2016.09.23. 12:00:14 18013 359

Pogácsaklasszikus saját kezűleg: a ropogós, réteges tepertős
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Most is érzem a számban, hogy milyen volt gyerekkoromban a frissen sült, belül puha, kívül ropogós tepertős pogácsa, amely igazán gazdag és intenzív ízű, szinte szétfoszlik a tésztája és oh, olyan gyönyörű és szívet melengető. Ez a recept pont ezt az élményt idézi számomra, és egyszerűen muszáj elkészíteni!

Tepertős pogácsa | Fotó: gizi-receptjei.blogspot.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tepertős pogácsa | Fotó: gizi-receptjei.blogspot.hu

Az igazi, foszlós tepertős pogácsa házilag is elkészíthető, próbáld ki ezt a receptet!

Réteges tepertős pogácsa Gizi konyhájából!

Hozzávalók:

50 dkg liszt 3 dkg élesztő 1 dl tejföl 2-3 ek fehérbor 35 dkg darált töpörtyű 15 dkg margarin 2-3 tk só őrölt bors 1 dl tej 1 tk cukor 1 tojás a lekenéshez

A langyos cukros tejbe belemorzsolni az élesztő és felfuttatni.

Egy tálba beletenni a sóval, és az őrölt borssal összekevert lisztet, majd hozzáadni a margarint és összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos a közepébe mélyedést csinálni és beletenni a tejfölt, a bort, és a felfuttatott élesztőt. Gyors mozdulatokkal összegyúrni, és kézzel pár percig dagasztani. Ezután vékonyra kinyújtani, és rákenni a darált töpörtyűt, majd feltekerni. Ezután sodrófával kicsit ellapogatni, kinyújtani, majd felébe egymásra hajtani a tésztát. (mintha egy nyitott könyvet becsuknánk) Letakarni és 30 percig pihentetni. (én azzal a tállal takartam le amelyikbe összegyúrtam) Ezután még kétszer ugyanígy megismételni a nyújtást, és a pihentetést. Összesen háromszor kell a tésztát nyújtani, és pihentetni.

Végül 2 cm vastagságúra kinyújtani a tésztát, majd a tetejét éles késsel berácsozni, és közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatni. Ezután a tenyerünk közé véve kicsit megsodorni a pogácsákat.

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, és ráhelyezni a pogácsákat, majd a tetejüket kissé felvert, egész tojással lekenni.(vigyázni hogy az oldalára ne kenjünk tojást, mert akkor nem emelkedik fel a pogácsa) Sütés előtt 30 percig még a tepsiben, letakarás nélkül újrakeleszteni.

Előmelegített forró sütőbe tenni, majd 15-20 perc alatt szép pirosra sütni. (én légkeverésnél 180 fokon, 15 percig sütöttem) A pogácsát nem szabad lassan, alacsony hőfokon sütni, mert kiszárad, és kemény lesz.

Tálaláskor egy finom leves kísérőjeként is kínálhatjuk. Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!