2015.04.17. 07:53:06 9528 291

Számok bűvöletében – Vajon a Te súlyod ideális?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A számok szinte születésünk óta meghatározzák életünket. A korunkon kívül a testsúlyunk az, ami már a kezdetektől szinte létkérdés, ám míg apróságként kívánatos az édes babaháj, addig később szeretnénk megszabadulni tőle és elérni, megtartani az ideális súlyt. De mégis, mi az ideális, avagy az egészséges?

Fogyókúra - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fogyókúra

És hogyan számoljuk ki? A válasz nem is olyan egyszerű. Pedig százalékok, körfogatok, mindenféle indexek állnak rendelkezésünkre, hogy kikalkuláljuk, mennyire vagyunk formában, mennyit kell még leadnunk, mennyi rajtunk a „kívánatos” zsír (már ha van olyan).

Egy kis segítség: mi mire jó?

Darázs derék, kerek csípő…vagy? - Haskörfogat

Fontos számolási módszer, hiszen a hasi elhízás gyakrabban vezet anyagcserezavarhoz, illetve különböző kardiovaszkuláris betegségekhez. Ennek értékét a derék-csípő arányából kaphatjuk meg. A derék legkarcsúbb részénél mért értéket elosztjuk a csípőnk legszélesebb részénél mért számmal. Férfiaknál és nőknél más-más lehet az ideális. A gyengébbik nem esetén, ha az eredmény 0,80 alatt van, kevés az esélyünk szív- és érrendszeri megbetegedésre, 0,90 fölött viszont már magasabb ennek lehetősége. Férfiaknál 0,90 alatt a legkisebb, míg 1 fölött a legnagyobb az esély az ilyen típusú megbetegedésekre.

Testtömegindex, vagyis a bűvös BMI

Az egyik legnépszerűbb számolási mód képlete legalább annyira népszerű, mint a Pitagorasz-tétel. Vagyis: testsúly osztva a méterben megadott magasság négyzetével. Az így kapott érték szerint a következő csoportokba sorolhatjuk magunkat:

  • sovány, ha 18,5 alatt van
  • ideális, ha 18,5-24,99
  • túlsúlyos, ha 25 és 29,99 közötti
  • elhízott, ha 30 fölötti
  • súlyosan elhízott, ha 40 fölött van ez az érték

Ám kicsit csalós a dolog, hiszen lehet, hogy egy mozgást hanyagoló, egészséges étkezést hírből sem ismerő személy indexe szinte annyi, mint egy rendszeresen sportoló, egészséges ételeket fogyasztó izmos honfitársáé. Ennek oka, hogy ez a számolási módszer a test összetételét nem veszi figyelembe.

Testzsír-százalék

Egy apró képlet csupán (testünk teljes zsírmennyisége osztva magasság), és már tudjuk is, meddig tart a diéta. Azonban a teljes testzsír értékének megméréséhez profi gép szükségeltetik. Ám zsír és zsír között is van különbség: a hájréteg tartalmazhat élettanilag fontos esszenciális zsírsavakat, illetve tárolt zsírokat. Utóbbiak a zsírraktárak, melyek a belső szervek védőjeként és zsírraktárként is működnek. Lényeges, hogy a BMI-vel szemben figyelembe veszi a test összetételét.

Ami a tuti: a tükör

Mielőtt megijednél, hogy valamelyik számolási módszer szerint nem esel az ideális határok közé, nézz tükörbe! Ha úgy érzed, minden tőled telhetőt megteszel, hogy egészséges és fitt légy, odafigyelsz az étkezésre, sportolsz és az néz vissza Rád onnan szemből, aki Neked is tetszik, ne hagyd, hogy néhány tized, alacsonyabb vagy magasabb érték elrontsa a kedved.

Forrás: webbeteg.com, eletforma.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...