2015.03.10. 11:50:10 11297 280

Otthon is elkészítheted a csíkos kalácsot!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Reggelire isteni finom egy kis kalács vajjal, dzsemmel és langyos teával, tejes kávéval vagy éppen egy bögre hideg tejjel. Ha kedvet kaptál egy kis sütögetéshez, próbáld ki a házi készítésű csíkos kalácsot! Húsvétra is jól jöhet egy ilyen finom recept!

Csíkos kalács | Fotó: gizi-receptjei.blogspot.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csíkos kalács | Fotó: gizi-receptjei.blogspot.hu

Csíkos kalács recept

Hozzávalók egy darab kalácshoz:

  • 30 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő (friss)
  • 1 dl tej
  • 1 db citromos joghurt (125g-os)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 db tojássárga (nagy)
  • 1 ek porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 dkg vaj
  • 1 csipet só

  • 1,5 ek cukrozatlan kakaópor

  • 3 ek víz

Lekenéshez:

  • 2 ek tejszín
  • 1 ek olvasztott vaj
  • 1 ek tej

Elkészítés:

A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel.

A keverőtálba tegyük bele a sóval, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal összekevert lisztet, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést. Ezután az olvasztott vajat keverjük össze a tojássárgával, és a joghurttal, majd öntsük a liszt közepébe. Végül öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd indítsuk be a robotgépet, és pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)

Ezután osszuk el két egyenlő részre, majd az egyiket tegyük egy kilisztezett tálba, és konyharuhával takarjuk le.

A kakaóport keverjük simára a vízzel, majd adjuk hozzá a másik tésztához. Ezután pár percig még dagasszuk, hogy egy sima kakaós tésztát kapjunk. Végül ezt a tésztát is tegyük egy kilisztezett tálba, majd konyharuhával takarjuk le.

Helyezzük a két tálat langyos helyre, majd kelesszük a tésztát egy óra alatt a duplájára.

A megkelt tésztákat borítsuk ki egy lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki egyforma méretűre. Ezután a fehér tésztát kenjük le vékonyan a meglangyosított tejszínnel, majd helyezzük rá a kakaós tésztát. Ezután nyújtsuk kicsit nagyobbra a tésztát, majd éles késsel hosszában felezzük meg.

Ezután az egyik tésztát szintén kenjük le a langyos tejszínnel, majd helyezzük rá a másik tésztát. Az így kapott tésztát nyújtsuk ki akkorára, mint a sütőforma amiben majd sütjük. (25 cm-es formában sütöttem, így akkorára nyújtottam ki.)

Végül a sütőforma méretűre nyújtott tésztát, szorosan tekerjük fel, majd helyezzük bele a teflonos formába. (Ha nem teflonos, vagy szilikonos formában sütjük, akkor előtte sütőpapírral béleljük ki a formát.)

A sütőformában lévő tésztát takarjuk le konyharuhával, majd langyos helyen kelesszük újra 35-40 percig.

Ezután kenjük le olvasztott vajjal, mielőtt a sütőbe tennénk.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük szép pirosra. Amikor elkezd a kalács teteje szép színt kapni, takarjuk le alufóliával, nehogy megégjen sütés közben. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem, és kb. a sütési idő felénél takartam le alufóliával)

A sütőből kivett kalácsot kenjük le vékonyan tejjel, majd pár percig hagyjuk a formában. Ezután helyezzük rácsra, és úgy hűtsük ki teljesen.

Forrás: gizi-receptjei.blog-spot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.

Egytálétel csirkemellből, ahogy a katalánok készítik

Élénk, folyamatosan pezsgő életünk forgatagában igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy ez a tempó ne éreztesse negatív hatásait az ételeink minősége tekintetében. Nem csoda hát, hogy az egytálételek újra nagy népszerűségnek örvendenek, mégpedig világszerte, mivel egyszerűen elkészíthetők, ízletesek és egészségesek is. Legyen szó ebédről vagy vacsoráról, mindenképpen hálás megoldást kínálnak, ha jóízű receptekkel, kiadós és változatos ételekkel szeretnénk megörvendeztetni a szeretteinket vagy vendégeinket.