2015.01.18. 09:58:43 5045 51

Szépséged és egészséged is hálás lehet neki: a homoktövis
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egyre több gyümölcslében, étrend-kiegészítőben és szépségápolási termékben találkozhatunk a homoktövissel. Mondhatjuk, hogy a világ kezdi magának újra felfedezni ezt a méltatlanul hanyagolt cserjét. Elsősorban nagyon magas C-vitamin és tápláló olaj tartalmával hívta fel magára a figyelmet. A gyógynövény emiatt olyan sokoldalú, hogy a szépség-, az élelmiszer- és a gyógyszeripar is felfigyelt rá. Miért ne próbálhatnánk ki mi is?

Homoktövis - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Homoktövis

A homoktövisről

Az 1,5-3 m magas, tüskés, kétlaki cserje lándzsa alakú levelei a fűzfáéra emlékeztetnek. Az Alpokban és az északi partokon találkozhatunk vele. Esetenként a talaj megkötése céljából ültetik. Magyarországon védett.

Lédús, narancssárga, ritkábban citromszínű vagy vörös álbogyó termését fogyaszthatjuk. Intenzív kesernyés-savanykás ízét a dér hidege alakítja édeskéssé. Elsősorban gyümölcskészítmények, pl. dzsemek, befőttek, levek alapanyagaként bukkanhatunk rá, gyakran mézzel, gyümölcslevekkel kombinált, 'szelídített' formában. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően étrend-kiegészítők összetevője is lehet. A magból vagy a gyümölcshúsból kivont olajat a kozmetikai ipar használja.

A homoktövis hatóanyaga

A gyümölcs húsában nagy mennyiségű C-vitamin található: 100 g-ban 200-600 mg (tízszer annyi, mint a citromban). A gyümölcshús flavonoid- és béta-karotin-, valamint E-vitamin-forrás is, továbbá tartalmaz telített és egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag (a bőrre gyakorolt kedvező hatásáról ismert palmitinsavból, palmitoleinsavból és olajsavból álló) zsíros olajat is. Magjában többszörösen telítetlen zsírsavakban (linolénsav és alfa-linolénsav) és F-vitaminban gazdag zsíros olaj található.

A homoktövis tulajdonságait hosszú idő óta ismerik Közép-Ázsiában, ahol a növény őshonos, amint arról a VII. századi tibeti írások is tanúskodnak. A homoktövis elsősorban a tibeti orvoslásban használt gyógynövény, de hagyományosan Kínában, Mongóliában és Oroszországban is alkalmazzák. Európa országaiban különböző mértékben hódított tért.

A homoktövis termése a hosszú telű, zord vidékeken élő népek C-vitaminforrása. Ezért a skandináv államokban, Szibériában, Mongóliában, Kínában gyűjtik és termesztik. Fogyasztják nyersen, befőttként, kompótnak, szörpnek, üdítőitalnak, lekvárnak, dzsemnek.

Mire használhatod?

A homoktövis érett termésének leve természetes vitamin-, elsősorban C-vitamin-forrás. A C-vitamin fontos szerepet játszik a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességben, a kollagénszintézisben és a vas felszívódásában.

Ezenkívül antioxidáns és az E-vitaminnal, a karotinnal, valamint az ezeket kísérő flavonoidokkal együtt természetes, szinergekius antioxidáns együttest alkot, amely hozzájárul a szervezet szabad gyökök elleni védekezéséhez.

Helyileg alkalmazva a homoktövis olaja a bőr és a nyálkahártya működését szabályozza.

Természetes C-vitaminban való gazdagságának köszönhetően (három evőkanálnyi gyümölcslé fedezi a napi C-vitamin -szükségletet) a homoktövis levét a szervezet védekezőképességének erősítésére ajánlják átmeneti fáradtság vagy lábadozás esetén. Megnövekedett vitaminszükséglet esetén például terhes nőknek, sportolóknak, dohányosoknak ajánlott. Olajának jótékony hatást tulajdonítanak a bőr kiszáradása esetén, valamint a sebgyógyulás elősegítésében. Igen hatékony a bőr ápolása és a szövetek regenerálása terén.

Hogyan használd?

BELSŐLEG

  • Fáradtság, lábadozás

Természetes gyümölcslé vagy szörp: 1-3 evőkanál naponta 1 pohár vízben.

KÜLSŐLEG

  • Bőr kiszáradása, sebgyógyulás

A mag vagy a gyümölcshús olaja: naponta 1-2 alkalommal használja a homoktövis olaját vagy az olajtartalmú gyógykészítményeket.

Ha a tünetek nem múlnak el, fordulj orvoshoz!

FIGYELMEZTETÉS

Estefelé kerüld a homoktövislé vagy a belőle készült szörp fogyasztását, mivel a C-vitamin enyhén serkentő hatású.

Áttekintve a fentieket, igazán kedvező kép alakítható ki a homok aranyaként méltatott homoktövisről. Érdemes kedvező táplálkozás-élettani tulajdonságait kiaknázni és beilleszteni a kiegyensúlyozott táplálkozás alapanyagai közé.

Források: ujdieta.hu - Új diéta - A magyar dietetikusok lapja 2003/4, vital.hu/, balintcseppek.hu via timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...