2014.09.11. 06:00:00 6707 37

Szerek, ízek, illatok - őszi barangolás az Őrségben
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha a nyár folyamán valamiért nem jutott idő pihenésre, esetleg nem kedveled a külföldi utakat, legyen az akármilyen last minute, és a pénztárcádat is szeretnéd kímélni, Magyarország megannyi csodája még rád vár. Mi most a „szerek hazájába”, egykori hős őrzőinknek leszármazottaihoz kalauzolunk el. Pihenő üzemmódot be, hátizsákot, széles mosolyt fel, és irány az Őrség!

Számtalan, kis forgalmú kerékpár út csábít az Őrségbe - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Számtalan, kis forgalmú kerékpár út csábít az Őrségbe

A vidékről röviden

A nyugati határ mentén elhelyezkedő, Vas megye délnyugati szegletét befedő tájegység talán az egyetlen olyan hazánkban, amely elnevezését történelme után kapta. Az itt élő magyar és bevándorolt, de magyar ajkú népek feladata volt a térséghez tartozó határvidék védése, e terület függetlenségének, integritásnak megőrzése már a honfoglalás óta.

Egységben és szerekben az erő

A vidékre jellemző szeres településrendszer még a határvédő időszak maradéka. A korábbi őrállók a dombok tetején, erdők irtványán állomásoztak, ahol is később, a családok bővülésével jöttek létre a szerek. Egy-egy szeren általában egy-egy család lakott, és ezek laza együttese alkotott egy falut, települést. A házak általában kerítés nélkül álltak, körülöttük kaszálók, gyümölcsösök voltak. Később ezek a részek is betelepültek.

Ha múzeumba mennél

Szinte minden településen akad látnivaló, egy-egy szépséges templom (Őriszentpéter, Nagyrákos, Hegyhátszentjakab, Velemér), szoknyás szerkezetű harangláb (Kercaszomor, Pankasz, Magyarszombatfa-Gödörháza) formájában. Amit semmiképp sem érdemes kihagyni, az a Szalafő-Pityerszeren található, a hagyományos őrségi településszerkezetet, a régi idők életmódját is bemutató épületegyüttes (Őrségi Népi Műemlékegyüttes). Ugyancsak érdemes megnézni a magyarszombatfai Fazekas Múzeumot, vagy a szintén itt található Őrségi Vadászati Kiállítást.

A túrabakancsot se hagyd otthon!

De egy kényelmes, erdő, mező bejárására alkalmas cipő mindenképp elkel. A környéken rengeteg túraútvonal biztosítja, hogy emberi szem elől ne maradjanak rejtve a természet gyönyörű kincsei. A dombok és völgyek váltakozása, a hamisítatlan őrségi erdőillat, a mozaikos tájszerkezet, a gazdag növény- és állatvilág mind-mind a természetbe csábít. Utóbbi megismerésében segítségedre lesznek az Őrségi Nemzeti Park által szervezett természetismereti kirándulások. És ami fontos a túrabakancs mellett: a fényképezőgéped is mindig álljon „lövésre” készen.

Ha a túrázás már unalmas…

…akkor irány a Rába, ahol szervezett vizitúrákon élheted ki az extrém sportok iránti szenvedélyedet.

De ha inkább kerékpárra pattannál, abban az esetben is számtalan kerékpáros útvonalon barangolhatod be a vidéket.

Ha pancsolni támad kedved…

…és szereted a termálvíz nyújtotta lazulást, határon innen (Lenti, Szentgotthárd) és túl (Bad Gleichenberg, Ausztria; Moravske Toplice, Szlovénia) is találsz erre lehetőséget.

Amit máshol is ehetsz, de itt muszáj megkóstolni

A dödölle, vagy a tökös-mákos rétes sok, akár e vidéktől távol eső étterem étlapján megtalálható, de azért ami itt készül, az az igazi. De a kapros rántott levest, répás bélest, a vargányás ételeket, és a tökös, tökmagos finomságokat se hagyd ki, mert igazi ízorgiában lesz részed. És amit még mindenképp érdemes megkóstolni, azok a tökmagolajjal készült ételek, saláták. Ha jót akarsz, ebből az igazán különleges olajból be is spájzolhatsz, nem fogod megbánni.

Forrás: orseg.hu, orseg.info

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...