2015.04.20. 17:40:52 6882 210

Szépen szaporodó pandaállományól számolt be egy szecsuani város
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A vadon élő pandanépesség számottevő, 10 év során több mint 31 százalékos szaporodásáról számolt be az óriáspandáiról nevezetes délnyugat-kínai Ja'an város.

Panda - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Panda

2013 végéig a térségben 259-ről 340-re nőtt a pandák száma, miközben a környékben a számukra elérhető erdőterület is csaknem 14 százalékkal, 548 ezer hektárra bővült. Ez a Szecsuan tartományi város közigazgatásához tartozó területnek a 38 százaléka - tájékoztatták a Hszinhua hírügynökséget a település illetékesei.

Megjegyezték, hogy a szaporulatot azért is tartják eredménynek, mert 2013 áprilisában a régióban egy a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengés pusztított, amely 16 ezer 600 hektáron olyan területet érintett, amelyet a pandák élőhelyeként tartanak számon.

Az elmúlt években folyamatosan zajlottak a helyreállítási munkálatok, s a helyiek beszámolói szerint immár gyakrabban tűnnek fel a pandák, mint a földrengést megelőző időszakban.

A most ismertetett adatok a 2011-ben kezdett ja'ani pandanépszámlálás eredményei, s részét képezik a negyedik - tízévenkénti - országos felmérésnek. A harmadikat 1999 és 2003 között tartották.

2013 végén Kína három tartományának erdőiben 268-cal több pandát találtak, mint tíz évvel korábban, ami nagyjából 17 százalékos növekedést jelent. A vadon élő pandák számát végül 1864-ben állapították meg.

Szecsuan, Senhszi és Kanszu tartomány hat hegységének erdeiben, mintegy 4,36 millió hektárnyi területet vizsgáltak át. Azt is megállapították, hogy a nyilvántartásba vett állatok kétharmada, 1347 Szecsuan délnyugati erdeiben él.

2013 végén 375 óráspanda élt fogságban, ami szintén jelentős növekedés a tíz évvel korábbi helyzethez képest, amikor még csak 164-en voltak. A külföldi állatkertek közül 17-ben volt panda, kutatási, megfigyelési célból pedig a világ 12 országában 42 élt.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat

A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat - derült ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak a Current Biology című folyóiratban pénteken megjelent tanulmányából, amely szerint az ismert szavak a kutyák agyában is előidézik a jelentés mentális reprezentációját.

Kiderült! Ettől boldogok az emberek

A boldogság azok közé a fogalmak közé tartozik, amit egyénenként mindannyian meg tudunk élni, átadni, kézzelfoghatóvá tenni viszont annál nehezebben. Általában egy olyan pozitív érzelmi állapotként szoktuk definiálni, ami által elégedettséget, örömet, nyugodtságot érzünk. Arról viszont nem vagyunk meggyőződve, sem meggyőzve, hogy ez az állapot az egyén életében folyamatossá válhat.

A hármas típusú diabétesz, a MODY, a gyerekeket és a fiatalokat érinti

Nem jár szomjúságérzéssel, fogyással, fokozott vizeléssel, nehéz sebgyógyulással, mint ahogy teljes inzulinhiány vagy elhízás sem jellemző a fiatalkorban kezdődő hármas típusú cukorbetegségre, másnéven MODY-ra (Maturity Onset Diabetes of the Young). Mivel a kórkép különböző formáinak hátterében öröklődő génmutációk állnak, kialakulásának esélye jóval nagyobb azoknál, akiknek családjában korábban előfordult már ez a típusú cukorbetegség. A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján diagnosztizált gyerekkori diabétesz esetek 2-3 százaléka tartozik ebbe a csoportba.