2015.04.12. 09:30:29 9252 265

Szemszárazság – okok és ellenszerek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szúr, ég, némi túlzással vörösen izzik és még a nézés is fáj. Mintha elsírtuk volna minden könnyünket. Ilyen, ha szemünk kiszárad. Kellemetlen érzés, egyesek szerint visszafordíthatatlan folyamat, és nincs más megoldás, csak a műkönny. Valóban? Talán akad néhány módszer még ellene.

Szem | Fotó: morguefile.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szem | Fotó: morguefile.com

Szemünket vékony könnyréteg borítja, mely fenntartja szemünk felületének nedvességét. Emellett szaruhártyánk tápanyag- és oxigénellátásában is részt vesz, illetve ha a szemünkbe kerül valami nem odavaló, annak eltávolításában is részt vesz. Véd a vírusos és bakteriális fertőzésekkel szemben. A baj akkor van, ha ez a réteg, például a pislogás elmaradása miatt, nem eltűnik.

Kik az elszenvedői?

Elsősorban a gyengébbik nem képviselőit érintheti, főként 40 éves kor felett, a változókor hormonális „háborújának” környékén. De manapság felbukkan a férfiak és a fiatalabb korosztály körében is.

Mi okozza?

Kiválthatják a már írt változókori hormonális változások. De oka lehet, ha sok időt töltünk a televízió vagy a monitor előtt, mert ritkábban pislogunk, így a szemünket fedő könnyfilm nem pótlódik. Nem tesz jót a túl száraz szobai vagy irodai levegő sem, a légkondicionáló használata, a dohányfüst, bizonyos gyógyszerek, vagy a kontaktlencse viselése.

Mik a főbb jelei?

Viszketés, szúró érzés, pirosodás, „vérágasság” jelentkezhet a szemen és a szem környékén. Majd jön a szem begyulladása, esetleg a látás romlása is.

Van, hogy a szárazság csak tünet

Előfordulhat, hogy bizonyos esetekben csupán valamilyen betegség váltja ki a szemszárazságot. Ilyen lehet a reuma, a cukor-, és pajzsmirigybetegség, az allergia.

Mit tehetsz ellene?

Ha sokat ülsz számítógép előtt, viselj védőszemüveget, mely csökkentheti a könny párolgását. A monitor a szemsík alatt helyezkedjen el, így a felső szemhéj jobban fedi és védi a szaruhártyát. Iktass be óránként egy rövidke, körülbelül 10 perces szünetet, ha lehet, menj ki a szabad levegőre. Mivel a dohányfüst sem tesz jót a szemednek, van még egy ok, hogy letedd a cigarettát.

Zárt helyiségben a 30-40 % közötti páratartalom az ideális, de nem árt pótolni a folyadékot belsőleg sem. Ivás után evés: az omega-3 zsírsavaknak fontos szerepük van a könnyfilm megőrzésében. Így rendszeresen kerüljön tányérunkra hal és mindenféle tengeri herkentyű. Ha nassolni támad kedvünk, fogyasszunk mandulát, diót.

Kozmetikumok közül válasszuk az érzékeny szemekre valót. Lefekvés előtt ne felejtsük el eltávolítani a sminket, mert a rajtunk maradt festék könnyen eltömítheti a könnymirigyeket.

Mit tehetsz, ha már megtörtént a baj?

A különböző műkönnyek, szemcseppek, gélek segíthetnek, ám orvosi vizsgálat minden esetben ajánlott. Ha a gond nem szűnik, megeshet, más betegség áll a háttérben. Ilyenkor még alaposabb utánajárás szükséges.

Forrás: webbeteg.com, hazipatika.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.