2015.01.08. 06:00:00 4237 12

Párizsi vérengzés: egész Európa Franciaországgal van
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Franciaországban több mint százezren vonultak az utcára szerdán, hogy kifejezzék szolidaritásukat a szatirikus hetilappal, amelynek székházát napközben tizenkét halálos áldozatot követelő terrortámadás érte. Világszerte tömegtüntetéseken álltak ki a Charlie Hebdo mellett. Budapesten gyertyák gyúltak.

Párizsi vérengzés - Mécsesgyújtás Budapesten | MTI Fotó: Lakatos Péter - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Párizsi vérengzés - Mécsesgyújtás Budapesten | MTI Fotó: Lakatos Péter

Párizs központjában, nem messze a vérengzés színhelyétől, a République téren a rendőrség becslései szerint mintegy 35 ezren gyűltek össze a kora esti órákban, hogy kiálljanak a szólásszabadság mellett. A tömegben egyesek a lap karikatúráit ábrázoló transzparensekkel jelentek meg, mások ceruzákat és tollakat emeltek a magasba a sajtószabadságot jelképezendő.

A megmozduláson számos politikus is részt vett, és a pártok mellett szakszervezetek és médiumok is a szolidaritásra szólították fel az embereket.

A kormányzó szocialisták és más baloldali pártok szombat délutánra "köztársasági menetet" hirdettek meg Párizsba a vérengzés elleni tiltakozásul, amelyre Manuel Valls kormányfő meghívta Nicolas Sarkozy konzervatív exelnököt is. Anne Hidalgo, Párizs szocialista polgármestere pedig azt mondta, a francia főváros "tiszteletbeli polgárává" akarja avatni a Charlie Hebdót.

Franciaország több más nagyvárosában is nagy tömegeket mozgatott meg a vérengzés elleni tiltakozás. A hatóságok becslései szerint Rennes-ben 13-15 ezren, Lyonban és Toulouse-ban több mint tízezren, Marseille-ben nagyjából hétezren, Nantes-ban és Bordeaux-ban pedig mintegy ötezren vonultak az utcákra, tiltakozva a terrorcselekmény ellen és kiállva a szólásszabadság jelképévé vált lap mellett.

Hasonló megmozdulásokat tartottak Európa számos nagyvárosában is. Berlinben a Brandenburgi kapunál mintegy ötszázan gyűltek össze, és "Je suis Charlie" (Charlie vagyok) feliratú papírlapokat feltartva fejezték ki szolidaritásukat a magazinnal, a francia nagykövetség elé pedig virágokat vittek. A londoni Trafalgar téren, az Európai Parlament brüsszeli épületénél és a madridi francia nagykövetség előtt is sokan tüntettek a terrortámadás ellen és a szólásszabadság mellett.

Magyarországon Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök részvéttáviratban fejezte ki együttérzését Francois Hollande francia államfőnek a terrortámadás után, a Fidesz, az MSZP, az Együtt - A Korszakváltók Pártja és a Párbeszéd Magyarországért párt, majd a KDNP, a Jobbik és az LMP is részvétét nyilvánította és elítélte a terrorista merényletet. A budapesti francia nagykövetségnél politikusok és civilek gyertyákat gyújtottak.

A vélhetően iszlamista szélsőségesek által elkövetett párizsi terrortámadásban 12 ember meghalt, 11-en megsebesültek, közülük négy ember állapota válságos. A lövöldözésben életét vesztette négy híres karikaturista, köztük a Charlie Hebdo igazgató-főszerkesztője is. Évtizedek óta ez volt a legsúlyosabb terrorcselekmény Franciaországban.

A szerdánként megjelenő magazin senkit sem kímélő, nonkonformista, a katolicizmust, az iszlámot, a zsidóságot, valamint a szélsőjobb- és szélsőbaloldalt egyaránt kifigurázó hangvételéről ismert. A Charlie Hebdo szerkesztőségére 2011 novemberében gyújtóbombát dobtak, miután a lap Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat közölt. Iszlamista honlapokon nemrégiben az újság főszerkesztőjének lefejezésére buzdítottak.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...