2016.10.25. 12:23:31 12554 335

Organikus narancsolaj – Ne csak az illata miatt szeresd!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Emlékszem, amikor még olyan különleges csemegének számított a narancs, hogy a Mikulás csomagba és a karácsonyfa alá is került belőle. Gyakorlatilag ünnepi alkalmakra vásárolta meg a család, csak úgy, mint a banánt, és kizárólag télen. Ma már egész évben kapható, és nemcsak a gyümölcs, hanem a héj, a héjából kivont olaj is értékes.

Narancsolaj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Narancsolaj

A minap vásároltam egy üvegcse narancsolajat, gondoltam nagyon szuper aromája lesz, pont ilyesmire vágyom a párologtatómban. Arra nem is számítottam, hogy a jó minőségű, organikus narancsolajat (tehát nem az aromát…) ennyi mindenre fel lehet használni, és ilyen jótékony hatása van a szervezetünkre.

Nemcsak a kivonat, hanem a friss, letisztított, de még jobb, ha bio narancshéj is rengeteg fantasztikus előnnyel bír.

Nézzük mit is tud a narancsolaj, a narnacshéj és a narancs, mint gyümölcs!

A narancshéj (cortex), a gyümölcshéj olaja (oleum aurantii corticis), levele (folium), a virág olaja (oleum aurantii florum, ol. naphtae, ol. neroli) és gyümölcse egyaránt felhasználható, ráadásul rendkívül sokoldalúan.

Hatóanyagai: illóolaj, hesperidin, aurantiamarin, s hasonló savak, C-vitamin.

A gyümölcshéj gyomorerősítő hatású, éppen ezért a bél- és gyomorfájdalmak kényelmetlen érzéseinek leküzdésére és gyógyítására teák, tinktúrák és szirupok készülnek belőle; ezeket kellemes ízük miatt különböző gyógyszerek illatosítására és ízesítésére is felhasználják.

A héjban és a levélben aromatikus keserű anyag van, mely jó gyomorerősítő, de görcscsillapító és idegerősítő hatását is ismerjük. Héja, de főleg virága az álmatlanság elleni és idegnyugtató teák egyik értékes és ártalmatlan alkotórésze. Petefészek- és méhgyulladás hatásos gyógyszere lehet.

Olaja (10 csepp cukorra cseppentve) gyomor és bélizgató. Igen értékes illóolaj, az illatszergyártásban is felhasználják.

Gyümölcse reggel, éhgyomorra elfogyasztva, emésztést előmozdító, sőt egy rendszeres narancskúra teljes gyógyulást is hozhat. Fél órával az étkezés előtt fogyasztott narancs a gyomornedveket kiválasztó mirigyek serkentésére szolgál. Bőven tartalmaz C vitamint.

A rossz emésztés leküzdésére kitűnő, ártalmatlan házi szer, mely az emésztést szabályozza, vértisztító, sőt az idegekre is igen jótékony hatással van. Gyenge csontú gyermekeket szoktak ledörzsölni gyümölcsével igen jó eredménnyel. A narancshéj alkoholos kivonata 1:5 arányban készül.

Gyomorerősítő

  • 2 g narancshéj,
  • 1 g gyömbérgyökér
  • 3-3 ezerjófű és tárnicsgyökér,
  • 50 g alkoholban (70 %-os) 8 napig ázik.
  • Szükség szerint a szüredékből 20-30 cseppet vegyünk be.

Étvágygerjesztő, gyomorerősítő.

  • 15-15 g benedekfű,
  • ezerjófű,
  • tárnicsgyökér,
  • narancshéj,
  • 8 g szegfűszeg,
  • 12-12 g üröm és kálmus gyökér

14 napig 1 l 70%-os alkoholban, vagy rozspálinkában ázik; a szüredéket tisztán vagy cukrozva használhatjuk, úgy, hogy étkezés előtt 1 pálinkás pohárnyit fogyasztunk belőle.

Cikkünk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti a szakorvos véleményét és az orvosi vizsgálatot

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu/

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...