2016.10.29. 12:40:09 10377 298

Stop! - Állítsd meg az orrvérzést!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Főleg az őszi, téli náthás, megfázós időszakban fordulhat elő többünkkel, hogy egy-egy erősebb orrfújás után bizony vérezni kezd az orrunk. Ilyenkor aztán rohanás a fürdőszobába, mosdóba, vagy zsebkendőhegyeket halmozunk fel magunk körül. Persze, aminek ki kell jönni, az ki is jön, de jó lenne ezt a bosszantó „jelenséget” gyorsan megállítani.

Orrvérzés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Orrvérzés

Fontos tudnunk, hogy az orrvérzés orron belül két helyen is történhet. Kisebb baj, ha alsó részben, a cimpa környékén pattan el egy-egy erecske (általában a gyerekeknél is ez okozza az orr vérzését). De „elszállhat” egy ér szaglószervünk felső szakaszában is, ez utalhat súlyosabb probléma is, és főként felnőtteknél fordul elő.

Mi okozza?

Ha orrunk vére elered, annak több oka is lehet. Az itt található vékony kis erecskék nagyon sérülékenyek, könnyen elpattanhatnak, így a fent már említett erőteljesebb fújás könnyen kárt tehet bennük. De okozhatja beszáradt váladék, vegyszer, erősebb szag kiváltotta irritáció, allergia, száraz levegő, orrsövényferdülés, esetleges arcüreggyulladás, bizonyos gyógyszerek, magas vérnyomás, kalciumhiány. Utóbbi kettő inkább a felső szakaszból eredő vérzés kiváltója. Ha túl gyakran fordul elő, érdemes orvoshoz fordulni, mert nagyobb bajt is jelezhet, például daganatos megbetegedéseket, véralvadási zavart.

Hogyan állíthatjuk el?

Tévhit, hogy ilyenkor hátra kell hajtani a fejünket, hiszen ekkor a vér a garatba kerülhet. Inkább a következő módszer mellett tegyük le a voksunkat: Hajtsuk előre a fejünket, megdöntve kicsit a felsőtestünket is, és hagyjuk, hogy a vér szabadon távozhasson az orrunkból. Ügyeljünk arra, hogy a fejünk feljebb legyen, mint a szívünk, így csökkenthetjük a vérnyomást, ezzel is segíthetjük a vérzés csillapodását. A mutató és hüvelykujjunkkal 5-10 percig nyomjuk össze az orrcimpánkat. Közben a szánkon lélegezzünk. Tegyünk hideg borogatást az orrunkra és a nyakunkra, hogy az apró erecskék a hideg hatására gyorsabban összehúzódjanak, és így hamarabb eláll a vérzés is. Néhány órára kerüljük az orr kipucolását, erőteljesebb kifújását. Ha lehet, negyed órára, 20 perce maradjunk egy kicsit nyugodtan, relaxáljunk.

Forrás: haushaltstipps.net

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...