2015.04.25. 08:38:20 8596 189

Striák – (mit) tehetsz ellenük?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A tavaszi, nyári időszak gátlástalan megkeserítői (a narancsbőr mellett) a striák, vagy más néven terhességi csíkok. Születésük valójában az élet rendje (babavárás), ám néha mi is tehetünk róla: a plusz kilók gyarapodásával bőrünk nem mindig bírja tartani az ütemet.

Stria - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Stria

„Kik” ők valójában?

Bőrünk megnyúlásakor az alatta lévő kötőszövetek nem tudják tartani a ritmust, így ezek a kötőszöveti rostok megrepedhetnek, elszakadhatnak. Ekkor jelennek meg a kezdetben élénkvörös, lilás, később halványodó, majd kifehéredő striák, a feszülés irányára merőlegesen.

Miért és hol?

Kialakulásának fő oka a hirtelen súlygyarapodás. Nőknél a gyermekvárás időszakában jelenhetnek meg az alhas, csípő, derék, köldök, mellek, comb tájékán és a hát alsó területein. Elhízás esetén szinte bárhol keletkezhetnek. A mellkas, váll és hónalj környéki striák inkább a testépítők körében ismertek.

Genetikai, hormonális okai is lehetnek létrejöttüknek, illetve egyes betegségek velejárói is (pl. mellékvesekéreg túlműködése).

Elkerülhető?

Ne szépítsük: nem igazán. De azért egy kis odafigyelés nem árt!

És megint a folyadék

Ha víz, gyógy- és zöldteák, friss, cukormentes gyümölcslevek formájában elegendő mennyiségű folyadék jut a szervezetedbe, kötőszöveteid is kellően hidratáltak, rugalmasak maradnak.

Ami szintén nem hiányozhat

Az nem más, mint a kiegyensúlyozott, rostban, friss zöldségekben, gyümölcsökben gazdag, mesterséges anyagoktól mentes táplálkozás.

Állandó testsúly

Babaváráskor ez természetesen nem kivitelezhető, de minden más esetben igyekezzünk tartani súlyunkat. Kerüljük az extrém hízást vagy fogyást.

Pótold…

…a vitaminokat és ásványi anyagokat is!

Hidratálj kívül is

Egyesek szerint a különböző testápolók, krémek, olajok használata felesleges, hiszen az a bőr alatt található kötőszöveti rostokra nincs hatással, azért ne hanyagoljuk a rendszeres külső hidratálást sem.

Moccanj!

Ha csak naponta fél órát szánsz sportra, máris tettél valamit csíkjaid kialakulása ellen vagy enyhítéséért.

Megszüntethető?

Igen, de…

Bizonyos műtéti beavatkozásoknak köszönhetően igen, ám ez nem mindenkinek bevállalható. Fontos, hogy a fent írtakat akkor is betartsd, ha már megvannak a csíkok, így legalább súlyosságukon enyhíthetsz.

Let the sunshine in

Jó hír a napimádóknak, hogy a csíkok (habár már nem pigmentálódnak) a barna bőrön azért kevésbé látványosak.

Szeresd a tested, baby!:)

Ezeken kívül már csak egy dolgot tehetsz: megbarátkozol velük. Némi vigaszt nyújthat, hogy (hacsak nem valamilyen betegség következtében alakultak ki) semmilyen egészségkárosító hatásuk nincs.

Forrás: jolie.de, shop.builder.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...