2015.11.08. 10:45:45 11122 299

„Őszi éjjel izzik a galagonya…”
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

„… izzik a galagonya ruhája.” No, hát nagyjából ennyit tudtam a galagonyáról, gyermekkoromtól egészen mostanáig: hogy egy gyermekvers, vagy gyermekdal főszereplője. Pedig „művészete” mellett az „orvostudományban” szerzett érdemei sem utolsóak.

Galagonya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Galagonya

Egy kis háttér

Európa és Szibéria erdeinek és legelőinek lakója ez a hosszú életű, 2-3 méteresre megnövő, szúrós, szerteágazó ágú cserjeféle. Illatos, fehér virágai, tavasszal (április, május) pompáznak.

Fészekrakóknak ideális

Szúróssága ellenére madarak kedvelt fészkelőhelye. Sőt, kamraként sem utolsó. A tövisszúró gébics például előszeretettel szúrja fel tüskéire az aznapi, a következő napok menüjét, néhány jóltáplált rovar formájában.

Ahogy elkészítheted

Lehet belőle mondjuk…

… tea

Virágos hajtásvégéből készülhet a forró ital, melyeket kb. negyed órán át áztatunk, majd leszűrjük.

… tinktúra

Ehhez szükség lesz két csészényi cseresznyepálinkára és egy csészényi virágos ágvégre. Utóbbit egy mozsárban összetörjük, beleöntjük a pálinkába és körülbelül 30 napig fénytől védet helyen érleljük. Ha letelt az idő, leszűrjük.

… szívlekvár

Ehhez a galagonya bogyójára lesz szükség, nagyjából 1 kilogrammra, illetve ízlés szerinti vízre és cukorra. Miután a bogyókat megtisztítottuk, nyomkodjuk szét őket és öntsük fel annyi vízzel, hogy nagyjából a harmadáig ellepje. Ehhez kerüljön a cukor. Így főzzük puhára az egészet. Ha megvan, törjük át szitán, és folytonos kevergetés mellett, lassú tűzön sűrűsítsük be. Gőzöléssel tartósítható.

Amiért érdemes használni

Időskori szívpanaszok esetén segíthet, illetve a szívizmok degenerációs megbetegedése ellen is jó. Jó szíverősítő és szívnyugtató hírében áll, koszorúér-betegségek esetén fogyasztása kifejezetten ajánlott. A szívizom vérellátását serkenti, csökkenti a vérnyomást és értágító hatással is bír. Ha kialakulóban lévő érelmeszesedésünk van, azt visszaszorítja, és segít enyhíteni a vérkeringési problémákat.

Pontosan ezen szívproblémák esetén vethető be a fent már írt tea, aktuális gond esetén napi 2-3 csésze is fogyasztható belőle, ha csak megelőzésként iszogatnánk, heti egy alkalommal tegyük ezt. Vízhajtó hatását szintén teájának köszönhetjük, ilyenkor napközbeni hörpölgetése a javasolt. A galagonya tinktúra 20 napon keresztüli, napi kétszer egy mokkáskanálnyi, lehetőleg étkezések előtti fogyasztásával megelőzhető a magas vérnyomás, a szívritmuszavar és az ideges szívdobogás. Hogy szívünk sokáig jól működjön, évente egyszer megismételhető ez a kúra. A központi idegrendszerre hatva a szorongás, rövid légzés, szédülés, az ideges görcsök is orvosolhatóak vele. De jó fülzúgásra, stresszoldásra.

Nőknek minden korban

Kismamák is fogyaszthatják, ám a változókori tüneteket, hangulatváltozást, hőhullámokat is kezelhetjük vele.

Orvosi konzultáció szükséges

Mivel a szív különböző megbetegedései szakorvosi felügyeletet is igényelnek, mindig konzultáljunk kezelőorvosunkkal, mielőtt alkalmaznánk a galagonyát bármilyen formában. De megbeszélés szükséges akkor is, ha épp kismamaként töltjük napjainkat.

Forrás: gyorgytea.hu, hazipatika.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!