vállalkozás által tanúsított magatartást. A hasonló típusú bejegyzések egy részről bizonyítékként használhatók fel a további eljárásban, más részről annak egy példányát a vállalkozás kötelező jelleggel a fogyasztóvédelmi hatóság felé is továbbítja, valamint észrevételeinkkel kapcsolatban írásban válaszol számunkra.

  4. Jelezzük a vállalkozás felé, hogy a hatályos jogszabályok nem kötik őket pontos határidőhöz a kijavítás tekintetében, azonban előírják, hogy törekedniük kell a termék 15 napon belüli kijavítására, így kérjük őket mielőbbi intézkedésre. Kérjük továbbá a vállalkozást, hogy jótállási, vagy szavatossági igényünk teljesítéséről írásban szíveskedjenek tájékoztatást küldeni.

Bár a fenti kis időráfordítást igénylő lépések első alkalommal körülményes eljárás látszatát kelthetik, de valamennyi esetben alkalmasak lehetnek a vállalkozás visszaélésszerű magatartásának megakadályozására, vagy a probléma esetleges bekövetkezése esetén igazunk bizonyítására.

dr. Csapó Szandra jogi előadó D.A.S. JogSzerviz

Forrás: D.A.S.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...