2016.04.28. 15:48:15 13332 276

Rio de Janeiro - a világ legszebb fekvésű városa
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kevesebb, mint 100 nap, és indul az olimpia, melynek 2016-ban a világ legszebb fekvésű városának kikiáltott Rio de Janeiro ad otthont, Brazíliában. Cukorsüveg, Jézus-szobor, Copacabana és buli kifulladásig. De csak ennyiből állna Rió? Ismerjük meg egy kicsit jobban a 2016-os olimpiai játékok fővárosát.

Rio de Janeiro - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rio de Janeiro

Rio de Janeiro dióhéjban

  • Rio de Janeiro nem Brazília fővárosa (az Brazíliaváros), sőt nem is a legnépesebb városa, mert az Sao Paulo (11,8 millió). Rio de Janeiro (magyarul Január folyója) lakossága jelenleg kb. 6,3 millió. Rió közel 10 ezer kilométerre van Budapesttől. Átszállással a repülési idő kb. 13 óra.

  • Rió 352 kilométerre van Sao Paulotól, és 1182 kilométerre az Iguassu-vízeséstől.

  • Riót nem érdemes tengerparti strandolásos programnak tekinteni. Persze érdemes megnézni a híres strandokat, a tangás lányokat, az ottani életképeket, de tengerparton nyaralni máshová kell menni Brazílián belül.

  • Jó előre tudni, hogy Rió nagyon megdrágult! Nyugat-európai az árszínvonal. Senki ne számítson fejlődő országbeli olcsóságra! A jövendő olimpia miatt a drágulási folyamat folytatódására kell számítani.

  • A város neve helyi kiejtésben kb. így: riu de zsáneiru (az r betű eléggé raccsolva)

Rio de JaneiroRio de Janeiro

10 dolog, ami tetszett

  1. A Corcovadoról (Krisztus szobor) a panoráma a városra és az öbölre egész életre szóló, hatalmas élmény
  2. A drótkötélpályán közeledni a Cukorsüveg felé, a boldogság netovábbja
  3. Kimenni Rio közelében a csodás Prainha Beach-re, a városon belüli strandok nudlik ehhez képest
  4. Szombaton délután nézni az embereket az Avenida Atlantica-n
  5. Éjszakai élet a Lapa negyedben ("trópusi Montmartre")
  6. Nézelődni a gyorsan átalakuló Botafogo negyedben
  7. Az Avenida Portugál-ról (Urca negyed) felnézni a Cukorsüvegre
  8. Élvezni este Leblon nyugati részének jó közbiztonságát, megnézni, hogy melyik jó étteremnek nem szaladtak el az árai
  9. A világ talán legszebb fekvésű városa
  10. Rioban képtelenség unatkozni

10 dolog, ami nem tetszett

  1. A Copacabana, az Ipanema és a Leblon strandok tényleg érdekesek, de szépnek semmiképpen sem lehet őket nevezni, szóval nekem nem jöttek be, nincsenek pálmafák, árnyékos helyek, csak simán homok, és a tengervíz is hideg volt
  2. Hogy nem lehet körülnézni a favelákban csak ,,műanyagos" turista csoportos műfajban
  3. A csúcsforgalom itt maga a pokol, egy kaotikus pokol
  4. A reménytelen jövőjű kölykök szomorú látványa az utcákon
  5. A simlis taxisok és utcai árusok
  6. A nevezetességek túlságosan távol vannak egymástól
  7. A levegő szennyezettsége a városközpontban, a túl nagy lárma
  8. A fantáziátlan magas lakótömbök, Rióban sokkal, de sokkal kevesebb szép épület van, mint Buenos Airesben
  9. Az őrült buszsofőrök
  10. Folyton résen kell lenni a közbiztonsági veszélyek miatt
Rio de JaneiroRio de Janeiro

Forrás: utikritika.hu

Történelme

A várost 1565. március 1-jén Estácio de Sá alapította. Rio de Janeiro 1763-tól 1960-ig – amikor a kormány átköltözött Brazíliavárosba – főváros volt. 1808 és 1815 között a Portugália, Brazília és Algarve Királyságnak (Portugália akkori neve) a fővárosa volt.

Érdekesség, hogy a Rióban született embereket „carioca”-nak hívják, a szó eredeti, indián jelentése: a fehér ember háza. A carioca szó ma azonban utal a rióiak kedvességére, a szépségre, vidámságra, a könnyed életstílusra és a szórakozásra is, valamint a másik ember iránti aggódást és szeretetet is kifejezi.

A 16. században Rio lakossága csupán 3850 főre volt tehető, elsősorban indiánok, valamint 750 portugál és 100 afrikai. A város magja a Castelo volt, itt építették a legtöbb lakóépületet, boltot, templomot, illetve itt volt a jezsuiták kollégiuma is.

