2014.10.25. 08:24:13 5196 37

Részletek a kitiltási botrányról: az USA megszólal
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Több mint egy hete ettől hangos a sajtó: korrupciós ügyek miatt megtagadták hat személytől az amerikai vízumot. A lista állítólag magánembereket és hivatalnokok is szerepelnek. Most az amerikai követség magyarországi ügyvivője beszél a részletekről. Szerinte nem találgatni kellene, hanem cselekedni és hatásosan fellépni a korrupció ellen.

Vízumkérelem  | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vízumkérelem | Fotó: 123rf.com

„Nem Magyarország, hanem egyének ellen vezettük be a szankciókat” - szögezte le M. André Goodfriend, az Egyesült Államok ideiglenes diplomáciai ügyvivője a beutazási tilalmakkal kapcsolatban egy péntek délutáni sajtóbeszélgetésen. Mivel az esetet az érintettek magánügyének tekintik, nem hozzák nyilvánosságra a neveket, mondta.

Az ügyvivő szerint egy korrupciós ügyben nem is ezek a fontos kérdések. „Árulkodó, hogy hányan és hány nevet kezdtek el találgatni a sajtóban” - hangsúlyozta egy a magyar kormány korrupciós ügyeit feszegető kérdésre.

AZ SEM BIZTOS, HOGY CSAK HATAN VANNAK

Október 6-án először a magyar Külügyi és Külgazdasági Minisztériumot tájékoztatta hivatalos úton az Egyesült Államok, utána vette fel a kapcsolatot az érintettekkel, mondta az ügyvivő. Goodfriend arra a kérdésre, hogy valóban hat hivatalnok beutazását tiltották-e meg, csak annyit mondott, hogy október 6-án valóban hat emberről volt szó. Arra már nem válaszolt, hogy változott-e azóta ez a szám.

Nem azonosítottuk a magyar kormány számára a kiutasított egyéneket, csak jeleztük, hogy van hat ember, akiktől korrupciógyanú miatt megtagadtuk a vízumot - pontosította a sajtóértesüléseket Goodfriend, aki azt megint csak jelzésértékűnek mondta, hogy a magyar kormány kezdett el gyanakodni arra, hogy kormányzati tisztségviselőket gyanúsít az USA korrupciós ügyekkel. Ennek kapcsán Goodfriend elmondta, hogy vannak kormánytisztviselők és magánemberek is a listán, de azt már nem árulta el, hogy az érintettek hivatalnokként vagy magánemberként keveredtek-e a megvesztegetési ügybe.

A VS.hu kérdésére, hogy volt-e olyan érintett, aki éppen az Egyesült Államokban tartózkodott, amikor a vízumát visszavonták, nem válaszolt. Állítása szerint előfordulhat, de nem tudja, hogy kit hol értek utol a tájékoztatással. Arra a kérdésre, hogy más kelet-európai országokban is megtagadtak-e vízumokat, a diplomata azt mondta, hogy nem lát rá más országok ügyeire, de volt már rá példa Európában, hogy korrupciós ügyek miatt megtagadták a beutazási jogot.

„Magyarország egy mintaország volt a kilencvenes évektől. Rossz látni, hogy ujjal mutogatnak rá az átláthatóság hiánya és a korrupció miatt” - közölte André Goodfriend.

„Egy barátot kritizáltam a múlt héten, egy szövetségest." - reagált a diplomata arra a felvetésre, hogy nyomást akar-e gyakorolni az Egyesült Államok Magyarországra.

NEM TALÁLGATNI KÉNE

Szijjártó Péter külminiszter washingtoni látogatása után arra panaszkodott, hogy még mindig nincs elegendő információjuk arról, kiket is vádol az Egyesült Államok korrupcióval. Goodfriend erről azt mondta, hogy tájékoztatta Szijjártót. Ugyanakkor azt is közölte, nem voltak titkos forrásaik: civil szervezetek, szivárogtatók és hivatalok tájékoztatásából értesültek a helyzetről. „A felhasznált eszközeink a magyar fél rendelkezésére is állnak” - jelentette ki. „Eddig konstruktív volt az együttműködés a magyar hatóságok és az amerikaiak között. Azt szeretnénk, ha ez így maradna” - hangsúlyozta az ügyvivő. Arról, hogy Szijjártót Amerikában egyesek szerint csak alacsony rangú tisztviselők fogadták, azt mondta: találkozhatott az illetékessel, a megfelelő szakértővel.

Semmilyen minimumakciót nem kér az Egyesült Államok Magyarországtól, hogy feloldja a beutazási tilalmat. „Ennek semmi köze ahhoz, hogy a magyar kormány mit csinál. Az Egyesült Államoknak egyénekkel van problémája” - szögezte le Goodfriend. Elmondta, lépéseket várnak a magyar kormánytól a korrupciós ügyben, de csak azért, hogy továbbra is partnerként tekinthessenek ránk.

„Nem azt kellene találgatni, hogy kik az érintettek. Azon kellene gondolkodni, hogy országaink hogyan működhetnének együtt a korrupció ellenes harcban" - mondta. Hozzátette: nincs politikai motiváció a tilalom elrendelése mögött, ez nem szankció az ország ellen.

EZ MOST NEM A MAGYAR-OROSZ KÖZELEDÉSRŐL SZÓL

Az Egyesült Államoknak 2013 óta nincsen magyarországi nagykövete, azóta megbízott ügyvivőként Mark André Goodfriend képviseli Washingtont. Goodfriend Magyarország előtt járt már Indiában, Szíriában és Oroszországban is. Ezeken a helyeken konfliktuskezeléssel foglalkozott, kinevezését sok külpolitikai szakértő emiatt jelzésértékűnek tartja. 1987-ben került a külügyhöz, előtte kommunikációt és filozófiát tanult, tévéknél és rádióknál is dolgozott.

A sajtóban többször előkerült az a felvetés, hogy az Egyesült Államok a magyar-orosz kapcsolatok elmélyülése miatt lépett. Erről szólva a Reuters kérdésére Goodfriend azt mondta, hogy partnerként tekintenek Oroszországra. „Azon dolgozunk, hogy együtt tudjunk működni Moszkvával. Ezzel nincsen semmi baj” - mondta Goodfriend.

A paksi atomerőmű bővítése kapcsán viszont kiemelte, az Egyesült Államok legnagyobb problémája az, hogy hiányzik az átláthatóság. Nem az a baj, hogy Oroszországgal működünk együtt, hanem az, hogy nem nyilvánosak az információk - fogalmazott az ügyvivő.

A diplomata a Déli áramlat vezetékkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy ezzel az a gond, hogy egy olyan forrástól és mezőről szerzünk nyersanyagot, ahonnan eddig is. Továbbá azt is problémásnak mondta, hogy az Európai Unió tagjaként az államszövetség álláspontját kellene képviselnünk.

Az instabilitás ezen időszakában nincs itt az ideje annak, hogy Magyarország távolodjon Európai Uniós partnereitől - közölte Goodfriend annak kapcsán, hogy Magyarország az ukrajnai konfliktus helyzetében elfogadta az EU-s szankciókat, majd most a kihátrálást fontolgatja. A magyar kisebbség miatt tartja úgy a diplomata, hogy nem most van itt az ideje szorosabbra fűzni az orosz kapcsolatainkat. A legfontosabb, hogy az Egyesült Államok és a NATO szövetségeseként a szervezet álláspontját képviseljük, és Ukrajna területi integritását tartsuk szem előtt.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...