2014.07.23. 12:56:33 5035 15

"Rivalizálásunk állandó" -Interjú a szerb vízilabda mesterrel
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szerb pólósok szövetségi kapitányát meggyőzte a Benedek-csapat, de csak a horvátok elleni hétfői meccsig. A magyarok az összes olimpiai aranyat elvitték az ő generációja elől, így mit sem ér számára a tíz éven át tartó páratlan sorozat ellenünk. A szerb póló mellett a magyar volt rá a legnagyobb hatással, és mindig tisztelni fogja a mieinket. Legnagyobb riválisunk edzőjével beszélgetett a vs.hu a margitszigeti Eb-n.

Dejan Savic | Fotó: mozzartsport.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Dejan Savic | Fotó: mozzartsport.com

A továbbjutás megvan, mindennel elégedett?

A kisebb-nagyobb hibák ellenére igen. Azt azért el kell ismerni, nagy volt rajtunk a nyomás az öt pont elvesztése miatt. Címvédőként a szurkolók és a szakma is elvár tőlünk egy nívót, és ezt most nehéz volt kezelni. Hétfőn a spanyolok ellen nemcsak a győzelemért játszottunk, hanem hogy a bennük levő nyomást és feszültséget felszabadítsuk.

A csoportkört látva melyik a legmeggyőzőbb csapat az Eb-n?

Az ellenfeleket látva Magyarország volt számunkra a legmeggyőzőbb, de csak a hétfői mérkőzésig, mert a horvátok elleni győzelmüknél szakmai szemmel nézve találtunk olyan dolgokat, amikre később lehet alapozni. Emellett számomra nagyon örömteli a franciák jelenléte, mert bennük látok fejlődési potenciált, még ha nem is egy-két éven belül.

Örültek, hogy elkerülték a magyarokat a horvátok hétfői vereségével?

Számítottunk rá, hogy hazai közönség előtt tét nélkül is muszáj lesz mindent megtenniük a győzelemért a horvátok ellen, így nem volt meglepő, hogy ez lett a vége. De igazából az sem lett volna gond, ha már az elődöntőben kell velük játszanunk.

Benedek Tibor azt mondta, egy ilyen tornán az első és a második hét két külön történet, aki a csoportkörben bukdácsol, az könnyen a legjobb lehet a végjátékra. Szerbiának miben kell feljavulnia?

Tibor ezt jól látja, a csoportkörben még van lehetőség kijavítani a hibákat, azután azonban élesre kell váltani, arról azonban nem beszélnék, hogy az én csapatom miben fog változtatni.

Tíz év alatt 13-ból 12-szer legyőzték a magyarokat a nagy tornákon. A csütörtöki magyar játék alapján el tudja képzelni, hogy egy korszakváltás jön a két csapat mérlegét tekintve?

Nem beszélnék korszakváltásról, mert nyerhettünk mi bármennyi meccset a magyarok ellen, amikor közben az összes olimpiát a magyarok nyerték, az én generációmnak pedig be kellett érnie vb- és Eb-aranyakkal, Világkupákkal. Fontosnak tartom hozzátenni, a rivalizálásunk állandó, de semmilyen negatív hozadéka nincs a meccseknek, ami a medencén kívül is hatna, és ezután is tisztelni fogjuk a magyarokat. A másik, amit el kell árulnom, hogy a szerben kívül rám a magyar pólós kultúra volt a legnagyobb hatással, ebben a két kultúrában nőttem föl.

Dejan Savic | Fotó: novosti.rsDejan Savic | Fotó: novosti.rs

Volt-e valami, amivel meg tudták lepni csütörtökön a magyarok?

Benedek Tiborral nagyon jól ismerjük egymást szakmai értelemben is, így nem ért nagyobb meglepetés. Azt viszont el kell ismerni, hogy az emberhátrányos védekezésükben meg tudtak újulni.

A magyar kapitány számára épp Szerbia legyőzése volt a visszaigazolása annak, hogy a csapata előrébb lépett a tavalyi vb-hez képest. Ön szerint is fejlődtek a magyarok?

Annyira, hogy ha a következő mérkőzésen egy kicsit belazulunk hátul, akár nyolc góllal is nyerhetnek ellenünk. Vagyok annyira jóban Benedek Tiborral, hogy ennyit megengedjünk nekik (mindezt persze nevetve – a szerk.).

Feltűnt, hogy a legnehezebb helyzetekben is halálos nyugalommal áll a medence szélén. Tényleg ennyire higgadt ember vagy ez csak pókerarc?

Szövetségi kapitányként nem adhatom a játékos habitusomat. Belül ugyanúgy átélek én is mindent, de kívül diplomatikusan kell kezelnem a különböző helyzeteket.

A több ezres magyar közönség nem fütyülte ki, hanem megtapsolta a szerb nyelven elmondott köszöntőt, ehhez mit szólt?

A régi politikai dolgok elmúltak a két ország között, és ma már tudunk a sportra koncentrálni. Így aztán ez nekem fel sem tűnt, és teljesen természetesnek veszem a magyar közönség udvariasságát.

Amit a szerbekről tudni kell

Szerbia a budapesti Eb-n a B-csoportban előbb a kötelezőket hozta (16–5 a franciák ellen, 12–7 a németek ellen), majd 8-6-ra kikapott a magyaroktól és 8–8-ra végzett a horvátokkal. A spanyolok ellen emiatt győzelmi kényszerben volt az utolsó körben, és ha nehezen is, de nyert 8–6-ra.

A szerbek a mieinkkel csak a döntőben találkozhatnak, szerdán a görögökkel negyeddöntőznek. Ha nyernek, Montenegróval játszanak az elődöntőben. Utóbbi csapattal hagyományosan jó a kapcsolatuk, a nem távoli közös múlt és a két csapat közötti átfedések miatt, ugyanakkor (vagy épp emiatt) Montenegró gyakran képes megtréfálni a szerbeket, így akár most is megállíthatja őket.

A közelmúltban pedig szinte mindig volt aki megállítsa a szerbeket, a vb-t a magyarok (2013), az olimpiát (2012) a horvátok nyerték, a 2011-es vb-t pedig az olaszok. Ami az elmúlt 10-15 évet illeti, az olimpiákat a magyarok uralták, a szerbeknek két vb-győzelem (2005-ben és 2009-ben), és négy Eb-elsőség jutott (2001-ben, 2003-ban, 2006-ban és 2012-ben).

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...