2015.09.15. 10:18:49 10163 241

Ősszel a Balatonnál – Ugye, hogy szuper?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amikor a Balatonnál nyaralunk és rossz az idő, sokszor úgy érezhetjük, hogy itt nincs mit csinálni. Pedig ez egyáltalán nem így van! Amikor a fürdésnek nem kedvez az idő, útilaput köthetünk a talpunkra, és jókat kirándulhatunk a tó körül. Nincs ez másként ősszel sem.

Tihany a távolból | Fotó: olo.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tihany a távolból | Fotó: olo.hu

Az egyetlen hátul ütője az őszi balatonozásnak talán annyi, hogy ilyenkor kevesebb hely (értsd: étterem, büfé) van nyitva. Éppen ezért érdemes a balatoni kirándulást a központi településekre, vagy azok köré tervezni. Ezek nyáron egyébként is túlzsúfoltak, ősszel viszont kiélvezhetjük meghittségüket.

A főszezonon kívül főként a Balaton északi részét illetve a Balaton-felvidéket érdemes meglátogatni, hiszen itt találhatunk olyan túraútvonalakat és látnivalókat, amivel akár egy hosszú hétvégét is megtölthetünk.

Balatonfüred

Az utóbbi évek legfelkapottabb balatoni települése Füred volt. Teljesen megértjük a rajongást, hiszen csodaszép lett a Tagore sétány, ami ősszel talán még romantikusabb. A hulló falevelek sárgás-bordós árnyalata, a Balaton csillámló vize ilyenkor is vonzó úti céllá teheti a várost azoknak, akik értékelik a nyugalmat és a természet eme szépségeit. Ha már a sétányon vagyunk, igyunk egy kis savanyú gyógyvizet is.

A kirándulni vágyók felkereshetik a Jókai kilátót, ahonnan csodás balatoni panoráma tárulhat elénk, s egy rövid sétával a Lóczy barlangot is meglátogathatjuk. Kellemes túra lehet a Koloska-völgy bejárása is.

Tihany

Balatonfüred egyik nagy előnye, hogy közel van Tihany, és Tihany egyik nagy előnye, hogy közel van Balatonfüred. :) Ha őszi balatonozásra vágyunk, akkor érdemes eme két város közül választani egyet, s meglátogatni a másikat is.

Tihanyban az Apátság és annak környéke a fő látnivaló, de itt is túrázhatunk. A félszigeten érdemes felkeresni a Belső-tavat, vagy végig járhatjuk a vadregényes Lóczy gejzírtúrát, ami gyakorlatilag minden fontos látnivalón végig vezet, de akár részletekben is bejárhatjuk. Erről szól a következő tájékoztató filmecske.

Badacsony

Badacsony Szigligetről | Fotó: wikipedia.orgBadacsony Szigligetről | Fotó: wikipedia.org

A borkedvelőknek – kifejezetten a jó fehér borok rajongóinak – a Badacsony környéke nagyszerű választás. Pincetúrák, borteraszok, kilátó, isteni rétes és pogácsa vár itt rátok, egyszóval a Badacsony ideális gasztro-célpont. A klasszikus kirándulások, túrák kedvelőinek is szívből ajánljuk, hiszen túraútvonalakat itt is találhattok. Ott van például a Folly-arborétum, az Ábrahám-hegy nyugati oldalán, ahol faritkaságokat is megcsodálhatunk, ha pedig messzebbre tekintünk a Balaton és a Badacsony nyújt csodaszép látványt. Ezenkívül közel van a szigligeti vár, amit nem érdemes kihagyni, ha a környéken járunk.

Balaton-felvidék

Tihany, Badacsony és Balatonfüred is része a csodás Balaton-felvidéknek, de e kiemelt úti célokon kívül még rengeteg kincset rejteget ez a hatalmas terület. Itt aztán kalandozhatunk kedvünkre.

Hegyestű | Fotó: wikipedia.orgHegyestű | Fotó: wikipedia.org

A Balaton-Felvidéki Nemzeti Park olyan nevezetességeket foglal magába, mint például a Monoszlónál található Hegyestű, amely Magyarországon egyedülálló geológiai látványosság, hangulatos bányatúrával egybekötve nézhetjük meg. A Tapolcai-medence központjában található tapolcai tóbarlang is megér egy kitérőt. S ott vannak még a csodaszép falvak, melyeken autóval vagy kerékpárral végig gurulni is élmény: Salföld, Kővágóörs, Köveskál és Kékkút. Ez utóbbi gyógyvízéről is híres, míg Köveskálon remek piacot találhatunk.

Reméljük, hogy felkeltettük az érdeklődésedet, s ősszel is maradandó Balaton-parti élményeket szereztek a családdal!

Szerző: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...