2015.05.24. 14:30:14 13459 293

Parlagfű – Gyomnövény vagy gyógynövény?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Vannak (sajnos elég sokan), akik könnyezve, prüszkölve átkozzák a napot, amikor Észak-Amerikából kontinensünkre került. Mások szerint szuperintelligens, szuperegészséges, „nagylelkű”, de akár ételek, italok alapanyaga is lehet. De mi az igazság a parlagfűvel kapcsolatban?

Virágzó parlagfű - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Virágzó parlagfű

„Amerikából jöttem”

„Mestersége” szempontjából az öreg kontinensen inkább gyomnövényként tartják számon, nagyobb mértékben az 1950-es évek után terjedt el. Napjainkban kicsiny hazánk szinte rekordernek számít a parlagfűvel borított területeket nézve, nagyjából 5 millió hektárral „büszkélkedhetünk”.

Valóban ősi gyógynövény?

Hát, ez részben talán igaz lehet, ám gyógyító hatását nem az európaiak, főleg nem mi, magyarok fedeztük fel. Őshazájában, Észak-Amerikában a belőle készült teát gyomorbetegségek, helyi vérzések ellen alkalmazták, főzetét pedig különböző bőrbetegségek ellen, fejbőr lemosására, illetve a szem és sebek borogatására használták. Rovarcsípésre, gyulladt sebre szétmorzsolt leveleit tették. Teájának összehúzó hatását bélgörcsökre, hányás, székrekedés esetén, valamint láz és mellhártyagyulladás ellen kamatoztatták.

És mi a helyzet nálunk?

Kutatások folynak a parlagfűvel kapcsolatban, sőt, gomba- és baktériumölő hatását már ki is mutatták, melynek köszönhetően bio-növényvédőszerek alapanyaga is lehet. Ám egyéb élettani, egészségünkre gyakorolt hatásáról szóló kísérletekről még nincs igazán hír. Ennek ellenére vannak, akik teáját, vagy a szárított és összetört növény porát, esetleg magát az apróra szelt növényt, illetve leveleit fogyasztják, utóbbit akár szendvicsek ízesítőjeként is. Mindezek ellenére Európában, illetve Magyarországon főként a pollenje által okozott allergiás tünetei miatt hallunk a parlagfűről.

Irtani vagy nem? Ez itt a kérdés!

Ugyan olykor-olykor feltűnnek a parlagfű pozitív élettani hatásait emlegető írások, melyek akár irtásának szükségességét is megkérdőjelezik, ám a könnyes szemek, a nedves orrok, és természetesen a törvények is mind arra sarkallnak minket: irtani, amennyire lehet. Amennyiben inkább gyűjtenénk, mint „pusztítanánk” a parlagfüvet, úgy ezt – az eddigi ismeretek szerint- egészségkárosító hatás nélkül megtehetjük a növény virágzása előtt.

Teaként, porként, illetve „feltétként”, ízesítőként való fogyasztása előtt mindenképp kérjük ki gyógynövényekben jártas szakember véleményét.

Forrás: webbeteg.hu, paramedica.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...