2014.07.31. 16:10:17 5128 18

Összeakadt a Star Wars és az UNESCO bajsza!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hetedik Star Wars epizódot nem hétköznapi helyszínen forgatják. Jelenleg Írországban, a Skellig Michael szigeten forgat a stáb, amely a Világörökség részét képezi. Az UNESCO aggodalmát fejezte ki a lakatlan sziget élővilága miatt és jelentést kért a film készítőitől.

Skellig Michael | Fotó: brogilbert.org - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Skellig Michael | Fotó: brogilbert.org

„Nem tippelhetjük meg, hogy a Star Wars forgatása milyen hatással lesz a hely élővilágára” – ezt már az UNESCO írta az ír kormánynak, amelyik boldogan adott lehetőséget a forgatáshoz. A Világörökséget az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) kezeli, most információkat szeretne kérni az írektől, hogy mégis mi folyik a szigeten.

Stresszes madarak

Az állatvédők ugyanis figyelmeztettek: most van a madarak költési időszaka, amelyet a forgatás megzavarhat. Stephen Newton madárspecialista a BBC-nek elmondta: megkereste a stáb, hogy készítsen hatástanulmányt a forgatással kapcsolatban, de szerinte nem pár nappal a kezdés előtt kellett volna ez eszükbe jusson. Hozzátette:

„A madarak akár el is hagyhatják a szigetet, ha túl nagy stressz éri őket”.

Tudományos vizsgálat előzte meg az engedély kiadását

Az Ír Filmtanács szerint csak úgy adtak engedélyt a pár napos forgatásra, hogy előtte a Nemzeti Park és Vadvilág Szolgálat tudományos hatástanulmányt készített. Ökológiai hatásokat vizsgálva részletes terveket dolgoztak ki arra vonatkozóan, hogy ki, mikor és hol mozoghat a szigeten, ahol egyébként a forgatás ideje alatt is segédkeznek a Szolgálat munkatársai. A Skellig Michael-szigetet egyébként az Ír Tengerészet védi, két mérföld sugarú körben karanténba zárták a forgatást.

A Star Wars VII viszonya az ENSZ-szel

Az ENSZ különböző szerveivel meglehetősen felemás a stáb viszonya, hiszen most az UNESCO akadékoskodik, de az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF boldogan fogadja majd el azt a pénzt, amelyet J.J. Abrams felhívására gyűjtöttek a rajongók.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...