1693-tól, az első aranylelőhely felfedezésétől a város kereskedelmi tevékenysége nagy mértékben felerősödött, mivel rajta keresztül bonyolódott az aranykereskedelem. Brazília függetlenségének kivívásáig az aranyat közvetlenül Portugáliába szállították.

A 17. században a város lakossága már elérte a 12 000 főt, és a hivatalos vallás a katolikus lett. Ebben az időben 3 nagyobb keresztény rend telepedett itt le és épített kolostort: - a bencések a São Bento kolostort - a ferencesek a Santo Antoniót - a carmeliták a Carmót.

A város életében nagy fordulópontot jelentett, amikor 1807-ben a Napóleon hadai elől menekülő udvar (I. Mária királynő és János régens herceg) Rióba érkezett, az akkori 50 000-es lélekszámú város lakossága pedig 65 000 főre emelkedett. A város akkori gazdaságának legjelentősebb részét a rabszolga-kereskedelem adta, mivel akkoriban Rio volt a legnagyobb rabszolga-importőr, az udvart szolgáló személyzet és a cukornádültetvények munkaerőigénye miatt.

1816-ban a művészeti élet is felpezsdült, festők, szobrászok és építészek érkeztek a városba. Szintén ekkor jött ide Jean Baptista Debret és Nicolau Taunay francia festők, akik a brazil élet mindennapjait örökítették meg festményeiken, valamint a szobrász August Taunay, és az építész Granjean de Montigny is.

A 19. század a császárság kora Brazíliában. I. Péter erősen centralizált államtanácsot hozott létre, leverte a Portugáliához hű felkeléseket és hódító hadjáratokat folytatott Uruguay ellen. A belpolitikai és gazdasági nehézségek végül arra a lépésre késztették, hogy elfoglalja Portugália közben megüresedett trónját, a trónt fiára, az akkor 5 éves II. Péterre hagyta 1831-ben.

A sok nehézség ellenére ez az időszak a kávétermesztés csúcspontja is egyben, mely a város fejlődésére igen jótékony hatással volt. 1888. május 13. ismét fordulópont Brazília és Rio életében, ugyanis Izabella, a császár lánya apja távollétében aláírta (a világon utolsóként) a rabszolgák felszabadításáról szóló törvényt („Ley Aurea”). Ez az új helyzet megoldhatatlan feladat elé állította az uralkodót. Az egyházzal is megromlott a viszony, miután azt alárendelték az államnak. A legnagyobb problémát azonban a katonaság jelentette, mely az uruguayi, paraguayi és argentínai ütközetekben megedződött, nagyobb hatalmat követelt magának. Végül1889. november 15-én kikiáltották a köztársaságot. A köztársaság élére Manuel Deodoro da Fonseca marsall került, ő Brazília első elnöke, vele kezdődött el a katonák uralma, és 1891-ben megszületett Brazília alkotmánya, mely az Egyesült Államok alkotmányának mintájára készült.

A századforduló grandiózus urbanizációs törekvései nagy lökést adtak a városnak. Francisco de Paula Rodrigues Alves elnöksége alatt Rio de Janeiro egy modern város képét kezdte formálni. 1930-ban Getúlio Vargas elnök bevezeti a 8 órás munkaidőt, a szavazás titkosságát, a nőkre is kiterjesztve azt, bevezette a kötelező és ingyenes elemi oktatást, a weimari alkotmány alapján készült új alkotmányt fogadott el és megnyirbálta az államok önállóságát. Hivatalba lépésekor élte át a kávéválságot, melynek során 6 év alatt mintegy 70 millió zsákot dobtak a tengerbe vagy égettek el.

Brazília a második világháborúban semleges országként vett részt, csupán 1942-ben lépett hadba Németország ellen 30 000 katonával. A háború alatt az exportlehetőségek bővülésével a gazdaság erősödött, ezért Vargas bevezethette a minimálbért, illetve Rio államban létrehozták az acélművet, valamint az ország egyik legnagyobb bányászati és energiai óriásvállalatát. A lakosság számának növekedésével tizenkét emeletes házakat kezdtek építeni már a '40-es években, a jobb módúak pedig a tengerhez közel kezdték el felépíteni házaikat. A város nagy turisztikai eseménye volt, amikor megépítették a Megváltó Krisztus szobrát.

A '60-as években nagy változást jelentett a város életében, amikor Brazíliaváros (Brasília) vált az ország fővárosává, és a kormányzati és egyéb hivatalokat áthelyezték oda. A város csak 1975-ben lett az azonos nevű állam fővárosa.

Forrás: wikipedia.org

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...