2016.07.06. 14:42:42 10359 275

Pénzügyi hibák, amelyeket sajnos mindenki elkövet…
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Meglehet, hogy azt gondolod, Te nagyon odafigyelsz a pénzügyeidre, és sok mindenen spórolsz, ám még így is előfordulhat, hogy hibákat követ el az ember. Mindig van, amin javítani lehet! Figyeld meg, hogyan viselkedsz a különböző vásárlási, pénzköltési helyzetekben, és azt, hogy úgy általában hogyan állsz a pénzhez, s ha a következő minták Rád is jellemzőek, változtass!

Megtakarítás, pénzügyek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Megtakarítás, pénzügyek

Az anyagi dolgainkkal éppen úgy kell foglalkozni, mint az egészségünkkel, hiszen, ha elhanyagoljuk, könnyen bajban találhatjuk magunkat, és jobb megelőzni a bajt, mint később kezelni. Tény, hogy mindannyiunknak lehetnek olyan dolgai, amelyekről nem gondoljuk, hogy olyan nagy problémát okozhatnak, de hosszú távon mégsem kifizetődő ezekhez a szokásokhoz ragaszkodni.

1. Csak a nagy kiadásokat tartod számon

Biztos ismered a következő szólás-mondásokat: Ki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli; illetve: Sok kicsi sokra megy. Így van ez a kiadásoknál is: sok apró kiadásból hatalmas összeg keletkezhet, amit egy tátongó űrként élhetünk meg, egy fekete lyukként: Hová ment el a pénzem? Ergo, a kicsi pár ezer forintos költéseket is vegyük figyelembe, a kicsi megtakarítási lehetőségeket is használjuk ki.

2. Nem tudsz nemet mondani!

Legyen szó a gyerekek vagy unokák kívánságairól, egy meghívásról, egy buliról, egy utazásról vagy egy esküvőről, ha tudod, hogy nem fér bele a költségeidbe, akkor nyugodtan mondj nemet… Sajnos előfordul az ilyesmi, és lesz még alkalom, hogy pótoljátok! Sokszor beleesünk abba a csapdába, hogy folyamatosan adunk, és elveszítjük az uralmat az anyagiak felett. „Hiszen csak egy krémtúró, nem számít…”- havonta 20x…

3. Az egészségügyi állapotodat jobbnak vagy éppen rosszabbnak gondolod

Tegyük fel, hogy már a nyugdíjra készülsz, és ennek érdekében különböző megtakarításokat eszközölsz. Úgy gondolod, hogy egy bizonyos összeg elég lesz a nyugdíjas évekre, csakhogy az egészséged sokkal jobb, mint gondoltad, és sokkal tovább élsz, mint amire számítottál – ami egyébként nagyszerű dolog, örüljünk neki! Azonban így lehet, hogy a félre tett pénzed nem lesz elég, és nehéz helyzetbe kerülhetsz.

Vagy a másik, előre nem látható dolog, ha rosszabb az egészséged, mint amire számítottál, és sokkal többet kell gyógyszerekre, orvosokra költened, mint szerettél volna. Érdemes elgondolkozni a megtakarított pénz befektetésén, és próbálj meg olyan befektetési formát választani, amihez viszonylag egyszerűen hozzáférhetsz, vagy amiből folyamatosan számíthatsz havi szinten elérhető bevételre. Ilyen például a lakásvásárlás, amit aztán kiadhatsz.

4. Hagyod, hogy az érzelmeid befolyásolják a kiadásaidat!

Az impulzív vásárlással több pénzt elköltünk, mint gondolnánk. Egy új ruha, mert megérdemeljük, és nem azért mert szükségünk van rá, egy hatalmas tábla csoki, mert szomorú vagy, vagy valamit csak azért veszel meg, mert éppen akciós. Ha szeretnél eme rossz szokásodtól megszabadulni, itt van néhány tipp az impulzív vásárlás leküzdéséhez>>

5. A kisebb lakás nem feltétlenül jelent kevesebb költséget

A lakás árak és a rezsi költségek nem feltétlenül méretarányosak, bár alapvetően jó döntés lehet egy kisebb lakásba költözni, nem árt, ha a társasház egyéb költségeibe is bele ássa magát az ember, könnyen kiderülhet, hogy összességében nem is olyan kedvező. Plusz, ha az életmódodon nem változtatsz a kisebb lakás önmagában nem fogja megoldani a hosszú távú pénzügyi gondokat. Ha azért, hogy több megtakarításod legyen egy ilyen cserén gondolkozol, járd körül a témát, a lakás havi költségeit, és gondolkozz el azon is, hogy még milyen életmód változtatással tudsz hozzájárulni ahhoz, hogy kikerülj a pénzügyi csapdából.

Forrás: grandparents.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...