2014.04.16. 17:00:00 10117 25

Sürgető vizelési inger?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Rendkívül kellemetlen dolog a sürgető vizelési inger, főként, ha az éjszaka nyugalmát zavarja meg. Először felfázásra gondolunk, ám a problémát számos más egészségügyi probléma is okozhatja. Ha nem fogyasztunk folyadékot lefekvés előtt és mégis gyakran fel kell ébrednünk éjjel, minden bizonnyal betegségre gyanakodhatunk. A betegségek többségében nemcsak éjszaka, hanem nappal is okoznak panaszokat.

Vizelet - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vizelet

Mi állhat a hátterében?

Ilyen betegség például az idült vesegyulladás vagy cukorbetegség. Ilyenkor a vese nagy mennyiségű vizeletet választ ki és a szomjúság csillapítására bőséges folyadékot fogyasztunk.

A húgyutak gyulladása illetve vesekő esetén is a gyakori vizelés fájdalommal jár és mindehhez csípő, égő érzés is társulhat. Gyógyszert nem fogyasztó betegeknél a gyakori vizeletürítés kezdődő szívelégtelenségre is utalhat, ugyanis éjszaka a vizenyő (ödéma) egy része felszívódik és kiürül.

A hólyag ingerlékenysége

A vízhajtó is és a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek is gyakori, bőséges vizeletürítést váltanak ki. A hiperaktív hólyag szindróma esetében is gyakrabban jelentkezik az inger, pontos okai ismeretlenek. Lényege, hogy a hólyag izmainak hirtelen jövő görcse vagy a hólyag-nyálkahártya fokozott ingerlékenysége miatt viszonylag gyakran sürgető vizelési inger társul. Ebben az esetben célszerű kerülni a vízhajtó, koffeintartalmú italokat, érdemes mellőzni a chili vagy a citrusfélék fogyasztását, mivel ingerelhetik a húgyhólyagot.

Eredményes lehet a fogyás, valamint a medencefenék izmainak erősítése. A férfiaknál a prosztatatúltengés jellegzetes tünete lehet a gyakori vizelési inger, ha hólyaghurut tüneteivel párosul. A prosztatatúltengésre jellemző, hogy főleg az éjszaka második felében vált ki panaszokat.

Szorongás következménye

Jellemzően csak akkor foglalkozunk vele, amikor az éjszakai pihenés óráit zavarja meg. Az este elfogyasztott folyadéknak érthető módon éjszaka lesz következménye. Előfordulhat gyakori vizelési inger tartós szorongás, idegfeszültség következtében is. A szorongás számos pszichológiai kórkép kiegészítő tünete lehet. Fő jellemzője, hogy legalább hat hónapon keresztül fennáll, ingerlékenység, nyugtalanság és aggodalom kíséri. Az állandó feszült idegállapot hatására izomfeszültség alakul ki, aminek egyik következménye lehet a gyakori éjszakai vizelési inger.

Helytelen módszer a kevés folyadék

Helytelen módszer a kellemetlen tünetek ellen kevés folyadék fogyasztásával védekezni, hiszen a szervezet folyadékhiánya további problémákkal párosul. Ha valaki nem fogyaszt legalább napi 3 liter folyadékot, mégis sűrűn kényszerül felkeresni a mellékhelyiséget, feltétlenül forduljon orvoshoz. A felsorolt jelenségeken kívül számos egyéb betegség is előfordulhat, mint például a kő vagy daganat, melyek bizony szakszerű orvosi beavatkozást, kezelést igényelnek.

Forrás: impulsermagazin.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...