2014.09.13. 06:00:00 4828 26

Szeptember 13: az Elsősegélynyújtás világnapja
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hogy lesz-e folytatás, az néha perceken, sőt, másodperceken múlik. A 2000-es évek eleje óta, minden év szeptemberének második szombatján emlékezünk meg és tisztelgünk a képzett, kevésbé szakértő vagy teljesen laikus „létmentők” által megóvott életek előtt. Ezek a hétköznapi hősök, lélekjelenlétüknek köszönhetően, egy vagy több embertársunk számára biztosították a legfontosabbat: az életet, az életben maradás lehetőségét.

Szeptember 13 az Elsősegélynyújtás Világnapja - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szeptember 13 az Elsősegélynyújtás Világnapja

Lehangoló statisztikák

Habár egy felmérés szerint a nyugat-európai lakosság döntő hányada részesül elsősegély-nyújtási képzésben, nálunk ez az eredmény mégis átlagon aluli. Amíg a norvégok 95, a német anyanyelvűek (Ausztria, Németország) 80, az Izlandon élők 70 %-a kap megfelelő információkat ezen a téren, addig nálunk ez a szám a többi ország drámaian alacsony (5-10 %) eredményeit is alulmúlja: a magyarok kevesebb, mint 0,5 %-a részesül az elvárt elsősegélynyújtási ismeretekben. Ennek megfelelően a kellő magabiztosság is hiányzik ahhoz, hogy egyáltalán merjünk segíteni.

Pedig nagy szükség lenne rá

Pontosan, hiszen Magyarországon minden 25. percben hal meg valaki hirtelen szívhalálban. Ez szomorú, ám sokkal elkeserítőbb az, hogy ezeknek az embereknek a több, mint a fele újraéleszthető lenne az első 3 percben.

Egy balesetnél, egy munkahelyi, vagy egy egyszerűnek tűnő konyhai, műhelyi sérülésnél, ahol súlyos vérzés áll fent, bizony hasznos lenne tudni, hova és hogyan is kell odatenni azt a szorítókötést. Nem beszélve a félrenyeléses esetekről.

„Néhány percen már nem múlik semmi!”

Sokan talán ezzel nyugtatnák magukat, de ez, sajnos, nem így van, hiszen percenként 10%-kal csökken az újraélesztés sikerességének esélye. Számoljunk csak utána, hogy ha egy mentő kiérkezési ideje átlagosan 15 perc, mennyivel csökken a beteg vagy sérült túlélési „sansza”…

Forrás: voroskereszt.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!