2016.02.15. 14:31:53 10284 292

Péksütemény otthon – sajtos stangli egyszerűen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az egyik kedvenc péksütim a sajtos stangli, ám csak ritkán kerül az asztalra, mert egy kicsit túlárazottnak tartom. Ezzel a házi recepttel azonban mindenki meglepheti magát és a családját is egy kis frissen sült sajtos stanglival. Fincsi szendvics készülhet belőle, de önmagában is nagyszerű, főleg langyosan. Lehetetlen ellenállni neki!

Sajtos stangli | fotó: gizi-receptjei.blog-spot.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sajtos stangli | fotó: gizi-receptjei.blog-spot.hu

Sajtos stangli - recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt (BL-55)
  • 2 dkg friss élesztő
  • 7 dkg vaj
  • 3 kiskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl víz
  • 10 dkg reszelt sajt

A langyos-cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd takarjuk le, és futtassuk fel.

A lisztet szitáljuk át, majd keverjük hozzá a sót. Ezután adjuk hozzá a langyos vizet, a vajat, és a felfuttatott élesztőt, majd dagasszuk meg a tésztát. Ha lágyabb, ragadósabb lenne a tészta, akkor egy kevés lisztet még szórhatunk hozzá dagasztás közben. (én géppel dagasztottam meg, de kézzel is megdagaszthatjuk)

A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. másfél óra alatt kelesszük meg. A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztezett felületre, majd kézzel húzogassuk vékonyabbra, és szórjuk meg a reszelt sajt felével.

Ezután tekerjük fel mint a bejglit, és vágjuk fel 10-12 egyforma darabra, majd formázzuk meg a tésztát kis bucikká. (én 12 db-ra vágtam fel a tésztát)

A bucikból egyesével sodorjunk rudakat, majd tegyük egymástól 2-3 cm-es távolságra. Ezután kenjük le egy kis tejjel, majd reszeljük rá a maradék sajtot. (a lehullott sajtba kicsit forgassuk bele a stanglikat, így nem veszik kárba)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és helyezzük rá egymástól kb. 2 cm távolságra a stanglikat, majd permetezzük le vízzel, és takarjuk le egy másik tepsivel. Ezután 30 perc alatt kelesszük újra a tésztát, majd szintén permetezzük le vízzel, mielőtt a sütőbe tennénk.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőmérsékleten, kb. 30 perc alatt süssük szép pirosra. (Légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütjük.)

Pár percig hűtsük a tepsiben, majd egy rácson hagyjuk pihenni és teljesen kihűlni. Önmagában vagy szendvicsnek is nagyon finom, érdemes kipróbálni!

Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!