2015.12.22. 08:00:17 10425 171

Rágcsálómentes ünnepeket – tippek egér ellen!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nemcsak a bevásárló központokban van főszezon, hanem a spájzban is, de most nem a tüsténkedő háziasszonyokra gondolunk, hanem a rágcsálókra... A bosszantó kis lényeket egyszerűbb távol tartani, de ha már ott vannak, akkor sajnos el kell őket riasztani valahogy, de mindenekelőtt észre kell venni őket...

Egér - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egér

Ha egy van, jön több is

Sajnos rögtön egy rossz hírt kell közölnünk, ha egy egeret látsz, valószínűleg több is van vagy lesz, ha nem vagy elég gyors a riasztással, irtással. Ilyenkor télen élelmiszert, vizet és menedéket keresgélnek. Az embereknél pedig mindez megvan. Ha egy egér bejutott, a többen is követhetik, ráadásul nagyon gyorsan szaporodnak.

Nem csak az ürülékük árulkodik róluk

Igen, a kis egérpiszok itt-ott egyértelmű jel, de ezenkívül az is árulkodhat a jelenlétükről, ha a kamrában, a pincében, garázsban, konyhában, illetve a spájzban megrágott dobozokat, zacskókat találunk. Veszélyes károkat is okozhatnak: egészen konkrétan nemcsak a gipszkartonon rághatják keresztül magukat, de vezetékeket is rágcsálhatnak, amelyek akár lakástüzekhez is vezethetnek.

A házi módszereket inkább hanyagold

A különböző házi praktikákat, mint például az olajos vattapamacsok, inkább hagyd ki, csak az idődet és a pénzed vesztegeted. A jó öreg egérfogó, egérragasztó viszont beválhat.

Ha csak véletlenszerűen helyezed el ezeket, azzal semmit nem fogsz elérni. Találd meg azt a helyet, ahol bejuthattak a lakásba, és oda mindenképpen helyezz a csapdákból. Térképezd fel, hogy merre fészkelhették be magukat, és milyen útvonalakon közlekedhetnek, és helyezd ide az egérfogókat. A szakemberek segíthetnek meghatározni ezeket a helyeket, és abban is, hogy hány csapdára lesz szükséged.

Építs egy „erődöt”!

Ha bent sikeresen elbántál a kis betolakodókkal, akkor biztosítsd a házat kívülről is. Egy éremnyi lyukon már képesek beosonni az egerek, így győződj meg róla, hogy nem hagysz „támadási felületet” a házadon. Különösen azokon a területeken nézz körül, ahol a csövek bemennek a házba, plusz a garázs, a szellőzők és pince lehet kritikus pont. Az acélforgácson és fémeken például nem tudják magukon keresztül rágni, így valami ilyen anyaggal tömítsd a lyukakat. A fa és a gumi nem jó megoldás.

Ne felejtsd el ellenőrizni az autót sem! A motorháztetőbe szívesen befészkelik magukat a meleg motorhoz, elrághatják a kábeleket és komoly kárt okozhatnak az autódban.

Mit tehetsz az udvaron?

Az udvaron a faágak, a bokrok és a tüzelő a háztól távolabb legyen, mivel ezek között is szeretnek megtelepedni az egerek, aztán ahogy hűvösebb lesz, könnyen beszaladhatnak a házba.

Mit tehetsz meg bent a házban?

A kamrádban légmentesen záródó dobozokban tárold az ételeket, a gabonaféléket stb., hogy ne vonzzák az egereket. A kutyakaja sem jó, ha egész nap a tányérban marad, mivel ez is táplálékként szolgálhat az egereknek.

Hívj szakembert!

Mindenki saját maga dönti el, hogy mi az, amivel még elboldogul, és mikor jön el az a pont, amikor már szakemberhez kell fordulni. Ez egyébként nagyon jó ötlet, hiszen a rágcsálóirtók mindig a legmodernebb technológiával rendelkeznek, így valószínűleg ők segíthetnek rajtunk a leggyorsabban.

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...