2014.06.16. 12:09:13 13539 118

Ropogós mégis krémes: az ideális sült burgonya házi mártogatóssal
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Talán nincs még egy olyan zöldség, amelyet olyan sokat használnánk, mint a burgonyát. Köret, főzelék, tészta, egytálétel, leves, saláta, desszert, pogácsa, kenyér… gyakorlatilag bármilyen étekhez felhasználható az ízletes zöldség. A krumplis fogások elkészítése általában rendkívül egyszerű, de semmi sem veri kenterbe a legízletesebb sült burgonyát, amely belül krémes, kívül pedig ropogós. Ha még egy kis mártogatóst is kapunk hozzá, akkor pedig egyszerűen mennyei.

Sült burgonya mártogatóssal - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sült burgonya mártogatóssal

Bár a burgonya nem tartozik a diétás eledelek közé, azért a legtöbben mégiscsak nagy rajongói vagyunk, és néha-néha megengedheti magának az ember azt is, hogy a fogyókúra ellenére fogyasszon egy kis kolompért. :) Ha már bűnözünk, akkor miért ne tennénk a legfinomabb formájában!?

Mennyi zöldfűszeres burgonya házi mártogatóssal

Hozzávalók

  • Sütni való burgonya (sárga vagy piros is lehet, a lényeg, hogy ne legyen magas a keményítő tartalma)
  • Bors
  • Kakukkfű/ rozmaring/ zsálya
  • Tejföl
  • Zúzott fokhagyma
  • Metélőhagyma
  • Olaj (kókuszolajjal egészségesebb)
  • Olívaolaj

Elkészítése

Hámozd meg a burgonyát és vágd cikkekre (tömzsi kis hasábokra). Egy vastagabb falú serpenyőbe öntsünk olajat és helyezzük el benne a burgonyát. Viszonylag ritkásan, mert ha túl sűrűn rakjuk, akkor egyrészt összeragad, másrészt nem lesz ropogós. Az olaj épphogy lepje el a burgonyákat, és akkor tegyük bele krumplit, ha már elég forró.

A sütőben, egy tapadásmentes tepsiben is megsüthetjük a burgonyát, ekkor nem kell olyan sok olaj hozzá, az elején lefedhetjük alufóliával, hogy hamarabb megpuhuljon, majd ezután pirítjuk.

Ha kész a sült burgonya, jól megsózzuk, megborsozzuk, és ízlés szerint hozzáadjuk a zöldfűszereket. Itt még nem állunk meg, elkészítjük a mártást is. A tejfölbe keverjük a zúzott fokhagymát, az olívaolajat és az apróra szeletelt snidlinget valamint egy kis sót és borsot is. Ezzel a mártással meglocsoljuk a sült burgonyánkat és köretként vagy egytálételként tálaljuk. Ha mártogatósként akarjuk adni, akkor tegyük külön kis tányérokba, vagy a sült krumpli mellé, ahogy a képen látjuk.

A mennyiség attól függ, hogy hány személyre szeretnénk elkészíteni. Fejenként 2-3 darab közepes burgonyát számolhatunk.

Jó étvágyat!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...