2015.02.22. 10:30:21 14092 369

Sebre, ízületi gyulladásra jöhet a fekete nadálytő!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A gyógynövényekben az a jó, hogy viszonylag könnyen elérhetőek, jó áron kaphatóak és természetesek. És nincs hátulütőjük… vagy mégis? Azért előfordul, hogy vigyázni kell velük is. Míg a fekete nadálytő a megfelelő módon használva, a megfelelő helyre rakva szinte csodaszer számba megy, addig alkaloid tartalmának köszönhetően, belsőleg alkalmazva számolnunk kell májkárosító hatásával.

Fekete nadálytő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fekete nadálytő

Ahol megtalálod

Általában nyirkosabb árkok, árterek, tópartok, nedves rétek lakója. Ne hidd, hogy nem ismered, mert már Te is találkoztál vele milliószor, még ha városban is élsz. A növény könnyen felismerhető lefelé kunkorodó, apró, kékes-rózsaszínes virágairól és tojás alakú, hullámos éllel rendelkező, szúrós és szőrős leveleiről.

Amikor megtalálod

Jobban mondva, amikor érdemes megtalálnod. Levelét június és augusztus között jó begyűjteni. Gyökerét is általában tavasszal a legjobb beszerezni, de októbertől áprilisig is keresheted, feltéve, ha virágos szára még nincs. De ne lepődj meg, ha nem kevés gyógyhatású krém alapanyai között is megleled.

Amiért eddig kerested a fekete nadálytövet

Levele és gyökere is hasznosítható a népi, vagy otthoni gyógyászatban. Mindkettő tartalmazza az ún. allatonin nevű, fehérjét tartalmazó anyagot és poliszacharidokat, melyeknek nagy szerepe van a szövetek regenerálódásában. Ezen felül a fájdalmat a különböző polifenolszármazékok csillapíthatják. Új sejtek képződésében pedig az auxin nevű hormonja támogat.

Amire használhatod a sokoldalú gyógynövényt

Nem is hinnéd, hogy ez az apró gyógynövény egy „földbe gyökerezett” patika. Forrasztófű elnevezése például nem véletlen, hiszen erősíti a csontokat, törések esetén pedig segíti a csontok hegesedését, összeforradását pedig gyorsítja. Emellett hasznosítható még bizonyos zúzódásoknál, sebeknél, húzódásoknál, véraláfutásnál, visszérgyulladásnál, lábszárfekélynél, köszvénynél, ínhüvelygyulladásnál, nyáktömlő gyulladásánál.

Hatásos, ha be van gyulladva a körömágyunk, lábgombával küzdünk, de körömleválásnál is bevethető. Teaként vagy főzetként elkészítve borogathatod vele az érzékeny területet.

Áztatás során olyan nyákanyagok oldódhatnak ki belőle, melyek a gyomor és a légutak nyálkahártyáját is bevonják, jól alkalmazható tehát gyomor és nyombélfekély esetén. Utóbbi esetében toroköblítőként is használatos. De légzőszervi és emésztőrendszeri megbetegedés esetén is hasznos lehet.

A gyökeréből (100 gramm) és vízből (4-5 dl) készített pép a problémás területekre kenve, egy éjszakán át hatva remek csodaszernek bizonyulhat.

Amiért még jó a fekete nadálytő, de használata kockázatos

Egykor a spenóthoz hasonlóan elkészítve fogyasztották leveleit, hiszen magas fehérje-, vitamin- (A-, C-, B12) és ásványi anyag tartalma (foszfor, kálium, kalcium) támogatta az immunrendszert. Illetve gyökerében található tannin és csersav mennyiség a daganatos betegségek esetén lehet hasznos. Ám belsőleg történő alkalmazása (akár a fent már írt toroköblögető esetén is) szigorúan orvosi felügyelet mellett ajánlott, mert a sok pozitívum mellett sajnos erős májkárosító hatása is van, illetve gátolhatja testünkben a vas és a B-12 vitamin felszívódását.

Ahogyan kombinálhatod a fekete nadálytövet

A belőle készült pépet „ízesíthetjük” különböző illóolajokkal, mint a borsmenta, rozmaring, levendula, boróka (ép bőrfelületen való alkalmazás esetén) vagy orbáncfű, cickafark vagy körömvirág olajokkal (körömgyulladás, körömleválás alkalmával). Ha a kakukkfű illóolajat csepegtetünk a nadálytőből előállított készítményünkbe, bőr-vagy körömgombánál lehet ez hatásos.

Gyomor- és bélfekélyre a fent írtak figyelembevételével a következő növényekből készült teakeverék fogyasztása segíthet: orbáncfű, citromfű, kamilla, körömvirág és fekete nadálytő. 1 teáskanálnyi keveréket 2 dl vízzel forrázzunk le, hagyjuk állni kb. negyed órát és 3x2 dl-t igyunk belőle naponta. De figyelem, csakis orvosi felügyelet, az ő utasításait szigorúan betartva fogyasztandó!

Forrás: otvenentul.hu, napidoktor,hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...