2015.10.26. 16:08:24 14632 360

Receptek hónap végére, ha neked is spórolnod kell!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hónap végén nem feltétlenül a látványos és gazdag fogások kerülnek az előtérbe. Sokkal inkább az olcsó és gyors ételek. Szerencsére a magyar konyha bővelkedik ilyen receptekben. 6 ötlet, hogy a hónap végén ne csússzon el a költségvetés.

Gulyásleves - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gulyásleves

Igaz, nem éppen fogyókúrás fogásokról van szó, de egy kis salátával (káposztasali, ubisali, fejes sali) segíthetsz a gyomrodnak.

1. Töltött burgonya

  • Kötözött sonka vagy főtt csülök vagy paraszt kolbász vagy bármilyen maradék hús (személyenként 5-8 dkg)
  • Burgonya (személyenként 1-2 darab, attól függően, hogy mekkorák a burgonyák és mekkora étkűek a vendégek :))
  • tejföl
  • mustár, bors
  • 2-3 tojás

A burgonyákat főzzük meg egészben. Közben keverjük össze a két-három tojással az apróra vágott füstölt húst. Hűtsük ki burgonyát, majd vágjuk félbe. Kanalazzunk ki a közepéből egy kicsit, úgy hogy ne törjön szét, adjuk a tojásos masszához. Hígítsuk annyi tejföllel, hogy kenhető legyen. Ízesítsük mustárral és borssal, majd töltsük vissza a burgonyába, illetve a tetejére is halmozzunk.

Helyezzük a burgonyákat sütőpapírral bélelt tepsire, majd 200 fokon pirítsuk meg. Sajtot is reszelhetsz a tetejére.

2. Sonkás-hagymás tészta

Főzd meg a tésztát, pirítsd meg vajon a sonkát vagy esetleg a bacont. Kockázd mellé a hagymát és karamellizáld. Locsold rá a tésztára és már kész is van. Főtt burgonyával is elkészítheted. Vágd kockákra a meghámozott burgonyát, főzd meg. Locsold meg alaposan a baconos hagymával, majd tedd be még egy kicsit a sütőbe, hadd piruljon. A végén tejföllel kínáljuk. Akár sajtot is szórhatsz rá, ha van otthon.

A burgonya vagy a tészta helyett nokedlit is szaggathatsz, azzal is isteni lesz, hiszen a bacon és a karamellizálódott hagyma mindennek nagyszerű ízt ad, és nem is túl drága.

3. Sajtos-tejfölös tészta

A fenti étel párja lehetne a klasszikus sajtos-tejfölös tészta, ami bizony kollégiumokban és a fiatalok albérletében gyakori menü. A tésztaételek úgy általában előtérbe kerülhetnek ilyenkor. A mama krumplis tésztája, káposztás tésztája egy kis borsó- vagy zöldséglevessel jó választás.

4. Főzelékek

Télen úgyis kevesebb vitaminhoz jutunk, a főzelékekkel azonban egy plusz adag zöldséget becsempézhetünk a napi étrendbe. Ráadásul a tejfölös-tejes habarásnak vagy a rántásnak köszönhetően még laktatóak is. Feltétnek pedig jöhet a fasírozott, a virsli, vagy különböző főtt-füstölt húsok.

A paprikás burgonya is a tipikus hónap végén bevetendő ételek közé tartozik.

5. Tartalmas levesek

Gulyásleves, babgulyás, lencsegulyás, frankfurti leves, tejszínes-tárkonyos leves. Bármelyik jöhet, egy a lényeg: a húst vágd apróra, és tegyél bele több zöldséget! A burgonya, a bab és a lencse is laktató, szóval ezekkel a levesekkel sokat megfoghatsz a hónap végén! Pogácsával, pirítóssal, sajtos melegszendviccsel laktató vacsorákká vagy ebédekké alakíthatod a magyar konyha e remekeit!

6. Zsidótojás

Ez a finom májkrémes kence reggelire és vacsorára is jöhet, sőt a vendégek is el fogják kérni a receptjét!

  • 4 db tojás
  • 2 konzerv hagyományos májkrém
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 negyed vöröshagyma
  • só, bors, mustár

A tojást keményre főzzük, majd villával összetörjük, hozzákeverjük a májkrémet. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, majd a kencéhez tesszük. Belekeverünk annyi tejfölt, hogy kenhető masszát kapjunk. Sóval, borssal és mustárral ízesítjük. Friss kenyérre kenjük.

Írta: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...