2014.11.03. 13:19:48 23714 33

Sál és sapka – ideje beszerezni vagy készíteni egyet!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Te is úgy érzed, hogy a sapka csak a gyerekeknek áll jól és, hogy a felnőttek hülyén néznek ki egy nagy pomponnal a fejükön? Ezen most változtatunk! Az utóbbi években még a legeltökéltebb "sapkaellenzők" is a fejükbe húztak valamit, miért lennél pont Te kivétel? Hódítanak a különböző sálak és kendők is, ráadásul könnyen készíthetsz is magadnak egyet! Például egy most divatos végtelen sálat! Megmutatjuk, hogyan!

Kötés, horgolás, sapkák, sálak | Fotó: 123rf.com  / pasiphae - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kötés, horgolás, sapkák, sálak | Fotó: 123rf.com / pasiphae

Sapka keresőben: hogyan válaszd ki az ideális sapkát?

Jó, ha legalább a színről van elképzelésed, ehhez mindenképpen vedd figyelembe a téli kabátodat. Így elkerülheted az impulzív vásárlást, amelyről később kiderülhet, hogy a beszerzett darab egyáltalán nem illik egyik kabátodhoz sem.

Ezenkívül ügyelj a stílusra is! Ha alapvetően szövetkabátot hordasz, akkor ne válassz sportos darabot és a hosszú fülvédővel ellátott sapkák sem fognak illeni hozzá, egy csajos horgolt sapi viszont biztosan. A pompon manapság már elfogadott a felnőtt sapkákon is, de ha idegenkedsz tőle azt is megértük. :) A fazon függ még az arcformádtól és a hajadtól is, ezért a próbálgatást, keresgélést nem úszod meg.

Ha felpróbáltad a sapkát, és úgy ítéled meg, hogy jól mutatsz benne, akkor ne vedd le azonnal a fejedről és szaladj a kasszához! Tölts el benne egy kis időt! Erre azért van szükség, mert kiderülhet, hogy például viszketést okoz az anyaga (a gyapjú például ilyen lehet), vagy helyes kis csíkokat rajzol a homlokodra. Egyiket sem szeretnéd. Éppen ezért ne siesd el a választást!

A magyarázat arra, hogy miért pont gyapjúból készülnek még mindig a sapkák, az az, hogy ez az anyag nagyon jó hőszigetelő hírében áll, és még akkor is melegen tart, ha vizes lett. Hogy kicsit kényelmesebbé varázsolják, különböző műszálakkal kombinálják az anyagot.

Sok sapkába a fenti problémák elkerülése érdekében termoanyagból húznak egy csíkot. Ettől melegebb lesz a sapka és biztosan nem fog viszketni a fejed benne. (Hátránya, hogy a frissen mosott haj szállni fog, miután levetted. :))

A boltban vásárolt kötött sapkákon kívül, nagyon nagy divat lett a saját (vagy legalábbis egyedi) készítésű horgolt ruhanemű viselése is. Hihetetlen horgolt sapkás ötleteket lehet találni az interneten. Ha nem akarsz megtanulni horgolni, akkor biztosan találsz olyan embert, aki boldogan elkészíti neked vagy gyermekeidnek például ezeket:

Horgolt női sapka | Forrás: diycandy.comHorgolt női sapka | Forrás: diycandy.com

Több mint egy gyereksapi | Forrás: blog.makezine.comTöbb mint egy gyereksapi | Forrás: blog.makezine.com
Mingnon sapka | Forrás: repeatcrafterme.comMingnon sapka | Forrás: repeatcrafterme.com

Sálak és kendők - nemcsak 0 fok alatt!

Többfunkciós horgolt sál | Forrás: diyncrafts.comTöbbfunkciós horgolt sál | Forrás: diyncrafts.com

A sál talán az egyik legrégebbi kiegészítő, több helyen egyúttal vallási előírás és viselet. Mi természetesen szabad akaratunkból hordjuk, stílusos, vagy éppen a hideg idő ellen egy kis melegséget biztosító, hasznos kiegészítő gyanánt. Most az egyik legnépszerűbb újdonsággal ismertetnénk meg titeket, az infinity, azaz a végtelen sállal.

Mi az a végtelen sál?

Infinity azaz végtelen sálak | Forrás: fiberflux.blogspot.comInfinity azaz végtelen sálak | Forrás: fiberflux.blogspot.com

Természetesen egy sál, aminek nincsen vége... :), ergo gyűrűként fonódik a nyakra. Létezik belőle hosszabb verzió, amit a nyak köré kell tekerni, és olyan is, ami szimplán egy cső. Ezt egyszerűen csak a nyakadba kell húzni és kész. Az anyagát tekintve gyakorlatilag bármilyen lehet és otthon is egyszerűen elkészíthető, például használt pólókból vagy fonalból, ujj- és karkötéssel. Nem hallottál még ezekről a technikákról? :) Akkor nézd meg az alábbi, ötletindító videókat!

Hogyan készíts végtelen sálat ujjkötéssel?

(Mi mindkét módszert kipróbáltuk. A karkötést azért nem ajánljuk, mert hihetetlen mennyiségű fonal szükséges hozzá, de az ujjkötés nagyon mókás!)

Még egyszerűbb módszer egy saját végtelen sálhoz!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...