2014.10.22. 13:27:03 8649 64

Retinába vésett egészség: árulkodó szemek!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szemmel tartható az egészség! S ezt a mondatot akár szó szerint is veheted, hiszen ahogy a köröm, úgy a szem elváltozásai is mélyebb egészségügyi problémákról árulkodhatnak. Ha már úgyis napi rendszerességgel nézel a tükörbe, vizsgáld meg a szemed is! Tudtad, hogy a ritkuló szemöldök például pajzsmirigy problémát jelezhet?

Idős férfi szem | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Idős férfi szem | Fotó: 123rf.com

Egészségünk karbantartása érdekében az egyik legjobb dolog, amit tehetünk, ha rendszeresen megvizsgáltatjuk a szemünket is - sok lényeges „üzenet” felismeréséhez ugyanis nem elég a tükör, a szemészek finom felbontású eszközei kellenek. Október a látás hónapja, ilyenkor több optikában is ingyenes látásvizsgálaton vehetünk részt, érdemes ezt a lehetőséget is kihasználni, s aktívan érdeklődni, hogy nem láttak-e valamilyen rendellenességet!

Milyen betegségek jelei olvashatóak le a szemedről?

A szem retinájából rengeteget megtudhatunk aktuális egészségünkre vonatkozóan, legyen az egy kisebb betegség tünete, vagy komolyabb probléma. Az olyan betegségek, mint pl. a diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek, máj problémák mind kiolvashatóak a szemünkből.

Például ha valakinek a szembogarai nem szimmetrikusak, ott nagy valószínűséggel probléma van. A felemás pupillák általában azt jelzik, hogy az illetőnek nagyobb hajlama van az agyi érelzáródásra (stroke-ra).

Ha valakinek rendszeresen száraz a szeme és érzékeny a fényre, az az immunrendszer gyengeségére enged következtetni. Különösen a 40 év feletti hölgyek esetében fordulhat elő a szemszárazság, amely valamilyen autoimmun betegség hírnöke rendszerint (pl.: farkasvakságé).

Ha a szaruhártya körül egy vékony szürke gyűrű látható, jó eséllyel magasabb a koleszterinszint a megengedettnél. Ezután lerakódások keletkezhetnek az erekben, így növelve az agyvérzés és a szívinfarktus esélyét.

A ritkuló szemöldök mellett se menjünk el szó nélkül! Nagyjából mindenki ismeri magát annyira, hogy tudja, körülbelül milyen a normális szemöldöke, és a fotók sem csalnak. Ha a szemöldökök külső íve megfogyatkozik, az pajzsmirigy problémát jelezhet.

Állandóan folyik a könnyed? Netán ragacsos váladék csordogál a szemedből? Mindkettő valamilyen gyulladás szimptómája. Ha kicsit ragacsos is a szemváladék, akkor bakteriális fertőzés áll a probléma hátterében.

Sárga foltok a szemhéjakon és a szemek körül: szintén magas koleszterinszintet jeleznek. Nem maguk a foltok veszélyesek, hanem amire utalnak. Mindenképp vizsgáltasd ki magad, ha sárga foltokat észlelsz!

Ha besárgul a szemfehérje, pontosabban a sárga kötőhártya máj- vagy epe problémákra utalhat, nagyon fontos, hogy orvoshoz fordulj!

Mit egyél a szem egészségéért?

Azzal is segíthetünk a szervezetünknek, ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyek a szem egészségi állapotát karbantartják, sőt javítják.

Sárgabarack

Egyél több sárgabarackot és gyümölcsöt általában. A sárgabarack antioxidánsai közvetlenül a szemet erősítik.

Áfonya

Kicsi, de értékes gyümölcs az áfonya. A sötétkék, lilás színű áfonya rendszeres fogyasztása általában véve erősíti az immunrendszert, de a különféle kutatási eredmények közvetlenül a szem egészségi állapotának javításához is kapcsolják. Csökkenti a szem megerőltetésével járó negatív hatásokat.

Leveles zöldségek

Sok és gyakori leveles zöldség fogyasztásával megelőzhető a korral járó szemgyengülés. Spenótból, káposztákból, salátákból készült ételekkel egyszerűen küzdhetsz a szem egészségéért. Elmúltál már 35 éves? Akkor éppen itt az ideje, hogy erre fokozott figyelmet fordíts, és gyomrodon keresztül tápláld a szemed.

Hüvelyesek

A borsó és a bab, a csicseriborsó és a zöldbab - olcsó és rendkívül jót tesz a szervezetünknek, különösen a szemnek. A brokkoli és a cukkini is bátran kerülhet nagyobb mennyiségben az asztalra, lehetőleg délben, hogy ne terhelje a gyomrot éjszaka.

Forrás: topshop.hu

A cikk pusztán tájékoztató jellegű és nem helyettesíti a szakorvos véleményét, valamint az egészségügyi vizsgálatokat.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...