2016.09.14. 12:49:56 26355 360

Puffadsz? Rossz az emésztésed? Próbáld ki: édeskömény tea
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ez az első tea, amit akár már a kisbabák is fogyaszthatnak, így lehet, hogy igazából már Te is ittál, csak nem emlékszel rá. A puffadós, hascsikarós, anyatejivós korszakot ezzel az itallal enyhítik általában, és bizony felnőtt korban is hasznát vehetjük.

Édeskömény tea - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Édeskömény tea

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jelenleg Európában, Ázsiában, Afrika egyes részein és Amerikában termesztik gyógyászati célokból. gyógyító tulajdonságai már az ókorban ismertek volt, főleg emésztőrendszeri panaszok esetén alkalmazták. Az édeskömény magjából nyert illóolajat bolha, tetű és kullancs elűzésére használták.

Édeskömény teával csillapíthatjuk a puffadást és oldhatjuk a görcsöket. A tea étvágygerjesztő, segíti az emésztést, a felső légúti megbetegedéseket is gyógyítja. Mivel káros mellékhatásai nincsenek és nyugtatja az emésztőrendszert, gyakran adják csecsemők ételeihez.

Az édeskömény tea elkészítése

Szórjunk a csészébe 1-2 kávéskanál frissen őrölt vagy zúzott édesköménymagot, és forrázzuk le. Fedő alatt 5-10 percig áztassuk, majd szűrjük le. Amennyiben az orvos másképp nem rendeli, felnőtteknek emésztési zavarok esetén a frissen készített forrázatból napi 3 csészével (kb. 8 dl) kell fogyasztaniuk az étkezések között. Gyerekek és fiatalok a felét (4 dl) fogyaszthatják, csecsemők napi 1 dl-t. A panaszoktól függően a kezelés 3-6 hétig tarthat.

Minek köszönheti gyógyhatását?

Az édeskömény magjában található illóolaj elsősorban anetolt, fenchont és esztragolt tartalmaz. Található még benne zsír, fehérje, cukor, ásványi sók és csersav. Köhögés közben elősegíti a váladék felszakadását. Az emésztőcsatornában méregtelenítő hatású, és gátolja a gázok képződését - megelőzi tehát a belekben végbemenő túlzott fermentációt. borogatás formájában segít szemfájdalom esetén, és csillapítja a szemgyulladást.

Emésztési panaszokra

Az édeskömény tea segítséget nyújt teltségérzés és puffadás esetén. Különösen hatékony a "négy szél teája", amely édeskömény, ánizs, kömény és koriander magjaiból készül. Mindegyik növény hasonló hatású.

Hurutos felsőlégutakra

Köptető hatásának köszönhetően az édesköménytea fogyasztása szamárköhögés, asztma, hörghurut és más légúti megbetegedések esetén is ajánlott.

Gyerekeknek

Édes íze és görcsoldó hatása miatt az édesköménytea elősorban a gyermekgyógyászatban használatos. A csecsemők és a kisgyermekek gyakran szenvednek emésztőrendszeri megbetegedésekben, amely görcsös hasdájásban és puffadásban nyilvánul meg.

Az édeskömény ezekben az esetekben gyors megnyugvást hoz.

1 csapott kávéskanál édesköménymagot forrázzunk le 2 dl vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. A teát tejjel is készíthetjük, hígíthatjuk vele a tejet, a folyékony tápszereket és pépeket.

Tejfakasztásra

Az édesköménytea serkenti a szoptató anyák tejelválasztását, de enyhén vizelethajtó hatású is. Igyunk naponta legalább 3 csészével. Mellgyulladás esetén segíthet a borogatás a forrázattal átitatott kendővel.

Kötőhártya-gyulladásra

2 kávéskanál szétzúzott vagy megőrölt magra töltsünk 1 dl hideg vizet, és forraljuk fel. A főzetet néhány percig hagyjuk állni. A langyos főzetbe áztassunk vászonkendőt vagy vattát, és tegyük a beteg szemre. Hagyjuk rajta kb. 15 percig.

Gyógyító teakeverékek

Hörghurut és köhögés esetén

  • 40 g édesköménymag
  • 30 g martilapu
  • 30 g gyermekláncfű

Ha a teába 1 kávéskanál mézet teszünk, csillapítja a köhögési ingert. Köptető hatását növeli, ha az édeskömény teát mézzel édesítjük.

Asztmára és szamárköhögésre

  • 30 g édesköménymag
  • 30 g ánizsmag
  • 20 g hibiszkuszgyökér
  • 20 g kakukkfűlevél

Ez a gyógyfűkeverék csillapítja a köhögőrohamokat, és csökkenti a tüdő feszítő érzését. Igyunk belőle naponta legalbáb 3 csészével.

Hasi görcsök és puffadás esetén (felnőtteknek)

  • 40 g édesköménymag
  • 30 g köménymag
  • 30 g ánizsmag

A kömény és az ánizs erősíti az édeskömény puffadást enyhítő hatását. A teát ne édesítsük.

És még

Görcsoldó és a reumás fájdalmakat csökkentő hatása miatt az édeskömény az izom- és ízületi fájdalmak esetén használatos kenőcsök egyik összetevője.

Figyelem! Cikkünk pusztán tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvosi ajánlást és szakvéleményt.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Idén ezeket a filmeket várják a legtöbben

Jelen társadalmunkban a filmek jelentős szerepet játszanak az emberek életében, ugyanis formálják a kulturális viselkedéseket, ugyanakkor tükröt állítanak elénk az aktuális jelenségekről. Ilyen megközelítésben tehát nyilvánvaló, hogy a filmes alkotások mára már jóval túlnyújtóztak szórakoztató szerepkörükön, hiszen befolyással vannak a véleményalkotásra, a világlátásra, információt továbbítanak, kulturális értékeket képviselnek, tanítanak, átértékelésekre ösztönöznek. Lássuk, hogy az év hátralévő részében milyen új filmek örvendeztetik meg a rajongókat.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Ismered a világ legjelentősebb szimbólumait és azok hátterét?

A szimbólumok társadalmi életünk fontos elemei, amelyek különféle megjelenési formákat ölthetnek magukra a hétköznapi közlekedési jelzésektől az üzleti szférában megjelenő márkaépítő logókig. Találkozhatunk velük a szavak, jelek, alakzatok, színek, karakterek formájában, melyek mindegyike valamilyen elvont fogalom, eszme képviselőjeként, egyfajta vizuális történetmondóként tartható számon. Minden szimbólum mögött lebilincselő háttértörténet lapul. Ismered ezeket?