2016.05.15. 11:26:07 19379 392

Rántott hús egészségesen? Nem lehetetlen!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A férjem gyakorlatilag rántott húst rántott hússal enne, amióta csak ismerem (szóval nem árult zsákbamacskát). :) Ez azonban nem tartozik a legegészségesebb ételek közé, pláne nem sült krumplival, ami ugye alanyi jogon jár hozzá. Hogyan lehetne egészségesebbé varázsolni a vasárnapi menüt?

Rántott hús - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rántott hús

Na jó, bevallom én sem vetem meg a jó kis rántott húst, de azért el tudnám képzelni a vasárnapokat nélküle is. Van azonban, ahol enélkül nem is igazi ebéd a vasárnapi ebéd. Az olajban sült, bundás hús sajnos igazi kalóriabomba, rengeteg szénhidráttal és zsírral. Ezt nem kellene minden vasárnap magunkba tolni, de szerencsére vannak alternatívák. Lássuk, milyen házi praktikákat alkalmazhatunk!

Az alap marad, az olaj változik

Készítsd el a szokásos módon a rántott húst (liszt, tojás, zsemlemorzsa), majd süsd ki a húst kókuszzsírban! Ennek a zsírfajtának az előnyeiről itt olvashatsz.

Az olaj mennyisége változik

A szokásos módon bundázott húst nem bő olajban sütjük ki egy serpenyőben, hanem a sütőbe tesszük. Ehhez kibélelünk egy tepsit sütőpapírral, amit lekenünk egy kis olajjal, majd a rántott hús tetejét is lekenjük olajjal és így sütjük meg a sütőben. (180 fok 60 perc pl. karajszeletnek, fél óra után megforgatjuk, kisebb szelet csirkéből természetesen még gyorsabban megvan.) Ezzel a módszerrel nagyon sok olajat megspórolhatunk, és a szag miatt sem kell aggódnunk.

A panír is változhat

Ha fogyókúra vagy egészséges életmód miatt szeretnéd a szénhidrát mennyiséget is megspórolni, akkor a bundán is változtathatsz. A fehér liszt helyett használhatsz teljes kiőrlésű tönköly lisztet, a zsemlemorzsa helyett pedig zabkorpa és szezámmag keverékét, esetleg zabpehellyel is boríthatod, finom ropogósra fog sülni kókuszzsírban.

Fele-fele arányban is készítheted a fent említett teljes kiőrlésű valamint zabpelyhes változatot, fehér liszttel és zsemlemorzsával.

Maga a hús

Természetesen a csirke és a pulykahús sokkal diétásabb, mint a sertés, így inkább ezekre tegyük le a voksunkat. A legsoványabb a mell(filé) lesz.

A köret

A köret nagyon fontos! Ha mindenképpen burgonya kell, akkor a sütőben süsd meg, kevés olajjal, és mellé tálalj friss salátát.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...