2015.10.31. 14:28:57 9780 272

Sült gesztenye recept – 1 „sima” és 1 „fordított”
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A téli időszámítás miatt már bő egy hete előbb sötétedik, a nappalok rövidebbek, az esti sétákat felváltják a hosszú, téli estés programok. Remek lehetőség az idő elütésére, ha egy adag gesztenyét dobunk a sütőbe és a belőle készült finom csemegét majszoljuk az esti film mellé.

Sült gesztenye - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sült gesztenye

Ha azt nem szeretjük igazán, hogy túl korán sötétedik, egyvalami biztos megvigasztal majd minket: a házban, lakásban terjengő isteni sült gesztenye illata. Ha Neked is van otthon egy jó adagra és egy jó estére való őszi finomságod, ne légy rest gyorsan elkészíteni. Recepteket tudunk ajánlani hozzá!

Sült gesztenye – alaprecept

Hozzávalók:

  • Gesztenye (ha lehet, friss)

  • Víz

Így készítsd:

A legjobb, ha friss gesztenyéből készíted. A „gesztik” korát úgy ellenőrizheted, hogy vízbe beleteszed őket, és figyeled, hogyan „viselkednek”. A fiatal példányok az edény alján, az idősebbek a tetején úsznak majd. Mielőtt a gesztenyék a sütőbe kerülnek majd, vagdosd be őket. És az sem árt, ha néhány órán keresztül vízben áztatod őket. Ha megvan, egy alufóliával bélelt tepsibe sorakoztasd fel őket és mehetnek is sülni, kb. fél órára, 220 °C-ra. Hogy ne száradjanak ki a gesztenyék, egy edénybe engedj vizet és tedd ezt is a sütőbe.

Ha főzéssel készítenéd a gesztenyét, az is megoldás lehet, ám így kevésbé lesz ízes, mintha sütöd.

+ 1 különlegesség

Sült gesztenye körtés „beütéssel”

Hozzávalók:

  • kb. fél kg gesztenye

  • 1 teáskanál olívaolaj

  • 2 teáskanál vaj

  • 2 teáskanál körtedzsem

  • Só, bors (lehetőleg frissen őrölt)

A gesztenyéket bevagdossuk, egy edénybe tesszük, és vízzel felengedjük, úgy, hogy a víz ellepje. Feltesszük a tűzre, és a forrástól számított 4 percig főzzük. Ha kész, leöntjük róla a vizet és meghámozzuk. A többi hozzávalót egy serpenyőben összekeverjük, és néhány percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk, majd beleforgatjuk az egészben hagyott vagy félbevágott gesztenyéket. Néhány perc alatt barnára sütjük és már kész is. Hús mellé köretnek, esetleg saláta alapanyagaként is megállja a helyét.

Forrás: ichkoche.at, chefkoch.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.