2014.10.01. 13:23:43 6238 66

Orvostudományi áttörés: egy magyar találmány útja a világsikerig
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy újabb magyar találmány, ami a határainkon túl lett igazán sikeres. Az intelligens sebészkész feltalálója, a MediMass egy egyetemi spinoff-cégként kezdte pár fővel, ma pedig - a több száz milliós befektetéseknek köszönhetően - valódi áttörésre készül. A Privátbankár.hu konferenciáján bemutatkozott az egyik alapító, aki nemcsak az eszközről, hanem a tengerentúli sikerről és a magyarországi nehézségekről is beszélt.

Sebész | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sebész | Fotó: 123rf.com

A MediMass Kft. 2008-ban a SOTE-vel együttműködésben alakult magyar kutatás-fejlesztéssel foglalkozó kkv, amely Takáts Zoltán kutató találmányára épül, akinek öt magyar magánszemély közeli munkatársa és partnere volt a kezdetektől fogva. A tulajdonosi csoport az elmúlt években többször bővült, a Euroventures IV. alap több magánbefektetővel együtt csatlakozott hozzá, 2011-ben 400 milliót fektetett a cégbe. 2014-ben aztán az amerikai Waters Corporation felvásárolta a céget. Tallós Ákos, a cég CEO-ja a Privátbankár.hu Cégértékesítés, tőkebevonás, akvizíció konferenciáján csütörtökön.

Intelligens sebészkés: ha elkészül, hatalmas áttörés lesz az orvostudományban

A MediMass fejlesztése, az onkokés vagy intelligens sebészkés olyan sebészi kés, amely az operáció közben azon nyomban információt nyújt a vizsgált szövet kémiai jellegzetességéről és arról, hogy tartalmaz-e rákos sejteket. A műtét közben folyamatosan adott információ az operációt végző orvos felé az érintett szövet rákos vagy egészséges voltáról jelentősen felgyorsítja a biológiai szövetanalízist, és segítséget nyújt a műtétet végző orvosnak abban, hogy maradéktalanul eltávolíthasson minden rákos sejtet. Az intelligens kést nemcsak a daganatos betegségekkel kapcsolatos műtéteknél lehet majd felhasználni.

Olyasmibe vágtak bele, ami még nem volt

Egyetemi spinoffként, néhány fővel indult a cég; egy rendkívül komplex, sokféle problémát felvető technológia fejlesztésébe kezdtek egy olyan területen, amely a legszigorúbb szabályozási környezetben, az orvosi műszerek területén kerülhet alkalmazásra - mondta el Tallós Ákos. Emellett komoly technológiai korlátokba ütköztek, amelynek egy része abból fakadt, hogy nem volt példa még csak hasonló eszközre sem, ami korábban sikeresen bekerült volna a műtőkbe. A tagok emiatt hamar szembesültek azzal, hogy nem boldogulnak egyedül – és nem csak anyagi értelemben, hanem technológiai értelemben is.

Ahogy megismerte a világ, megjelentek a befektetők

A komplexitást látva rájöttek: a technológiát kell fejleszteniük, megvédeniük (szabadalmi oltalommal), miközben ismertté teszik azt, publicitást adnak neki. A finanszírozást is biztosítani kellett – ezt megnehezítette, hogy egy átlagos startupnál lényegesen tovább kell biztosítani egy ilyen, kutatás-fejlesztési vállalkozás számára a külső forrást, magyarán jóval később kezd profitot termelni.

A projekthez rendkívül korán csatlakozott egy üzleti angyal, és az első hazai K+F támogatást is megkapta már a cég, mire az első működő prototípust legyártották. Az első állatmintákon és ex-vivo kísérleti humán vizsgálatok során elért eredmények után viszonylag hamar kiléptek a nemzetközi porondra egy kutatás-fejlesztési partnerségi programban. Rá egy évre sikeres tőkebevonás történt a Euroventures IV. kockázati tőke alap részéről, ezután újabb nemzetközi K+F-támogatási projektekbe jutottak be. Ezután a fejlesztés olyan fokra ért, hogy uniós támogatást is igénybe tudtak venni.

Olvass tovább!

Forrás: privatbankar.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...